Πες «όχι» στην παρακεταμόλη όταν έχεις hangover- Δες τους κινδύνους

18:10 1/1/2017 - Πηγή: iPop

Ελπίζουμε να σε προλάβαμε! Ρεβεγιόν Πρωτοχρονιάς χθες και όπως είναι φυσικό τα «έτσουξες» λίγο παραπάνω απ’ όσο αντέχεις με αποτέλεσμα το κεφάλι σου σήμερα να είναι καζάνι. Έχεις δηλαδή το γνωστό σε όλους hangover! Κι ακόμα κι αν υπάρχουν δεκάδες γιατροσόφια για το πώς θα το ξεπεράσεις, εμείς σήμερα δεν θα ασχοληθούμε βασικά μ’ αυτό, αλλά με το ότι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να το αντιμετωπίσεις με παρακεταμόλη!

Η αίσθηση του hangover

είναι απ’ τις χειρότερες, το ξέρουμε, το έχουμε περάσει! Όμως, το να πλακωθείς στα παυσίπονα μόνο κακό μπορεί να σου κάνει παρά καλό.

Η παρακεταμόλη, γνωστή επίσης και ως ακεταμινοφαίνη, πρέπει να αποφεύγεται μετά από μια βραδιά ποτού και ξενυχτιού. Το αλκοόλ είναι γνωστό ότι προκαλεί βλάβη στο συκώτι σου. Η παρακεταμόλη μετά από ένα βράδυ γεμάτο υποβρύχια και σφηνάκια μπορεί να προκαλέσει ακόμα και οξεία ηπατική ανεπάρκεια εάν το συκώτι σου έχει ήδη αρχίσει να καταστρέφεται απ’ το πολύ αλκοόλ που καταναλώνεις.

Το συκώτι σου πρέπει να θυμάσαι ότι είναι το «πλυντήριο» του σώματός σου, εκείνο που εργάζεται ώστε να αποβάλλεις τις επιβλαβές ουσίες απ’ το αίμα σου. Όταν καταναλώνεις αλκοόλ τα ένζυμα του συκωτιού σου συνεχίζουν να εργάζονται αλλά μπορούν να μεταβολίσουν μόλις ένα ποτό ανά ώρα.

Έτσι, όταν καταναλώνεις γρήγορα αλκοόλ, το συκώτι σου δεν προλαβαίνει να το μεταβολίσει πριν φθάσει στο αίμα σου. Τότε είναι η στιγμή που είσαι κι επίσημα μεθυσμένος!

Ακόμη και χωρίς αλκοόλ, είναι πάντα σημαντικό να διατηρηθεί η σωστή δόση παρακεταμόλης, γιατί το συκώτι σου μπορεί να μεταβολίσει μόνο μια ορισμένη ποσότητα σε μια δεδομένη χρονική περίοδο.

Εάν πάρεις μεγάλη δόση παρακεταμόλης, το συκώτι σου μπορεί να παράξει τοξικά υποπροϊόντα που σκοτώνουν πραγματικά τα κύτταρα του ήπατος.

Τι μπορείς να κάνεις;

Να προτιμήσεις παυσίπονα που περιέχουν ιβουπροφαίνη! Και η ιδανική χρονική στιγμή για να πάρεις ένα τέτοιο παυσίπονο είναι μια ώρα πριν την ώρα που θέλεις να είσαι λειτουργικός!

Photo: Getty

The post Πες «όχι» στην παρακεταμόλη όταν έχεις hangover- Δες τους κινδύνους appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα