Συνεχίζεται σε τεχνικό επίπεδο η «μάχη» για τα εργασιακά

09:41 25/10/2016 - Πηγή: iPop

Συνεχίζεται σήμερα, Τρίτη, η διαπραγμάτευση για τα εργασιακά, αυτή τη φορά σε τεχνικό επίπεδο. Ο Υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, θα έχει νέες συναντήσεις με τους εκπροσώπους των Θεσμών την Πέμπτη.

Κατά τη διερευνητική, όπως την χαρακτήρισε ο Υπουργός, συνάντηση της Κυριακής τέθηκαν στο τραπέζι τα βασικά ζητήματα: Συνδικαλιστικός νόμος, συλλογικές διαπραγματεύσεις και ομαδικές απολύσεις.

Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Κατρούγκαλος τονίζει πως είναι αισιόδοξος ότι η διαπραγμάτευση θα έχει θετική κατάληξη.

Παράλληλα, όμως, ξεκαθαρίζει ότι στην πρώτη συνάντηση οι Θεσμοί δεν «άνοιξαν» όλα τα χαρτιά τους.

«Η διαπραγμάτευση θα είναι σκληρή, λαμβάνοντας υπόψη ότι το ΔΝΤ είναι ακραίος «παίκτης». Παρ’ όλα αυτά στο τέλος θα υπάρξει θετική κατάληξη, με δεδομένο ότι και οι δύο πλευρές έχουν δείξει τέτοιες προθέσεις», προσθέτει ο Υπουργός.

Την ίδια στιγμή επανέλαβε την άποψη ότι στόχος είναι να επιστρέψει η χώρα στο ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο, σημειώνοντας ότι δεν θα τεθούν επί τάπητος ζητήματα που έχουν λήξει με απόφαση δικαστηρίων.

Ποια είναι τα βασικά «όπλα» της ελληνικής πλευράς στη διαπραγμάτευση;

Το πόρισμα της Επιτροπής Σοφών αλλά και η κοινή δήλωση συμφωνίας των κοινωνικών εταίρων (ΓΣΕΕ-ΣΕΒ-ΓΣΕΒΕΕ-ΕΣΕΕ-ΣΕΤΕ).

Στην κοινή δήλωση συμφωνίας οι κοινωνικοί εταίροι:

Υπογράμμισαν ότι ως «βέλτιστες πρακτικές» πρέπει να θεωρηθούν, όσες εναρμονίζονται με το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο και την προστασία των κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτων, που προσδιορίζουν την ταυτότητα της Ευρώπης. Αναφέρονται στο κείμενο αρχών που υπέγραψαν οι ευρωπαϊκές οργανώσεις κοινωνικών εταίρων, στις 27/6/2016, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Επιβεβαίωσαν εκ νέου και στο σύνολό τους τα συμφωνηθέντα στις τριμερείς συναντήσεις που διεξήχθησαν, υπό την αιγίδα της ΔΟΕ, την 30ή Σεπτεμβρίου 2014, στη Γενεύη και την 26η Νοεμβρίου 2015 στο Ζάππειο, οι οποίες ενσωματώνονται στην παρούσα και αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα τους.Θεωρούν ότι δεν υφίσταται θέμα μείωσης του κατώτατου μισθού ή κατάργησης του 13ου και 14ου μισθού.Επισημαίνουν την ανάγκη ύπαρξης κοινωνικού διαλόγου, ούτως ώστε, μεταξύ άλλων να συμφωνείται, στο πλαίσιο της ΕΓΣΣΕ, μεταξύ των κοινωνικών εταίρων ο ελάχιστος νόμιμος μισθός, με γενική και καθολική ισχύ για όλους τους εργαζόμενους.Συμφώνησαν ότι ο ν. 1264/1982 πρέπει να εκσυγχρονιστεί, κυρίως ως προς την αντιμετώπιση πρακτικών κακής εφαρμογής του, χωρίς, όμως να τίθεται σε αμφισβήτηση το δικαίωμα στην απεργία και η συνταγματική προστασία συνδικαλιστικής δράσης.Διαβάστε το ρεπορτάζ του iPop.gr για τη διαπραγμάτευση για τα εργασιακά:

Εργασιακά: Το μεγάλο crash test για την Κυβέρνηση και το «καυτό» μενού της διαπραγμάτευσης

Photo: Menelaos Myrillas / SOOC

The post Συνεχίζεται σε τεχνικό επίπεδο η «μάχη» για τα εργασιακά appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα