Στην τελική ευθεία ο εξωδικαστικός μηχανισμός

07:46 21/11/2016 - Πηγή: iPop

Μετά την συμφωνία για τα δημοσιονομικά του 2017, Κυβέρνηση και Θεσμοί είναι πολύ κοντά στο να τα βρουν και για τον εξωδικαστικό μηχανισμό των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων, σύμφωνα με όσα ανέφερε κυβερνητικός παράγοντας μετά το πέρας των διαπραγματεύσεων αργά το απόγευμα της Κυριακής.

Πληροφορίες τονίζουν ότι αφού ολοκληρωθεί η σημερινή πρωινή συνάντηση με τους Θεσμούς, τότε αναμένεται να ανακοινωθεί και συμφωνία αναφορικά με το συγκεκριμένο σκέλος των διαπραγματεύσεων του οικονομικού επιτελείου.

Η

συνάντηση έχει προγραμματιστεί για τις 9 το πρωί.

Στη ρύθμιση δεν θα περιλαμβάνονται οι ελεύθεροι επαγγελματίες, αλλά θα περιλαμβάνονται όλες οι επιχειρήσεις με τζίρο από 50.000 ευρώ, ανέφεραν κυβερνητικές πηγές.

Τι είναι ο εξωδικαστικός μηχανισμός;

Πρόκειται για τον μηχανισμό που αφορά τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των επιχειρήσεων σε Δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία, τράπεζες, προμηθευτές, κ.ά. Προκειμένου μια επιχείρηση να ενταχθεί στον μηχανισμό, θα πρέπει να συμφωνεί η πλειοψηφία των πιστωτών της.

Αξίζει να τονίσουμε ότι για να καθίσει μία επιχείρηση με τους πιστωτές της στο ίδιο τραπέζι της διαπραγμάτευσης – αν είναι μεγάλου μεγέθους – θα λαμβάνονται υπόψη συγκεκριμένοι δείκτες (EBITDA, ο τζίρος, το ύψος των χρεών, ο κλάδος δραστηριότητας κλπ.). Για τις μικρές επιχειρήσεις θα οριστεί ένα πλαίσιο μέσω της νομοθεσίας, ωστόσο, τους συγκεκριμένους δείκτες θα τους ορίζει η κάθε τράπεζα.

Το νομοθετικό πλαίσιο θα αφορά σε παλαιά χρέη επιχειρήσεων, δηλαδή που είχαν βεβαιωθεί έως τον Σεπτέμβριο, έχει ισχύ περί τους 18 μήνες, ενώ οι πρώτες υποθέσεις θα ξεκινήσουν να εξετάζονται δύο με τρεις μήνες μετά την ψήφιση του σχετικού νομοθετήματος.

Αναφορικά με την αντιμετώπιση των χρεών προς το Δημόσιο και συγκεκριμένα τις οφειλές ΦΠΑκαι ΦΜΥ, οι ίδιοι κυβερνητικοί παράγοντες ανέφεραν ότι «εκτός «κουρέματος», μένουν ΦΠΑ και ΦΜΥ που έχουν εισπραχθεί αλλά δεν έχουν αποδοθεί στο Δημόσιο. Αντιθέτως ΦΠΑ και ΦΜΥ που δεν έχουν εισπραχθεί θα μπορούν να «κουρεύονται».

Για τις ποινικές ευθύνες τονίζεται ότι «στο προωθούμενο νομοσχέδιο θα υπάρχει συγκεκριμένη πρόβλεψη για τη νομική κάλυψη των στελεχών που θα υπογράψουν τις αναδιαρθρώσεις των επιχειρήσεων».

Η διαδικασία θα διευθετείται από 2.500 δικαστικούς διαμεσολαβητές.

Photo: Nick Paleologos / SOOCΜε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

The post Στην τελική ευθεία ο εξωδικαστικός μηχανισμός appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα