Τα βλέμματα στραμμένα στη συνεδρίαση του ΔΝΤ- Όσα αποκαλύπτει η έκθεση για την Ελλάδα

08:38 6/2/2017 - Πηγή: iPop

Σήμερα, Δευτέρα, είναι η κρίσιμη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΔΝΤ, στα πλαίσια της οποίας θα γίνει συζήτηση για την έκθεση για την Ελλάδα, η οποία συντάχθηκε απ’ την Delia Velculescu και έχει λάβει έγκριση απ’ τον Poul Thomsen.

Η εν λόγω έκθεση περιλαμβάνει μια διατύπωση θετικών προβλέψεων για την πορεία της ελληνικής οικονομίας για τα επόμενα επτά

χρόνια, όμως, προϋπόθεση είναι η τήρηση των μνημονιακών δεσμεύσεων και η υλοποίηση των συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων.

Ωστόσο, το Ταμείο αμφισβητεί τη δυνατότητα επίτευξης των στόχων για υψηλά πλεονάσματα, τα οποία θα μπορούσαν να καταστήσουν βιώσιμο το ελληνικό χρέος, το οποίο παραμένει «εξαιρετικά μη βιώσιμο», παρά την απόφαση για λήψη βραχυπρόθεσμων μέτρων.

Σύμφωνα με το enikonomia.gr, το οποίο δημοσιεύει το μέρος της έκθεσης, το Ταμείο εκτιμά ότι το ελληνικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,4% το 2016 – ποσοστό το οποίο είναι υψηλότερο από εκείνο της εισηγητικής έκθεσης του προϋπολογισμού.

Όμως, το πρωτογενές πλεόνασμα ήταν 1%, το μισό δηλαδή απ’ τις εκτιμήσεις της Κυβέρνησης.

Για τα επόμενα 3 χρόνια η έκθεση προβλέπει ότι η Ελλάδα δεν θα καταφέρει πρωτογενή πλεονάσματα πάνω από 1,5%, άρα επιβεβαιώνεται η θέση για λήψη έξτρα μέτρων μετά το 2018.

Οι προβλέψεις που διατυπώνονται στην έκθεση:Πρωτογενές πλεόνασμα

Παραδέχεται ότι το 2016 θα υπάρξει υπεραπόδοση και προσδιορίζει το πρωτογενές πλεόνασμα σε 0,9%, έναντι μνημονιακού στόχου 0,5%.

Για το 2017 εκτιμά ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα διαμορφωθεί κάτω από τον μνημονιακό στόχο του 1,75% και συγκεκριμένα στο 1%. Το 2018 το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι μόλις 1,5%, έναντι στόχου για 3,5%.

Ανάπτυξη

Το 2016 ήταν 0,4%. Φέτος, η ελληνική οικονομία θα «τρέξει» με ρυθμό 2,7% – υπό την προϋπόθεση ότι θα εφαρμοστούν όσα προβλέπονται στο μνημόνιο, ότι η Ελλάδα θα ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και ότι θα επιταχυνθεί η διαδικασία αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου.

Οι προβλέψεις για επόμενα χρόνια:

• 2,4% το 2019

• 2% το 2020

Το δυσμενές σενάριο που περιλαμβάνεται στην έκθεση είναι το να πέσει ο πήχης της ανάπτυξης στο 1,1% για το 2017 και στο 1,2% για το 2018. Το σενάριο, όπως αναφέρει το enikonomia, στηρίζεται στην παραδοχή ότι θα παραμείνουν τα capital controls, δεν θα μπουν τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, δεν εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις κλπ.

Ιδιωτική κατανάλωση

Το 2016 εκτιμάται ότι κατά 0,8%. Για φέτος προβλέπεται αύξηση 1,5%, το 2018 1,4%, το 2019 1,2% και για το 2020 μόλις 1%.

Επενδύσεις

Εκτιμάται ότι ανέκαμψαν το 2016 (+3%) και φέτος θα είναι αρκετά αυξημένες (+9,5%). Η ανάκαμψη θα συνεχισθεί το 2018 με +7,9%, το 2019 θα είναι +8% και ο ρυθμός αύξησης θα επιβραδυνθεί σε 6,2% το 2020.

Εξαγωγές- Εισαγωγές

Οι εξαγωγές εκτιμάται ότι αυξήθηκαν μόλις κατά 1% το 2016, έναντι αύξησης των εισαγωγών κατά 1,2%. Για το 2017 προβλέπεται αύξηση εξαγωγών κατά 6,5% έναντι αύξησης εισαγωγών κατά 4,6%. Για τα επόμενα χρόνια εκτιμάται ότι οι εξαγωγές θα αυξάνονται με ρυθμούς λίγο ταχύτερους από τις εισαγωγές. Τα ποσοστά για το 2020 διαμορφώνονται στο 4,2% και 3,7% αντίστοιχα.

Ανεργία

Διαπιστώνεται δομικό πρόβλημα ανεργίας και προβλέπεται ότι το ποσοστό θα μειωθεί από το 23,2% το 2016, στο 21,3% το 2017, στο 19,8% το 2018, στο 19% το 2019 και στο 18,4% το 2020.

Η πρόταση για μείωση του χρέους:Να παραταθεί η περίοδος χάριτος μέχρι το 2040Να αποφασιστεί επέκταση της ωρίμανσης μέχρι το 2070Να γίνει μεταφορά των πληρωμών τόκων που πρέπει να γίνουν μέχρι το 2040,οι οποίοι προτείνεται να κεφαλαιοποιηθούν και η αποπληρωμή τους να επιμηκυνθεί μέχρι το 2070Να σταθεροποιηθούν τα επιτόκια σε χαμηλά επίπεδα για 30 χρόνια και να μην ξεπερνούν το 1,5%.Συστάσεις

Το ΔΝΤ προτείνει ότι πρέπει να υιοθετηθούν πολιτικές ουδέτερες δημοσιονομικά που θα οδηγούν σε μείωση φόρων και διεύρυνση της φορολογικής βάσης. Παράλληλα, το Ταμείο προτείνει να εξορθολογιστεί η δαπάνη για συντάξεις και να γίνει εστίαση σε δαπάνες που απευθύνονται στις ευάλωτες ομάδες βελτιώνοντας τις συνθήκες για επενδύσεις και ανάπτυξη.

Για τα «κόκκινα δάνεια», το Ταμείο παρατηρεί ότι δεν έχουν υιοθετηθεί πλήρως οι κατευθύνσεις για μείωσή τους, έτσι περιορίζεται η πιστωτική επέκταση στον υγιή ιδιωτικό τομέα και εξασθενεί η κεφαλαιακή βάση των τραπεζών.

Οι δύο βασικοί κίνδυνοι για την χώρα μας: Η μεταρρυθμιστική κόπωση. Η αναιμική ανάκαμψη της εσωτερικής ζήτησης λόγω των υπερβολικών φόρων και της υπερφορολόγησης.

Οι προκλήσεις που περιλαμβάνει η έκθεση σύμφωνα με το protothema.gr:

Πρόκληση 1 – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ: Η πρώτη πρόκληση που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία είναι ότι το μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής είναι μη βιώσιμο διότι βασίζεται σε συντάξεις που δεν μπορεί ν’ αντέξει η Ελλάδα διότι στηρίζονται σε υψηλή φορολογία μιας περιορισμένης φορολογικής βάσης.

Σύμφωνα με το Ταμείο, περισσότερα από τα μισά μέτρα που νομοθετήθηκαν τα τελευταία έξι χρόνια αφορούν τις δαπάνες. Αλλά από τα μέτρα που νομοθετήθηκαν μόνο το 1/4 αφορούσαν μειώσεις μισθών εργαζομένων στο δημόσιο τομέα και στις συντάξεις. Κατά το ΔΝΤ, η μείωση των μισθών του δημοσίου και των συντάξεων ήταν περιορισμένη σε σχέση με άλλες δημοσιονομικές προσαρμογές.

«Οι μειώσεις στις συντάξεις ήταν 1% του ΑΕΠ όταν το συνταξιοδοτικό σύστημα έχει έλλειμμα περίπου 11% του ΑΕΠ».

Πρόκληση 2 – ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ: Η φορολογική διοίκηση είναι αναποτελεσματική, τα φορολογικά χρέη είναι διαρκώς αυξανόμενα ενώ η φορολογική συμπεριφορά των πολιτών θεωρείται προβληματική.
Επισημαίνεται ότι περίπου το 50% του πληθυσμού είναι σε καθυστέρηση εις ό,τι αφορά τις υποχρεώσεις του έναντι του δημοσίου.

Τα χρέη των ιδιωτών προς το δημόσιο φτάνουν το 70% του ΑΕΠ της Ελλάδας.

Πρόκληση 3 – ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Αδύναμοι ισολογισμοί τραπεζών και προβλήματα στη διοίκησή τους. Η Ελλάδα έχει το δεύτερο υψηλότερο επίπεδο «κόκκινων δανείων» στην Ευρώπη και παρά τις τρεις ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών, η ποιότητα των κεφαλαίων είναι χαμηλή και γι’ αυτό συνεχίζουν να τίθενται ερωτήματα για τη βιωσιμότητα του τραπεζικού συστήματος.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, οι τράπεζες θα χρειαστούν περίπου 10 δισ.ευρώ (περίπου το 5,5% του ΑΕΠ της χώρας το έτος 2016) για πιθανή πρόσθετη ανακεφαλαιοποίηση από το 2018. Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι από το 2010 έχουν διατεθεί άλλα 43 δισ.ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Πρόκληση 4 – ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ: Ευρύτατες διαρθρωτικές δυσλειτουργίες που αποτρέπουν την χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη. Παρατηρούνται προβλήματα στις αγορές προϊόντων, όπως στον τομέα της ενέργειας που θεωρείται παραδοσιακά η αχίλλειος πτέρνα της ελληνικής οικονομίας.

The post Τα βλέμματα στραμμένα στη συνεδρίαση του ΔΝΤ- Όσα αποκαλύπτει η έκθεση για την Ελλάδα appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα