Τα κέντρα μετεγκατάστασης, οι προτάσεις και οι αντιδράσεις

20:33 8/2/2016 - Πηγή: iPop

Την στιγμή που ο Τέρενς Κουίκ επιβεβαιώνει με δηλώσεις του ότι θα “τηρήσουμε τη συμφωνία για hotspots και κέντρα μετεγκατάστασης” φήμες θέλουν να υπάρχει πρόταση για κέντρο μετεγκατάστασης προσφύγων στα Σφαγεία Θεσσαλονίκης ή στα Λουτρά Θέρμης ενώ οι δημάρχοι της περιοχής του Πειραιά προτείνουν το Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων να δημιουργηθεί στο Σχιστό.

Τ. Κουίκ: Θα τηρήσουμε τη συμφωνία για hotspots και κέντρα μετεγκατάστασης

Την

δέσμευση ότι θα τηρηθεί η συμφωνία της Ελλάδας με την Ε.Ε. για δημιουργία hotspots και κέντρων μετεγκατάστασης υπογράμμισε γι ακόμα μία φορά ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Τέρενς Κουίκ.

Λέγοντας πως «Η προσοχή της κυβέρνησης είναι επικεντρωμένη στην τήρηση της συμφωνίας μας με την Ε.Ε. για τα πέντε κέντρα ταυτοποίησης (hotspots) και τα δύο κέντρα μετεγκατάστασης σε Αττική και κεντρική Μακεδονία» παραπέποντας και στις «σαφείς», όπως είπε, δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου.

Ο κ. Κουίκ, σε μία προσπάθεια να ξεκαθαρίσει το θολό τοπίο που επικρατεί σχετικά με το που θα δημιουργηθούν αυτά τα κέντρα εξήγησε πως «η κυβέρνηση δεν δρομολογεί εγκατάσταση προσφύγων ή μεταναστών στην περιοχή της Θράκης και πόσο μάλλον στον Έβρο. Επιπλέον, μεταφέρω και την θέση των Ανεξάρτητων Ελλήνων ότι αυτό ισχύει και για όποιους ελληνικούς ή διεθνείς Οργανισμούς ή Φορείς ή οργανώσεις εμπλέκονται στο προσφυγικό ζήτημα» και συμπλήρωσε ότι όσα λέγονται για την Κω και για την ανάπτυξη επιπλέον κέντρων ταυτοποίησης μόνο κακό κάνουν στο νησί και στον τουρισμό του: «Επίσης, συμβουλεύω τους γνωστούς αντιδραστικούς κύκλους της Κω, να μη διαδίδουν ότι στο νησί θα αναπτυχθούν και άλλα κέντρα ταυτοποίησης. Και ψέματα λένε και ζημιά στην εικόνα του νησιού προκαλούν, πόσο μάλλον την τουριστική. Ας ακολουθήσουν επιτέλους τη σώφρονα πολιτική που ακολουθείται στα άλλα νησιά του Αν. Αιγαίου».

Πρόταση για κέντρο μετεγκατάστασης στα Σφαγεία Θεσσαλονίκης ή στα Λουτρά Θέρμης

Με δεδομένο ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί κέντρο μετεγκατάστασης στη θεσσαλονίκη, σύμφωνα με τη συμφωνία με την ΕΕ, έχουν κατατεθεί δύο προτάσεις ώστε να αποφευχθεί η δημιουργία του στη Σίνδο, όπου οι άτοικοι έχουν ξεσηκωθεί.

Αντί για τη δημιουργία κέντρου μετεγκατάστασης στο στρατόπεδο Αναγνωστοπούλου στη Σίνδο, οι προτάσεις περιλαμβάνουν χώρους στα Σφαγεία ή στα Λουτρά Θέρμης. Οι πρότασεις φέρουν τις υπογραφές των δημάρχων Δέλτα, Μίμη Φωτόπουλου και Ωραιοκάστρου, Αστέριου Γαβότση, και παρουσιάστηκαν τη Δευτέρα κατά τη διάρκεια της σύσκεψης της Διαρκούς Επιτροπής Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Σύμφωνα με τις προτάσεις ο χώρος που προτείνεται να αξιοποιηθεί στα Σφαγεία Θεσσαλονίκης είναι οικόπεδο ιδιοκτησίας του ΟΣΕ, έκτασης 60 στρεμμάτων. Βρίσκεται στον δήμο Θεσσαλονίκης, στα όρια με το δήμο Αμπελοκήπων – Μενεμένης και σύμφωνα με τους δύο δημάρχους, η τοποθέτηση εκεί του κέντρου μετεγκατάστασης έχει τη σύμφωνη γνώμη του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη. Η δεύτερη τοποθεσία είναι το πρώην στρατόπεδο 561 στα Λουτρά Θέρμης.

Την Τρίτη οι δύο προτάσεις θα κατατεθούν από την ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος, προκειμένου να συζητηθούν.

Μέχρι τις 17-18 Φεβρουαρίου θα πρέπει να έχουμε έργα και όχι μόνο λόγια

Ότι «θα πρέπει να υπάρξει σημαντική πρόοδος στην υλοποίηση των δεσμεύσεων της χώρας» μέχρι την επόμενη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. που θα γίνει στις 17 και 18 Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες, τόνισε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, Βασίλης Παπαδόπουλος, ο οποίος εκπροσώπησε τον υπουργό Γιάννη Μουζάλα στη συνάντηση με τους δύο Δημάρχους.

Σχετικά με τις προτάσεις που τέθηκαν από τους δημάρχους Δέλτα, Μίμη Φωτόπουλου και Ωραιοκάστρου, Αστέριου Γαβότση, ο Βασίλης Παπαδόπουλος, σχολίασε πως «διατυπώθηκαν προτάσεις και ενστάσεις και θα τις λάβουμε υπ’ όψιν μας για να έρθουμε σε συντονισμένες λύσεις».

Αποφασίζουν χωρίς την σύμφωνη γνώμη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Ότι παίρνονται αποφάσεις χωρίς την σύμφωνη γνώμη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είπε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης,.

Συγκεκριμένα, ο κ. Πατούλης σχολίασε πως το κέντρο μετεγκατάστασης στη Σίνδο «ετοιμάζεται χωρίς να το γνωρίζουν οι δήμαρχοι και ελπίζουμε να βρεθούν καλύτερες, προσφορότερες λύσεις από αυτό που τέθηκε στις κοινωνίες χωρίς να ερωτηθούν» και συμπλήρωσε:

Δεν γίνεται να γίνονται ενέργειες που αφορούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση χωρίς να ερωτάται. Υπάρχουν σημεία που έχουν προαποφασιστεί ως κέντρα φιλοξενίας χωρίς να το γνωρίζει η Τοπική Αυτοδιοίκηση

Κέντρο μετεγκατάστασης στο Σχιστό;

Η δημιουργία κέντρου μετεγκατάστασης προσφύγων στο Σχιστό, στηρίζεται από τους δημάρχους της περιοχής του Πειραιά, οι οποίοι θέτουν συγκεκριμένους όρους για τη λειτουργία του.

Συγκεκριμένα, στην πρόσφατη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε μεταξύ των δημάρχων της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά, προκειμένου να συζητηθεί η δημιουργία κέντρου μετεγκατάστασης προσφύγων στο Σχιστό, στηρίζεται η προσπάθεια της ελληνικής Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Γαβρίλης, ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, ο δήμαρχος Κερατσινίου και Δραπετσώνας, Χρήστος Βρετάκος, ο δήμαρχος Κορυδαλλού, Στ. Κασιμάτης, ο δήμαρχος Περάματος, Γιάννης Λαγουδάκη και ο γενικός γραμματέας του Δήμου Νίκαιας, Κώστας Τσεφαλάς.

Σε σχετική τους ανακοίνωση έπειτα από την ολοκλήρωση της συνάντησής τους οι δήμαρχοι της περιοχής του Πειραιά, αναφέρουν χαρακτηριστικά πως «το προσφυγικό είναι ένα μείζον θέμα, που καλείται να διαχειριστεί η χώρα μας και έχουμε καθήκον να συμβάλουμε όλοι στο βαθμό που αναλογεί στον καθένα μας και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση».

Στο Σχιστό του Πειραιά αναμένεται να δημιουργεί Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων το οποίο θα βρίσκεται στο στρατόπεδο «Στεφανάκη».

Αναφορικά με τις προϋποθέσεις για τη δημιουργία του κέντρου μετεγκατάστασης στο Σχιστό, οι δήμαρχοι του Πειραιά επισημαίνουν πως ο αριθμός των προσφύγων, οι οποίοι πρόκειται να φιλοξενηθούν στο Σχιστό, θα πρέπει να είναι τόσος, ώστε να εξασφαλίζονται βιώσιμες συνθήκες αλλά και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Ταυτόχρονα, επισημαίνουν πως οι τοπικές κοινωνίες θα πρέπει να ενημερωθούν σχετικά με τη δημιουργία του νέου κέντρου μετεγκατάστασης, με σχετικές εκστρατείες ενημέρωσης. Τέλος, τονίζουν πως η ελληνική Κυβέρνηση, θα πρέπει να αναπτύξει κατάλληλο σχέδιο, έτσι ώστε οι πρόσφυγες να μεταφέρονται από τα νησιά του Αιγαίου, στην Αττική μέσω και άλλων λιμανιών εκτός αυτού του Πειραιά.

Αντιδράσεις για τη δημιουργία hot spots

Υπενθυμίζουμε πως νωρίτερα τη Δευτέρα, επεισόδια σημειώθηκαν στον ΗΣΑΠ του Πειραιά, λίγο μετά τις παράλληλες κινητοποιήσεις που σημειώθηκαν υπέρ και κατά της δημιουργίας hot spots στο Σχιστό, με δύο παράλληλες υπέρ και κατά συγκεντρώσεις να πραγματοποιούνται τόσο στο Σχιστό, όσο και στα Διαβατά Θεσσαλονίκης, ενώ έντονη ήταν η παρουσία και των αστυνομικών δυνάμεων, που βρέθηκαν στην περιοχή προκειμένου να αποφευχθούν συμπλοκές και επεισόδια.

Μέλη της ΚΕΕΡΦΑ, βρέθηκαν στο Σχιστό και κεντρικό τους σύνθημα είναι: «Καλοδεχούμενοι οι πρόσφυγες», ενώ την ίδια στιγμή μέλη της Χρυσής Αυγής, διαδήλωσαν κατά του κέντρου φιλοξενίας προσφύγων.

Photo:Konstantinos Tsakalidis / SOOC

The post Τα κέντρα μετεγκατάστασης, οι προτάσεις και οι αντιδράσεις appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα