Τι συμβαίνει τελικά με το ασφαλιστικό και γιατί μας αφορά όλους;

12:19 6/2/2016 - Πηγή: iPop

Το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό πηγαινοέρχεται από χέρι σε χέρι, μέχρι να πάρει την τελική του μορφή και οι δανειστές σβήνουν και γράφουν, σημειώνοντας τι δέχονται και φυσικά τι απορρίπτουν.

Γράφουν οι: Πηνελόπη Μποσταντζόγλου, Σταυρούλα Πεταλιού

Το πρόσωπο, που βρίσκεται στο επίκεντρο των εθνικών και ευρωπαϊκών συζητήσεων, στα πλαίσια της προωθούμενης από την ελληνική Κυβέρνηση, ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, είναι φυσικά αυτό του αρμόδιου υπουργού Εργασίας, Γιώργου Κατρούγκαλου.

Την ίδια στιγμή, η χώρα φαίνεται να παραλύει, καθώς οι απεργίες

και οι κινητοποιήσεις ενισχύονται, με σχεδόν όλους τους επαγγελματικούς κλάδους να στέκονται απέναντι από την Κυβέρνηση, η οποία επιχειρεί να προωθήσει το νέο ασφαλιστικό, τηρώντας τις υποχρεώσεις της απέναντι στους Ευρωπαίους δανειστές, επισπεύδοντας τις διαδικασίες αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος οικονομικής στήριξης.

Οι αγρότες, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι δικηγόροι, οι γιατροί και πολλές ακόμα επαγγελματικές ομάδες, βγαίνουν στους δρόμους και βροντοφωνάζουν πως δε θα κάνουν πίσω, μέχρι η Κυβέρνηση να «συμμορφωθεί» και να αποσύρει το νομοσχέδιο το οποίο, όπως πολλοί υποστηρίζουν, καταρρακώνει το ασφαλιστικό και εργασιακό μέλλον των Ελλήνων πολιτών.

Σημείωση!

Στις 4/2 ολόκληρη η χώρα πάγωσε. Τα μαγαζιά έκλεισαν. Τα ΜΜΜ πάτησαν φρένο και οι πολίτες βγήκαν στους δρόμους. Ήταν η πιο μεγάλη συγκέντρωση που έχει πραγματοποιηθεί στη χώρα, μετέδιδαν τα διεθνή Μέσα την ώρα που πολίτες φώναζαν: «Μια νύχτα μαγική σαν την Αργεντινή, να δούμε στα ελικόπτερα, Αλέξη, ποιος θα μπει».

Πότε, όμως, ακούσαμε πρώτη φορά πως στο ασφαλιστικό θα έρθουν τα πάνω κάτω; Είναι αργά ή υπάρχει ακόμα χρόνος; Αυτά και ακόμα πολλά ερωτήματα είναι όσα ταξιδεύουν στο μυαλό μας και θέλουμε να βρούμε άμεσα απαντήσεις.

Η χαμένη ευκαιρία του 2001

Οι πρώτες εντάσεις γύρω από το ασφαλιστικό ήρθαν το 2001. Επί εποχή ΠΑΣΟΚ έσκασε το «Ασφαλιστικό Γιαννίτση». Αν και ο ίδιος ο πρώην υπουργός δε θέλει να ακούει πως έχουν δώσει στις αλλαγές το όνομά του, δεν αποποιείται την ευθύνη από τις προτάσεις που έκανε και τελικά απερρίφθησαν.

Οι απόψεις του, όπως τονίζει, ο Τάσος Γιαννίτσης θα μπορούσαν να αλλάξουν αρκετές αδικίες του ασφαλιστικού συστήματος, που αφορούσαν ισχυρές ομάδες ασφαλισμένων και να βελτιώσουν τις καταστάσεις τις οποίες βιώνουμε τώρα.

Τι αλλάζει, όμως, επί της ουσίας στο ασφαλιστικό; Τι προτείνει το σχέδιο Κατρούγκαλου;

Το πολυσυζητημένο σχέδιο Κατρούγκαλου, των 170 σελίδων και 64 άρθρων, αφού πρώτα παρουσιάστηκε και απορρίφθηκε από τους περισσότερους αρχηγούς, λίγες μέρες μετά την έναρξη του 2016, πήρε τον δρόμο για τους Θεσμούς.

Οι αλλαγές που προτείνει; Πολλές και αρκετά τσουχτερέςΈνας κοινός Εθνικός Φορέας Ασφάλισης: Όλα τα ταμεία ενοποιούνται εκτός από το ΝΑΤ και το ΟΓΑ.Εθνική Σύνταξη: Θα δίνεται χωρίς εισοδηματικά κριτήρια για όσους έχουν τουλάχιστον 15 έτη ασφάλισης. Το ύψος της ορίζεται στα 384 ευρώ κάθε μήνα.

Αξίζει να τονιστεί, πως επανυπολογισμός των συντάξεων θα πρέπει να γίνεται με συνυπολογισμό των συντελεστών αναπλήρωσης και τα χρόνια του εργασιακού βίου. Ο συντελεστής θα είναι κυμαινόμενος από 0,65% ή 0,80% και 1,5% με 1,8%.

Αναλυτικά οι κλιμακωτοί συντελεστές αναπλήρωσης:

Από 0 έως 15 χρόνια συντελεστής 0,80% για κάθε έτοςΑπό 15 έως 18 χρόνια συντελεστής 0,92% για κάθε έτοςΑπό 18 έως 21 χρόνια συντελεστής 1,04% για κάθε έτοςΑπό 21 έως 24 χρόνια συντελεστής 1,16% για κάθε έτοςΑπό 24 έως 27 χρόνια συντελεστής 1,29% για κάθε έτοςΑπό 27 έως 30 χρόνια συντελεστής 1,42% για κάθε έτοςΑπό 30 έως 33 χρόνια συντελεστής 1,55% για κάθε έτοςΑπό 33 έως 36 χρόνια συντελεστής 1,69% για κάθε έτοςΑπό 36 έως 39 χρόνια συντελεστής 1,84% για κάθε έτοςΑπό 39 έως 42 χρόνια και περισσότερα συντελεστής 2% για κάθε έτος

Κόψιμο πάνω από 20% στις επικουρικές και πλαφόν στις υψηλές Επικουρικές συντάξεις, την ώρα που η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος μετατρέπεται σε ρήτρα βιωσιμότητας για τα επικουρικά ταμεία.

Αυτό βέβαια που έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις και έχει βγάλει τους πάντες στους δρόμους είναι η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1,5 μονάδα.

Η εν λόγω αύξηση θα επιβαρύνει τους εργοδότες με μια μονάδα και τους εργαζόμενους με 0,5, ενώ δεν έχουν δοθεί ακόμα στη δημοσιότητα ποσοστά για τις εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών, τους αυτοαπασχολούμενους και τους αγρότες.

Παράλληλα προωθείται μείωση στους δικαιούχους του ΕΚΑΣ, έτσι ώστε μέχρι το 2019, το επίδομα να έχει καταργηθεί πλήρως.

Τα νέα επιδόματα:

Σε όσους έχουν εισοδήματα από συντάξεις, μισθούς, ημερομίσθια έως 7.216 ευρώ, θα καταβάλλεται επίδομα 230 ευρώ μηνιαίως, ενώ παράλληλα:

Από 7.216,01 ευρώ και μέχρι του ποσού των 7.518, επίδομα 172,50 ευρώΑπό 7.518,01 και μέχρι του ποσού των 7.720 ευρώ, επίδομα 115 ευρώΑπό 7.720,01 και μέχρι του ποσού των 7.972 ευρώ, επίδομα 57,50 ευρώ

ΔΕΙΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

Το iPop.gr επικοινώνησε με τον Πρόεδρο της Ένωσης Συμβολαιογράφων Ελλάδος, Γ. Ρούσκα, για να μας λύσει πολλές από τις απορίες που δημιουργούνται αναφορικά με το νέο ασφαλιστικό.

Όπως μας επιβεβαίωσε ο κ. Ρούσκας:

Όσον αφορά το ασφαλιστικό, κοινή πεποίθηση είναι ότι δεν έχει διάρκεια ζωής έτσι, όπως είναι σήμερα. Είναι αναγκαίο να γίνουν αλλαγές και μεταρρυθμίσεις άμεσα

Στη συνέχεια των δηλώσεων του, ο Πρόεδρος της Ένωσης Συμβολαιογράφων Ελλάδος επισήμανε, πως βέβαια μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει οι απαιτούμενες οικονομοτεχνικές μελέτες, έτσι ώστε να δοθεί οικονομική λύση. Ενώ επίσης σημείωσε: «Δε γνωρίζουμε αν και μετά τις νέες προτάσεις που θα κάνει η Κυβέρνηση το ασφαλιστικό θα λυθεί».

Ποιο άλλο βασικό πρόβλημα θεωρείτε πως παρουσιάζει το εν λόγω ασφαλιστικό νομοσχέδιο;Οι εισφορές που προτείνει στο ύψος που τις έχει προσδιορίσει είναι υπέρογκες. Δεν είναι δυνατό σ΄έναν ελεύθερο επαγγελματία με καθαρό εισόδημα 20.000 να του αφήνεις 7.000 για τη διαβίωση του. Άρα μόνο και μόνο που στραγγαλίζει τον ασφαλιζόμενο να είναι αυτονόητο πως δε θα μπορούσε να υλοποιηθεί.Τι αλλαγές θα προτείνατε εσείς για να γίνει βιώσιμο το ασφαλιστικό;Μπορούμε για να φτιάξουμε ένα δίκαιο ασφαλιστικό να λάβουμε υπόψιν μας το μέσο ευρωπαϊκό νόμο για την καταβολή εισφορών, αλλά η λύση για το ασφαλιστικό είναι μόνο η ανάπτυξη της χώρας.Τι επιλογές έχει πλέον η Κυβέρνηση; Υπάρχει το περιθώριο από τους Θεσμούς να κάνει πίσω;Η Κυβέρνηση θα αναγκαστεί να ανοίξει διάλογο, άλλωστε και τους Θεσμούς τους ενδιαφέρει η βιωσιμότητα.Οι αλλαγές θα έπρεπε ίσως να έχουν έχουν γίνει νωρίτερα;Έχουν σαφώς χαθεί πολλές ευκαιρίες. Θα έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και χρόνια. Αν είχε συμβεί αυτό, η κατάσταση της χώρας θα ήταν πολύ καλύτερη.Ποιοι είναι εκείνοι που πλήττονται περισσότερο και ποιοι ωφελούνται από το νέο ασφαλιστικό;

Σχετικά με το ποιοι είναι εκείνοι, που πλήττονται περισσότερο από τις προωθούμενες μεταρρυθμίσεις από την ελληνική Κυβέρνηση στο ασφαλιστικό σύστημα και ποιοι μπορεί να ωφελούνται, ο αρμόδιος για ζητήματα Κοινωνικής Ασφάλισης, δικηγόρος Διονύσης Ρίζος, μας εξηγεί, πως ανάμεσα σ’ αυτούς που πλήττονται περισσότερο ανήκουν:

Όσοι πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν και έχουν περισσότερα από 20 χρόνια ασφάλισης και αποδοχές μέσες ή υψηλές καθώς θα δουν τις συντάξεις τους να μειώνονται από 15% έως 35%, δηλαδή αυτές τις συντάξεις που πρόκειται να βγουν.Όσοι πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν από την ψήφιση του νομοσχεδίου και μετά…Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και επιστήμονες με εισοδήματα από 52.000 ευρώ και πάνω, καθώς αυξάνονται κατά πολύ οι εισφορές που είναι υποχρεωμένοι να καταβάλλουν στο ασφαλιστικό σύστημα.Αν και δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα, πλήττονται οι νυν συνταξιούχοι για τους οποίους θα γίνει εναϋπολογισμός της σύνταξής τους χωρίς να έχει διευκρινιστεί ακριβώς τι πρόκειται να συμβεί με την προσωπική διαφορά.

Ωφελημένοι από την άλλη βγαίνουν:

Όσοι έχουν μέχρι 15 ή μέχρι και 20 έτη ασφάλισης αλλά με χαμηλές αποδοχές, καθώς για αυτούς δεν αλλάζει το ποσό που πρόκειται να λάβουν στη σύνταξή τους.Όσοι ελεύθεροι επαγγελματίες και επιστήμονες έχουν εισόδημα μέχρι και 12.000 ευρώ, καθώς θα καταβάλλουν τις ίδιες και ελαφρώς μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές.Εφόσον διατηρηθεί η καταβολή της προσωπικής διαφοράς και μετά το 2018, ωφελημένοι είναι και οι νέοι συνταξιούχοι, οι οποίοι δεν θα δουν τις κύριες συντάξεις τους να περικόπτονται.Είναι υγιές και βιώσιμο το υπάρχον ασφαλιστικό σύστημα;

Σχετικά με τη βιωσιμότητα του ισχύοντος ασφαλιστικού συστήματος, ο κ.Ρίζος, τονίζει πως γενικά αλλαγές θα έπρεπε ήδη να έχουν γίνει, έτσι ώστε να έχει προληφθεί η υπάρχουσα κατάσταση στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας. Πλην όμως, δεν πρόκειται να υπάρξει καμία βελτίωση στο ασφαλιστικό, εάν δεν πέσει το βάρος στο κομμάτι που αφορά, την αύξηση των θέσεων εργασίας που αποφέρουν εισφορές στο σύστημα. Σε κάθε περίπτωση, η αναλογία μεταξύ ασφαλισμένων και συνταξιούχων είναι πολύ χαμηλή στην Ελλάδα. Γεγονός το οποίο ουσιαστικά καθιστά, μη βιώσιμο το μοντέλο, ακόμα και με τις σημερινές, προωθούμενες αλλαγές

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα του νέου ασφαλιστικού

Εξηγώντας μας αναλυτικά ποιο είναι το σημαντικότερο λάθος που υπάρχει στο νέο ασφαλιστικό, ο κ.Ρίζος υπογραμμίζει, πως το μεγαλύτερο λάθος έγκειται στο γεγονός, ότι δε δημιουργεί ισχυρά κίνητρα ασφάλισης. Δηλαδή καθώς χαμηλώνει κατά πολύ την ανταποδοτικότητα του συστήματος, δεν ευνοεί την παραμονή, εντός του συστήματος, τόσο των ελεύθερων επαγγελματιών, με μέσα και υψηλά εισοδήματα, όσο και των μισθωτών με αντίστοιχα, μέσα και υψηλά εισοδήματα. Οι προωθούμενες ασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις δημιουργούν, ουσιαστικά ισχυρά αντικίνητρα ασφάλισης.

Από την άλλη, στα θετικά του σημεία συμπεριλαμβάνεται η ισχυρή αναδιανομητικότητα. Δηλαδή, δημιουργεί μια κατηγορία στις πιο ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, αυτούς με τα 15 χρόνια ασφάλισης που έχουν πολύ χαμηλές αποδοχές, τις οποίες προστατεύει πλήρως, ωστόσο εις βάρος όλων των υπολοίπων ασφαλιζομένων.

Ενοποιήσεις ασφαλιστικών Ταμείων

Σχετικά τώρα με τις προωθούμενες ενοποιήσεις ασφαλιστικών Ταμείων, ο κ.Ρίζος, διευκρινίζει ότι πρόκειται για ένα μέτρο, το οποίο θα έπρεπε να έχει ληφθεί εδώ και πολλά χρόνια, από τις εκάστοτε ελληνικές Κυβερνήσεις, εκφράζοντας ωστόσο τις επιφυλάξεις του σχετικά με τη διαμόρφωση ενός ενιαίου φορέα κύριας ασφάλισης.

Συγκεκριμένα, όπως ο ίδιος μας εξηγεί, είναι ανέφικτο να δημιουργηθεί ένας φορέας ασφάλισης, καθώς είναι διαφορετική η ασφαλιστική δομή της κάθε κοινωνικής ομάδας. Δεν μπορεί να επιχειρεί κάποιος να ασφαλίζει τη μισθωτή εργασία, με τους ίδιους όρους, που ασφαλίζονται οι επιστήμονες.

Υπάρχει όμως ένα πιο πρακτικό μοντέλο ασφαλιστικού συστήματος;

Σχετικά με τη δημιουργία, ενός πιο πρακτικού μοντέλου ασφαλιστικού συστήματος, ο κ.Ρίζος, επισημαίνει πως αυτό θα προέβλεπε την ύπαρξη τριών ασφαλιστικών φορέων:

Έναν για τους μισθωτούςΈναν για τους επιστήμονες και τους ελεύθερους επαγγελματίεςΈναν για τους αγρότες

Ειδικά σχετικά με τους αγρότες, σημειώνεται πως με τις προωθούμενες ασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις, οι ίδιοι δεν μπορούν να ενταχθούν στο ασφαλιστικό σύστημα, καθώς ο ΟΓΑ, τα τελευταία 30 χρόνια έχει χρησιμοποιηθεί, από τις εκάστοτε ελληνικές Κυβερνήσεις, στα πλαίσια μιας προνοιακής πολιτικής. Συνεπώς δεν μπορεί κανείς να επιχειρεί τη μεταφορά του ΟΓΑ σε έναν ενιαίο φορέα κύριας ασφάλισης, καθώς έτσι επιβαρύνονται όλοι οι υπόλοιποι ασφαλιζόμενοι.

Έπειτα κι από τις πρόσφατες πολυτάραχες διαπραγματεύσεις της ελληνικής πλευράς, με τους εκπροσώπους των Ευρωπαίων δανειστών, που βρέθηκαν στην Αθήνα, στα πλαίσια της αξιολόγησης του ελληνικού οικονομικού προγράμματος και έχοντας ως δεδομένο, πως και οι δύο πλευρές επιθυμούν να επισπεύσουν τις διαδικασίες της επίμαχης αξιολόγησης, το μόνο σίγουρο είναι πως ουσιαστικά, το μέλλον της πορείας του νέου ασφαλιστικού, πρόκειται να κριθεί στην ελληνική Βουλή.

Και μπορεί η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, να διατηρεί την πλειοψηφία των βουλευτικών εδρών, ωστόσο παραμένει αμφίβολη η πολιτική σταθερότητα μιας Κυβέρνησης, που δοκιμάζεται καθημερινά από την κατακραυγή τόσων πολλών και τόσο διαφορετικών κοινωνικών ομάδων.

photos:Nick Paleologos, Alexandros Michailidis, Nikos Libertas / SOOC

The post Τι συμβαίνει τελικά με το ασφαλιστικό και γιατί μας αφορά όλους; appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα