Οι αστρονόμοι βρήκαν το μικρότερο αστέρι που έχει υπάρξει

09:24 14/7/2017 - Πηγή: iPop

Οι αστρονόμοι βρήκαν το μικρότερο αστέρι που έχει υπάρξει και υποστηρίζουν πως θα μπορούσαν να δώσουν μια απόδειξη για τη αναζήτηση άλλων πλανητών που μοιάζουν με τη Γη.

Το αστέρι είναι λίγο μικρότερο από τον Κρόνο και είναι ίσως το μικρότερο μέγεθος που θα μπορούσε να έχει ένα αστέρι. Εάν ήταν μικρότερο, θα υπήρχε τόσο μικρή πίεση στο κέντρο του ώστε να μην είναι σε θέση να υποστηρίξει τη διαδικασία σύντηξης και θα σταματούσε να είναι ενεργό.

«Η ανακάλυψή μας αποκαλύπτει πόσο μικρά είναι τα αστέρια», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης, Alexander

Boetticher, φοιτητής στο Cambridge Cavendish Laboratory και στο Cambridge Astronomy Institute. «Εάν αυτό το αστέρι σχηματίστηκε μόνο με ελαφρώς χαμηλότερη μάζα, η αντίδραση σύντηξης υδρογόνου στον πυρήνα του, δεν θα μπορούσε να διατηρηθεί».

Το αστέρι μπορεί να προσφέρει ακόμη και μια υπόδειξη για τους πλανήτες όπου θα μπορούσαμε να βρούμε εξωγήινη ζωή. Αυτά τα μικροσκοπικά αστέρια – όπως το Trappist-1 – είναι ίσως ο καλύτερος τρόπος για να βρούμε πλανήτες σαν τον δικό μας, υποστηρίζει η ερευνητική ομάδα.

«Τα μικρότερα αστέρια παρέχουν τις βέλτιστες συνθήκες για την ανακάλυψη πλανητών που μοιάζουν με τη Γη και για την εξερεύνηση της ατμόσφαιράς τους», δήλωσε ο Amaury Triaud, ανώτερος ερευνητής στο Ινστιτούτο Αστρονομίας του Cambridge. «Ωστόσο, πριν μπορέσουμε να μελετήσουμε τους πλανήτες, πρέπει να καταλάβουμε απολύτως το αστέρι τους, αυτό είναι θεμελιώδες».

Αυτά τα μικρά αστέρια είναι μακράν τα πιο συνηθισμένα στο σύμπαν. Αλλά είναι δύσκολο να τα εντοπίσουμε, ακριβώς επειδή είναι τόσο μικροσκοπικά και αμυδρά, ώστε είναι πολύ πιο δύσκολο να τα δεις από μακριά.

Το νέο αστέρι είναι γνωστό ως EBLM J0555-57Ab και απέχει περίπου 600 έτη φωτός. Είναι μέρος ενός δυαδικού συστήματος και εντοπίστηκε όταν ταξίδεψε μπροστά από το πολύ μεγαλύτερο άλλο μισό του ζεύγος.

Photo: NASA

The post Οι αστρονόμοι βρήκαν το μικρότερο αστέρι που έχει υπάρξει appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα