Ο διεθνής και εγχώριος Τύπος αποχαιρετά τον Ματέο Ρέντσι (Photos)

09:49 5/12/2016 - Πηγή: iPop

Με το αποτέλεσμα του ιταλικού δημοψηφίσματος ασχολείται ο διεθνής και εγχώριος Τύπος και φυσικά με την επακόλουθη παραίτηση του πρωθυπουργού Ρέντσι.

«Αντίο όμορφε», «Η Ιταλία παραπαίει», «Θρίαμβος του όχι», είναι μόνο μερικοί απ’ τους βαρύγδουπους τίτλους που φέρουν σήμερα τα ευρωπαϊκά ΜΜΕ.

Η ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera

φέρει τον τίτλο: «Το αίσθημα ευθύνης τώρα είναι αναγκαίο», ενώ και ο σχολιαστής της εφημερίδας, Μάσιμο Φράνκο, τονίζει ότι «οι ψηφοφόροι είπαν «όχι» στον τρόπο με τον οποίο ο Ρέντσι ήθελε να αλλάξει το Σύνταγμα, αλλά, ίσως, ακόμη περισσότερο στην κυβέρνησή του».

Αναφερόμενος στον ιταλό πρωθυπουργό ο αναλυτής γράφει χαρακτηριστικά: «Ο πρωθυπουργός είχε κάνει έκκληση στην κινητοποίηση της «σιωπηλής πλειοψηφίας», βέβαιος ότι θα μπορούσε να την σαγηνεύσει. Η πλειοψηφία εκφράστηκε, αλλά εναντίον του, με μια διαφορά η οποία αγγίζει τις είκοσι μονάδες», σχολίασε.

Όσον αφορά την επόμενη μέρα για την ιταλική κοινωνία ο αναλυτής της εφημερίδας Φράνκο αναφέρει χαρακτηριστικά:

Χρειάζεται λίγος χρόνος για να ξανασμιλευθεί το εκλογικό σύστημα, λαμβάνοντας υπόψη το πόσο πολύπλοκη και διαιρεμένη είναι η ιταλική κοινωνία. Θα είναι πρώτα απ’ όλα καθήκον του προέδρου της Δημοκρατίας, να κινηθεί έτσι ώστε η κυβέρνηση και ο Ρέντσι να ερμηνεύσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την λαϊκή ετυμηγορία, χωρίς να προσπαθήσουν να πετύχουν απίθανες ρεβάνς

Il Manifesto

Non #ciaone ma #bellociao. La prima pagina del @ilmanifesto pic.twitter.com/74dkcYgtJi

— Davide Vecchi (@davide_vecchi) December 5, 2016

«Αντίο όμορφε», λέει η ιταλική εφημερίδα στον πρωθυπουργό Ρέντσι, συνοδεύοντας τον τίτλο με μια φωτογραφία του ίδιου που χαιρετάει.

Il Tempo

Η Il Tempo απ’ την πλευρά της γράφει απλά «Oh Nooo!», με μια φωτογραφία του Ρέντσι να πιάνει το κεφάλι του.

La Reppublica

«Θρίαμβος του όχι, ο Ρέντσι αποχωρεί», τιτλοφορείται η σημερινή La Reppublica, με τον Ρέντσι να παρουσιάζεται σκυμμένος κατά την ανακοίνωση της παραίτησής του. «Τα δάκρυα του Ρέντσι: έχω εντολή να πάω σπίτι μου», είναι ο υπότιτλος της εφημερίδας.

Σχολιάζοντας την πορεία και τις πρωτοβουλίες του ιταλού προθυπουργού μέχρι τώρα ο διευθυντής της εφημερίδας Μάριο Καλαμπρέζι, αναφέρει:

Πριν από ένα χρόνο, ο πρωθυπουργός είχε την ατυχή ιδέα να μετατρέψει το συνταγματικό δημοψήφισμα σε έκφραση της λαϊκής βούλησης σχετικά με το πρόσωπό του, σε ένα είδος νέας στέψης, ελπίζοντας ότι θα μπορούσε να επαναλάβει την επιτυχία των ευρωεκλογών του 2014

Προσθέτει, μάλιστα, ότι ο Ρέντσι δεν είχε υπολογίσει ορισμένους παράγοντες και συγκεκριμένα έγραψε: «ο Ρέντσι δεν κατάλαβε πως δεν υπάρχει καμία κυβέρνηση, στις δυτικές δημοκρατίες, η οποία θα μπορούσε να επιβιώσει μιας ψηφοφορίας τέτοιου είδους, μετά από χίλιες ημέρες θητείας». Ο διευθυντής της La Repubblica τονίζει ότι τόσο η δεξιά παράταξη, όσο και η αριστερά, πρέπει να γίνουν επιλογές με σημείο αναφοράς τον πολιτικό ορθολογισμό», αλλά και το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα οφείλει «να αφήσει πίσω του την περίοδο των καυγάδων, ώστε να εργαστούν όλοι για την καταπολέμηση του λαϊκισμού».

The Guardian

Guardian front page, Monday 5 December 2016: Italy reels after referendum defeat forces Renzi to resign pic.twitter.com/rWZAAYXCtc

— The Guardian (@guardian) December 5, 2016

«Η Ιταλία παραπαίει μετά το αποτέλεσμα στο δημοψήφισμα αναγκάζοντας τον Ρέντσι να παραιτηθεί», είναι ο τίτλος του σημερινού πρωτοσέλιδου του Guardian.

Reuters: Ένα βήμα μπροστά, δύο πίσω

Αυτός είναι ο τίτλος του σχετικού δημοσιεύματος του Reuters που αναφέρεται στην ήττα του Ρέντσι.

«Οι Ιταλοί ψήφισαν για την αβεβαιότητα και όχι για την κρίση. Το αποτέλεσμα στην Ιταλία είναι το τρίτο πλήγμα για την πολιτικό κατεστημένο μετά την απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ. Η κατάσταση στην Ιταλία είναι λιγότερη δραματική, αλλά πολύ σοβαρή», σημειώνει το Reuters στο δημοσίευμά του.

Sueddeutsche Zeitung

Από την μεριά του και ο γερμανικός τύπος σχολίασε την ήττα Ρέντσι στο ιταλικό δημοψήφισμα και συγκεκριμένα η Sueddeutsche Zeitung, η οποία μιλά για «φιάσκο Ρέντσι», στον τίτλο της.

Όπως σχολιάζει στο άρθρο του ο Ολιβερ Μέιλερ:

«O Mατέο Ρέντσι απέτυχε παιδαριωδώς και άνευ λόγου. Πρέπει να το πει κανείς καθαρά: ‘Οσο και να προσπάθησε τους τελευταίους μήνες να διαχωρίσει το προσωπικό του πολιτικό μέλλον από το δημοψήφισμα, όλοι όσοι ήθελαν να τιμωρήσουν τον νεαρό πολιτικό- διότι, πρώτον δεν κατάφερε να αναθερμάνει την οικονομία, δεύτερο κυβερνούσε αυτάρεσκα και τρίτον απέρριψε όλους τους προηγούμενους ηγέτες ως παλιοσίδερα- αξιοποίησαν την ευκαιρία».

Σχολιάζοντας το «όχι» που κυριάρχησε στο δημοψήφισμα ο αναλυτής αναφέρει χαρακτηριστικά:

Περισσότερο σημαντικός από το πρόσωπο είναι όμως ο κίνδυνος ότι με το «Όχι» τελειώνει μια φάση ανανέωσης, η οποία είχε κερδίσει τον σεβασμό στο εξωτερικό. Μπορεί οι μεταρρυθμίσεις του Ρέντσι να είχαν ατέλειες, περιείχαν όμως μια δυναμική, έδιναν μιαν αίσθηση αλλαγής, την οποία χρειάζεται επειγόντως αυτή η χώρα. Κανένας άλλος πρωθυπουργός δεν έκανε ταχύτερα και περισσότερες μεταρρυθμίσεις. Ούτε οι συνταγματικές αλλαγές ήταν τέλειες. Στα βασικά τους σημεία όμως σχεδίαζαν τις επιθυμητές εδώ και 30 χρόνια αλλαγές για την υπέρβαση του πολιτικού συστήματος.

Αναφερόμενος στους αντιπάλους του Ρέντσι και το πως χειρίστηκαν το δημοψήφισμα τόνισε:

Κυρίως όμως κέρδισε ο Μπέπε Γκρίλο, ο ιδρυτής και γκουρού του κόμματος διαμαρτυρίας «Cinque Stelle», ο οποίος κάλεσε τους Ιταλούς να μην ψηφίσουν με το μυαλό αλλά με το συναίσθημα, με θυμό και τώρα βρίσκεται προ των πυλών της εξουσίας

Δύσκολα θα μπορούσε κανείς να συγκρίνει το κόμμα των Πέντε Αστέρων με άλλα λαϊκιστικά κόμματα της Ευρώπης. Το πολιτικό τους προφιλ δύσκολα ορίζεται, κατέληξε ο αρθρογράφος της Sueddeutsche Zeitung.

Photo: Twitter

The post Ο διεθνής και εγχώριος Τύπος αποχαιρετά τον Ματέο Ρέντσι (Photos) appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα