Που βρίσκονται τελικά οι πρόσφυγες που πέρασαν τα σύνορα της ΠΓΔΜ;

15:26 15/3/2016 - Πηγή: iPop

Μεγάλη παραμένει η σύγχυση μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ αναφορικά με τους πρόσφυγες που την Δευτέρα κατάφεραν να περάσουν τα σύνορα της ΠΓΔΜ. Ενώ οι ελληνικές αρχές τονίζουν πως οι πρόσφυγες δεν έχουν επιστρέψει στην Ελλάδα, οι αρχές της ΠΓΔΜ

υπογραμμίζουν πως οι πρόσφυγες έχουν ήδη γυρίσει.

Το υπουργείο Εσωτερικών της γειτονικής χώρας σε σχετική του ανακοίνωση τονίζει:

Οι μετανάστες που εισήλθαν παράνομα στο έδαφος της ΠΓΔΜ εστάλησαν πίσω

Και ξεκαθαρίζει πως ο αριθμός των ατόμων που εισήλθαν στη χώρα από αφύλακτο σημείο ήταν περίπου 1.500.

Όπως επίσης υπογραμμίζει το ΥΠΕΣ της ΠΓΔΜ, «οι δυνάμεις ασφαλείας της χώρας απέτρεψαν άλλους περίπου 600 μετανάστες να εισέλθουν στο έδαφός της».

Την ίδια στιγμή το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και εκπρόσωποι των ελληνικών αρχών διαψεύδουν

Σύμφωνα με πληροφορίες το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, δεν επιβεβαιώνει την πληροφορία που αποδίδεται στο Υπουργείο Εσωτερικών της ΠΓΔΜ, για επαναπροώθηση περίπου 1.500 προσφύγων που κατάφεραν να περάσουν στο έδαφός της.

Να σημειωθεί πως από τους ελέγχους που έχει κάνει μέχρι στιγμής κλιμάκιο της Υπηρεσίας Αλλοδαπών, έχει διαπιστωθεί πως οι 200 πρόσφυγες οι οποίοι τελικά δεν κατάφεραν να περάσουν τα σύνορα, είναι από αυτούς που έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα και διαθέτουν τα έγγραφα που τους χορηγήθηκαν μετά την αρχική ταυτοποίησή τους.

Στέλεχος του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη τόνισε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο «ότι δεν έχει υποβληθεί κανένα αίτημα επανεισδοχής, ούτε έχει διαπιστωθεί επιστροφή τους από τα επίσημα σημεία των συνόρων, ή άλλους ανεπίσημους δρόμους».

Παράλληλα, εκπρόσωποι των τελωνειακών αλλά και αστυνομικών Αρχών στους Ευζώνους, τη Δοϊράνη και τη Φλώρινα έσπευσαν να διαψεύσουν τις πληροφορίες περί επαναπροώθησης προσφύγων και μεταναστών.

Μάλιστα, δήλωσαν στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων πως «δεν έχει παρατηρηθεί καμία τέτοια μεταφορά προσφύγων και μεταναστών».

Σε σχετικές του δηλώσεις ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού Οργάνου της Κυβέρνησης για το προσφυγικό, Γιώργος Κυρίτσης τόνισε:

Μέχρι στιγμής δεν έχει υποβληθεί από την ΠΓΔΜ προς την Ελλάδα επίσημο αίτημα για την επανεισδοχή των προσφύγων και των μεταναστών που πέρασαν χθες τα σύνορα με τη γειτονική χώρα

Και είπε επίσης: «Για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που πέρασαν η επίσημη ελληνική θέση είναι ότι εφόσον από την άλλη πλευρά υποβληθεί αίτημα επανεισδοχής αυτό θα εξεταστεί» προσθέτοντας: «Η τελευταία ενημέρωση που είχα είναι ότι δεν υπήρχε τέτοιο αίτημα. Αν υπάρχει αίτημα, θα εξεταστεί, δεν υπάρχει κάποιος αυτοματισμός».

Κλείνοντας τη συνέντευξη του ο Γ. Κυρίτσης ξεκαθάρισε:

«Μέχρι στιγμής δεν επιβεβαιώνεται επίσημα ούτε η πληροφορία ότι οι συνοριοφύλακες των Σκοπίων έστειλαν πίσω στην Ελλάδα, από την ίδια διαδρομή, 200 πρόσφυγες και μετανάστες».

Τι είπε ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Δ. Βίτσας;

Σε συνέντευξη του την Τρίτη δήλωσε:

«Η εντολή που έχει δοθεί από το συντονιστικό όργανο, αλλά και από τα αρμόδια υπουργεία είναι να ακολουθηθούν οι συνήθεις διεθνείς πρακτικές για το θέμα, επισημαίνοντας πως οτιδήποτε άλλο από την άποψη του διεθνούς δικαίου και τη συνθήκη της Γενεύης είναι παράνομο».

Και επίσης σημείωσε: «Τέτοιες απέλπιδες προς δεν πρέπει να γίνονται γιατί βάζουν σε κίνδυνο τη ζωή των προσφύγων. Αυτοί που διασπείρουν τέτοια έντυπα δεν παράγουν αποτελέσματα, αλλά δημιουργούν περισσότερα προβλήματα».

Ενώ κλείνοντας τη συνέντευξη του ζήτησε από τους πρόσφυγες «να καταλάβουν ότι το πιο συμφέρον για τους ίδιους είναι να μεταφερθούν σε οργανωμένες δομές φιλοξενίας».

Στην Ειδομένη βρίσκονται ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τη Μετανάστευση, Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο αναπληρωτής Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας.

Ο Δ. Αβραμόπουλος τόνισε:

Η κατάσταση στην Ειδομένη είναι τραγική και απαράδεκτη. Πρέπει να σταματήσει αμέσως

Και εν συνεχεία απηύθυνε έκκληση προς όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης «να ανοίξουν τις πόρτες τους ώστε να αρχίσει η μετεγκατάσταση 6000 ανθρώπων το μήνα».

Ενώ ο Γ. Μουζάλας ανέφερε πως η κατάσταση στην Ειδομένη «θα καλυτερεύσει μέσα στις επόμενες 20 ημέρες».

Μαζί με τους Αβραμόπουλο- Μουζάλα, ήταν και ο επικεφαλής Εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς.

Στην Ειδομένη βρίσκεται και ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ο οποίος χαρακτήρισε την κατάσταση «γροθιά στο στομάχι της Ε.Ε.».

Να σημειωθεί πως εκατοντάδες πρόσφυγες/μετανάστες πέρασαν τη νύχτα της Δευτέρας, με τη θερμοκρασία υπό του μηδενός στον καταυλισμό της Ειδομένης και επίσης πολλοί παράμειναν στην όχθη του χειμάρρου στο χωριό Χαμηλό, έχοντας μέσα τους την ελπίδα ότι θα μπορέσουν να περάσουν με το πρώτο φως της ημέρας στο έδαφος της ΠΓΔΜ κάτι που τελικά δε συνέβη.

Οι δυνάμεις στου στρατού της ΠΓΔΜ παραμένουν ισχυρές στο σημείο και έτσι οι απελπισμένοι πρόσφυγες αναγκάστηκαν να επιστρέψουν πίσω.

Σύσκεψη στο Μαξίμου

Η διαχείριση της προσφυγικής κρίσης τέθηκε ως κύριο θέμα στην σύσκεψη του Μαξίμου που διεξήχθη την Τρίτη υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Στην σύσκεψη συμμετείχαν οι υπουργοί: Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, Εσωτερικών, Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας, ο υφυπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας και η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη.

Μάλιστα κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, πραγματοποιήθηκε και η παρουσίαση των τεχνικών στοιχείων και οικονομικών απαιτήσεων, ενόψει της Συνόδου Κορυφής.

Σημείωση!

Αρκετά μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων έσπευσαν να στήσουν πρόχειρα σκηνές και να τους δώσουν κουβέρτες, αδιάβροχα, σάντουιτς και νερά, ενώ στο σημείο παρέμεινε τη νύχτα και δύναμη της ΕΛΑΣ.

photo:Reuters

The post Που βρίσκονται τελικά οι πρόσφυγες που πέρασαν τα σύνορα της ΠΓΔΜ; appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα