Ο πατέρας του περιοδικού πίνακα στο σημερινό Google doodle

08:01 8/2/2016 - Πηγή: iPop

Τον πατέρα του περιοδικού πίνακα, Ντμίτρι Μεντελέγιεφ, τιμάει η Google με το σημερινό της Google doodle.

O Μεντελέγιεφ ήταν από την Ρωσία και ήταν κορυφαίος χημικός και εφευρέτης.

Ο ίδιος ήταν ο πρώτος δημιουργός του περιοδικού πίνακα των χημικών στοιχείων. Με τον συγκεκριμένο

πίνακα κατάφερε να προβλέψει τις ιδιότητες χημικών στοιχείων που ανακαλύφθηκαν μεταγενέστερα.

Αν και ο Μεντελέγιεφ τιμήθηκε ευρέως από επιστημονικές οργανώσεις σε όλη την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένου και του Μεταλλίου Κόπλεϊ από τη Βασιλική Εταιρεία του Λονδίνου, παραιτήθηκε από το πανεπιστήμιο της Αγίας Πετρούπολης στις 17 Αυγούστου του 1890.

Το 1893 διορίστηκε διευθυντής του Γραφείου Μέτρων και Σταθμών. Από τη θέση αυτή διατύπωσε τα νέα κρατικά πρότυπα για την παραγωγή βότκας. Η γοητεία του με τα μοριακά βάρη τον οδήγησε στο συμπέρασμα ότι για να είναι σε τέλεια μοριακή ισορροπία, η βότκα πρέπει να παραχθεί σε αναλογία ενός μορίου αιθυλικής αλκοόλης που αραιώνεται με δύο μόρια νερού, δίνοντας έτσι μια περιεκτικότητα κατά όγκο περίπου 38% οινοπνεύματος και 62% νερού. Ως αποτέλεσμα της εργασίας του, το 1894 εισήχθησαν στη ρωσική νομοθεσία τα νέα πρότυπα για τη βότκα, η οποία έπρεπε πλέον να παράγεται με περιεκτικότητα οινοπνεύματος 40% κατ’ όγκο.

O Μεντελέγιεφ ερεύνησε επίσης τη σύνθεση του πετρελαίου και βοήθησε στην ίδρυση του πρώτου διυλιστηρίου πετρελαίου στη Ρωσία. Αναγνώρισε τη σημασία του πετρελαίου ως πρώτη ύλη για τα πετροχημικά και πιστώνεται με την παρατήρηση ότι το να καίει κανείς το πετρέλαιο ως καύσιμο είναι σαν να ανάβει φωτιά σε μία κουζίνα με χαρτονομίσματα.

Πηγή: Wikipedia

Θυμίζουμε πως πρόσφατα έγινε γνωστό ότι τέσσερα νέα στοιχεία θα προστεθούν στον περιοδικό πίνακα.

Πιο αναλυτικά τα στοιχεία 113, 115, 117 και 118 έχουν πλέον αναγνωριστεί και επίσημα από την Διεθνή Ένωση Καθαρής και Εφαρμοσμένης Χημείας (IUPAC), με έδρα τις ΗΠΑ. Η ανακοίνωση ουσιαστικά σημαίνει πως η έβδομη σειρά του περιοδικού πίνακα πλέον είναι ολοκληρωμένη!

The post Ο πατέρας του περιοδικού πίνακα στο σημερινό Google doodle appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα