Σε αναμονή νέας επικοινωνίας Τσίπρα- Τουσκ. Αποχωρούν οι Θεσμοί

07:39 28/4/2016 - Πηγή: iPop

Ενώ τη Μεγάλη Πέμπτη αναμένεται να υπάρξει νέα τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος ζήτησε από τον Έλληνα Πρωθυπουργό 24 ώρες, οι Θεσμοί αποχωρούν από την Αθήνα, χωρίς να έχει υπάρξει συμφωνία.

Το Μαξίμου εξακολουθεί να εμφανίζεται αισιόδοξο και να τονίζει πως η διαπραγμάτευση θα κλείσει, ενώ αφήνει αιχμές

για όσους δεν επιθυμούν να καρποφορήσει η αξιολόγηση.

Μετά την επικοινωνία Τουσκ- Τσίπρα το πρωί της Τετάρτης, το Μαξίμου σε ανακοίνωσή του ανέφερε: «Ο Ντ. Τουσκ έχει ζητήσει από τον Α. Τσίπρα να περιμένει 24 ώρες πριν υποβάλλει το αίτημα για σύγκληση Συνόδου Κορυφής των χωρών μελών της Ευρωζώνης, προκειμένου να ενεργήσει ο ίδιος προς την κατεύθυνση σύγκλησης του Eurogroup».

Ωστόσο, αξίζει να θυμίσουμε ότι η τελική απόφαση για σύγκληση Eurogroup ανήκει στο Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος σε νεότερες δηλώσεις του τη Μ. Τετάρτη τόνισε πως δεν είναι σίγουρο, αλλά πιθανώς να γίνει νέο Eurogroup την επόμενη ή τη μεθεπόμενη εβδομάδα.

Εξέφρασε την αισιοδοξία του για συμφωνία, η οποία όπως είπε είναι κοντά, «θα δουλέψουμε τις προσεχείς ημέρες για σχεδιάσουμε και να εργαστούμε για τα ζητήματα του χρέους».

«Τα μέτρα έκτακτης ανάγκης θα πρέπει να είναι νομικώς εφικτά», ήταν τα λόγια στα οποία κατέληξε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Πηγές από τις Βρυξέλλες κάνουν λόγο για πιθανή ημερομηνία σύγκλησης των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης την Τρίτη του Πάσχα.

Σημειώνεται ότι χθες, Μ. Τετάρτη, έγινε μια τελευταία προσπάθεια για συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, με τον Γ. Χουλιαράκη να συναντά τεχνικά κλιμάκια των Θεσμών.

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν πρόοδο σε τεχνικό επίπεδο ωστόσο, μόνο με τα μέλη των ευρωπαϊκών Θεσμών και όχι και με το ΔΝΤ, με το οποίο οι διαφωνίες παραμένουν.

Το Κουαρτέτο αναχωρεί τη Μεγάλη Πέμπτη από την Αθήνα για να επιστρέψει μετά το Πάσχα για τη συνέχεια της διαπραγμάτευσης, ενώ πιθανώς θα εκδοθεί κι ανακοίνωση με ενημέρωση σχετικά με την πρόοδο.

Τι τονίζει το Μαξίμου για τα προληπτικά μέτρα;

«Η πραγματικότητα είναι ότι η συμφωνία του περασμένου Ιουλίου σε καμία περίπτωση δεν προβλέπει προληπτική νομοθέτηση συγκεκριμένων μέτρων,κάτι που είναι άλλωστε αντίθετο με το ελληνικό Σύνταγμα και τις αρχές του δικαίου. Η πρόταση της ελληνικής πλευράς για μόνιμο μηχανισμό αυτόματης διόρθωσης των δημοσιονομικών μεγεθών, υλοποιεί πλήρως τις αρχές που έθεσε το τελευταίο Eurogroup (αξιοπιστία, αντικειμενικότητα, αυτοματισμός, θεσμοθέτηση). Επιπλέον, ο μηχανισμός αυτός κατοχυρώνει την πρόβλεψη της Συμφωνίας του περασμένου Ιουλίου, για το ενδεχόμενο απόκλισης από τους στόχους. Είναι λοιπόν σαφές ότι αυτοί που αντιδρούν στην συγκεκριμένη πρόταση, δεν επιδιώκουν περισσότερη αξιοπιστία, αλλά προσπαθούν με κάθε τρόπο να επιβάλλουν περισσότερα μέτρα από όσα προβλέπει η Συμφωνία του περασμένου Ιουλίου. Για τον λόγο αυτόν, αρνούνται επιδεικτικά να λάβουν υπόψη και την πρόσφατη έκθεση της Eurostat, τις εκτιμήσεις της οποίας θα είχαν επικαλεστεί κατά κόρον αν ήταν επιβαρυντικές για την ελληνική οικονομία».

Ο Πιερ Μοσκοβισί εξέφρασε την άποψη ότι θεωρεί πως Κυβέρνηση και Θεσμοί είναι κοντά σε συμφωνία, ενώ ο Πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας του Ευρωκοινοβουλίου τόνισε πως είναι ανευθυνότητα να μην ολοκληρωθεί έγκαιρα η αξιολόγηση.

Την στήριξη του στην Ελλάδα δείχνει ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ο οποίος τόνισε πως οι πιέσεις του ΔΝΤ είναι υπερβολικές.Παράλληλα, ο Γιούνκερ ο οποίος μίλησε στο Κολέγιο των Επιτρόπων εκτίμησε πως το σχέδιο των προληπτικών μέτρων είναι αντισυνταγματικό. Την ίδια στιγμή το Βερολίνο ζητά κι άλλες διαπραγματεύσεις.

The post Σε αναμονή νέας επικοινωνίας Τσίπρα- Τουσκ. Αποχωρούν οι Θεσμοί appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα