Ποια είναι η σωστή ηλικία να ξεκινήσει μουσική ένα παιδί;

06:31 1/9/2014 - Πηγή: iPop

Όλοι έχουμε ακούσει τις ιστορίες για τα παιδιά θαύματα της μουσικής, όπως ο Μότσαρτ που έγραψε την πρώτη του Συμφωνία σε ηλικία οκτώ χρονών ή για τον Στήβι Γουόντερ που υπέγραψε με δισκογραφική στα έντεκά του. Ακόμα και αν το παιδί σου δεν κατατάσσεται στην παραπάνω κατηγορία, είναι σίγουρο πως θα διαβάζεις και θα βλέπεις συχνά ιστορίες τέτοιων παιδιών, είτε σε κάποιο talentshowστην τηλεόραση είτε σε κάποιο viral βιντεάκι στο διαδίκτυο.

Η συζήτηση που δημιουργείται συνήθως γύρω από αυτό το θέμα είναι το ποια είναι η σωστή ηλικία για να ξεκινήσει το παιδί σου μαθήματα μουσικής.

Η παγίδα είναι μεγάλη για τους περισσότερους γονείς καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος να γίνει και το παιδί σου ένα από αυτά που μίσησαν να παίζουν μουσική γιατί το όργανο που επέλεξες εσύ να μάθει δεν του άρεσε.

Αυτός ο φόβος οδηγεί τους περισσότερους γονείς στην τακτική να αφήνουν το παιδί να μεγαλώσει αρκετά –περίπου13 χρονών- ώστε να διαλέξουν μόνα τους το όργανο που θα μάθουν. Όμως και σε αυτή την περίπτωση, το φορτωμένο πρόγραμμα που έχουν συνήθως τα παιδιά σε εκείνη την ηλικία(σχολεία, ξένες γλώσσες και άθλημα) δυσκολεύει ακόμα περισσότερο την απόφαση που καλείσαι να πάρεις.

Υπάρχει μια σειρά από μελέτες, σύμφωνα με τις οποίες το παιδί θα πρέπει να ξεκινήσει να έχει άμεση σχέση με τη μουσική από τότε που θα γεννηθεί και θα πρέπει να ξεκινήσει κάποιο όργανο μέχρι την ηλικία των εννιά. Ωστόσο τα αποτελέσματα αυτών δεν είναι κοινά αποδεκτές από όλη την επιστημονική κοινότητα. Άπαντες όμως συμφωνούν πως όσο μικρότερο είναι το παιδί τόσο καλύτερο είναι για αυτό να έρθει σε επαφή με τον κόσμο της μουσικής.

Σε μικρότερη ηλικία, είναι πιο πιθανό το παιδί να αναπτύξει σχέσεις αγάπης με τη μουσική. Δεν είναι απαραίτητο ένα οκτάχρονο παιδί να έχει δέκα πτυχία. Το πιο σημαντικό είναι να αναπτύξει μια ουσιώδη σχέση με τη μουσική από παιδική ηλικία που θα το βοηθήσει να κατανοήσει τη μουσική και να αποκτήσεις σχέση εξάρτησης με αυτή.

Να θυμάσαι πως σημαντικό ρόλο παίζει και ο λόγος που θέλουν οι γονείς να γράψουν το παιδί τους μουσική. Η πίεση στην παιδική ηλικία δεν βοήθησε ποτέ κανέναν και δεν πρόκειται να βοηθήσει. Ακόμα και αν είσαι μουσικός και θέλεις το παιδί σου να ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο, δεν χρειάζεται να του επιβάλλεις παρά τη θέλησή του να μάθει κάποιο μουσικό όργανο.

The post Ποια είναι η σωστή ηλικία να ξεκινήσει μουσική ένα παιδί; appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα