Οι έμμεσοι φόροι που θα αδειάσουν το πορτοφόλι μας από 1/1/16

12:49 23/5/2016 - Πηγή: iPop

Οι έμμεσοι φόροι που ψηφίστηκαν από την Ολομέλεια της Βουλής το βράδυ της Κυριακής θα αδειάσουν το πορτοφόλι μας από 1/1/16. Μπορεί η Κυβέρνηση να υπογραμμίζει ότι η θεσμοθέτηση των εμμεσων φόρων έγινε ώστε να μην φορολογηθεί με 24% ΦΠΑ το νερό και η ΔΕΗ αυτό, όμως, δεν σημαίνει

ότι δεν θα επιβαρύνει το καλάθι του κάθε νοικοκυριού.

Συγκεκριμένα, μικρά εμφράγματα θα πάθει κάθε ελληνικό σπίτι καθώς τα εισοδήματα τους θα μειωθούν κατά πολύ εξαιτίας της αύξησης του ΦΠΑ από το 23% στο 24%, την αύξηση του φόρου στην αμόλυβδη και στο πετρέλαιο κίνησης, στο πετρέλαιο θέρμανσης, στη σταθερή τηλεφωνία και στο Ιντερνετ, στον καφέ και στα τσιγάρα, αλλά και το νέο ΕΝΦΙΑ!

Με νομοθετικές βελτιώσεις το βράδυ του Σαββάτου ο υπουργός Οικονομικών αναπροσάρμοσε τις ημερομηνίες έναρξης επιβολής ορισμένων φόρων. Πιο συγκεκριμένα άλλαξε τις ημερομηνίες στους εξής φόρους:

Στον φόρο 5 ευρώ (από 2,6 ευρώ που ισχύει) ανά βαθμό PLATO κατά όγκο και εκατόλιτρο μπύρας θα ισχύει άμεσα, από 1η Ιουνίου 2016 και όχι από 1η Ιανουαρίου του 2018.Στο τέλος συνδρομητών σταθερής τηλεφωνίας 5% επί του συνολικού μηνιαίου λογαριασμού το οποίο πιβάλλεται από 1η Ιανουαρίου 2017 αντί 1η Ιουλίου 2017.Καταργείται η απαλλαγή που έχουν βιομηχανίες και βιοτεχνίες από την επιβολή ΕΦΚ φυσικού αερίου. Η διάταξη έχει αναδρομικότητα από 1.1.2016.Παύει η αναδρομική ισχύς της φορολόγηση των εταιριών επενδύσεων χαρτοφυλακίου και επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία καθώς αντί 1.1.2016 το μέτρο θα ισχύει από 1.6.2016. Επίσης, η νέα φορολογία για τα αμοιβαία κεφάλαια ακινήτων και ι φορολογικές ρυθμίσει για τους ΟΣΕΚΑ θα ισχύσουν από 1.6.2016 αντί αναδρομικά από 1.1.2016.Προστέθηκε ρύθμιση ώστε ποσοστό 20% της ετήσιας αμοιβής παραχώρησης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων να δίνεται σε ΟΤΑ.Αναλυτικά οι ανατιμήσεις από την 1η Ιουνίου θα επηρεάσουν τα εξής προϊόντα και υπηρεσίες:Μακαρόνια,Ρύζι,Αλεύρι,Κακάο,Αλλαντικά,Μαρμελάδες,Σοκολάτες,Παγωτά,Είδη ζαχαροπλαστικής,Μπαχαρικά,Προψημένο ψωμί,Προμαγειρεμένα φαγητά,Ψωμί του τοστ,Αναψυκτικά,ΧυμοίΡούχα,Παπούτσια,Είδη κατοικίας,Εργαλεία,Έπιπλα,Χαρτικά,Ηλεκτρικές συσκευέςΗλεκτρονικές συσκευές

Επιπλέον Αυξήσεις θα γίνουν σε:

Λογαριασμοί κινητής και σταθερής τηλεφωνίαςΠακέτα συνδρομών τηλεόρασηςΤιμές ακινήτωνΤιμές αυτοκινήτωνΤαβέρνες και εστιατόρια,Καφετέριες,Φαγητό στο σπίτι,Κρέας από το κρεοπωλείοΤαξίδιαΔιόδιαΚαύσιμαΕισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς (λεωφορεία, αεροπλάνα, πλοία κ.ά.)Κόμιστρα των ταξίΛογαριασμοί αποχέτευσης

Από την 1η Ιουνίου χάνουν τελικά την έκπτωση στους συντελεστές ΦΠΑ 11 νησιά. Οι τιμές θα επιβαρυνθούν με ΦΠΑ 13% και 24%, αντί 9% και 16%. Τα 11 νησιά είναι:

Σύρος,Θάσος,Άνδρος,Τήνος,Κάρπαθος,Μήλος,Σκύρος,Αντίπαρος,Κέα,Σίφνος

Δεν τελειώνουν, όμως, οι αυξήσεις στη 1/1/16 καθώς αυτό είναι το πρώτο κύμα αυξήσεων. Για την ακρίβεια αυξήθεις θα έρθουν και την 1η Οκτωβρίου 2016 αλλά και την 1η Ιανουαρίου 2017.

Αναλυτικότερα την 1η Οκτωβρίου 2016:

Αυξάνεται ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 5-6 λεπτά το λίτρο.

Από την 1η Ιανουαρίου 2017:

Αυξάνεται ο φόρος στα εταιρικά αυτοκίνητα,Επιβάλλεται φόρος στο ηλεκτρονικό τσιγάροΕπιβάλλεται φόρος στον καφέΕπιβάλλεται φόρος στη συνδρομητική τηλεόρασηΕπιβάλλεται φόρος στη σταθερή τηλεφωνίαΕπιβάλλεται φόρος στο ιντερνετΑυξάνονται οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης σε υγραέριο, αμόλυβδη και πετρέλαιο κίνησης.

The post Οι έμμεσοι φόροι που θα αδειάσουν το πορτοφόλι μας από 1/1/16 appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα