Έφυγε ο Λουκιανός Κηλαηδόνης- Θλίψη για τον θάνατό του (Photos-Videos)

15:38 7/2/2017 - Πηγή: iPop

Βαρύ είναι το πένθος στον καλλιτεχνικό αλλά και στον πολιτικό κόσμο μετά την είδηση του θανάτου του αγαπημένου μουσικοσυνθέτη, Λουκιανού Κηλαηδόνη, ο οποίος έφυγε από τη ζωή από λοίμωξη του αναπνευστικού τα ξημερώματα της Τρίτης (7/2).

Οι περιπέτειες της υγείας του:

Ο μουσικοσυνθέτης είχε υποβληθεί το 1994 σε επέμβαση by pass. Το 2002 είχε υποστεί καρδιακό επεισόδιο, ενώ τον Οκτώβρη του 2016 εισήχθη στο νοσοκομείο, προκειμένου να ξεκινήσει θεραπεία για την καρδιά του.

Ο ίδιος είχε αποκαλύψει σε συνέντευξή του στη Real: «Κατ’ αρχήν, το ’94 μου έκανε ένα μπαϊμπάς ο υπέροχος Γιακούμπ. Από τότε μέχρι τον περασμένο Γενάρη, οπότε είχα το καινούργιο επεισόδιο με την καρδιά μου, οι γιατροί μου έλεγαν, περπάτα, κόψε το τσιγάρο, μην πίνεις. Αλλά εγώ συνέχισα να κάνω αυτά που ήξερα και δεν άλλαξα τίποτα στη ζωή μου, βαρέθηκα να ασχολούμαι με το τι ακριβώς πρόβλημα έχω και είπα «Αυτός είμαι, όσο ζήσω, όσο πάει!».

Βιογραφικά στοιχεία:

Ο Λουκιανός Κηλαηδόνης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κυψέλη. Σπούδασε Αρχιτεκτονική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, καθώς και στο Μετσόβειο Πολυτεχνείο, χωρίς να ακολουθήσει αυτήν την επαγγελματική κατεύθυνση, καθώς η αγάπη του για την μουσική ήταν αυτή που τον κέρδισε.

Πως είχε περιγράψει ο ίδιος τα παιδικά του χρόνια;

Έτυχε στην γειτονιά που μεγάλωσα μια φίλη της μητέρας μου να είναι καθηγήτρια πιάνου. Στο σπίτι δεν υπήρχε προϊστορία μουσικών. Αυτή η φίλη της μητέρας μου – είχα και έναν αδερφό λίγο μεγαλύτερο από εμένα – είπε στείλε μου τα παιδιά να τα ξεκινήσω πιάνο. Και ξεκινήσαμε και οι δυο μαζί. Επειδή όμως πηγαίναμε εκεί πέρα και οι δυο μαζί και κυρίως ασχολούμασταν να καταβρέχουμε ο ένας τον άλλον, να κυνηγιόμαστε, 5 χρονών εγώ, 8 ο άλλος, είπε ‘δεν μπορώ και τους δυο είναι ανυπόφοροι, να συνεχίσει ο ένας’ και τυχαία συνέχισα εγώ

Μερικά από τα πιο γνωστά του έργα:

Το πάρτι στη Βουλιαγμένη:

Η πρώτη του συναυλία πραγματοποιήθηκε το 1983 και που συγκέντρωσε περίπου 70.000 κόσμο. Δείτε το video από ολόκληρη τη συναυλία του μουσικοσυνθέτη στη Βουλιαγμένη, που έχει αποτελέσει ιστορική στιγμή της καλλιτεχνικής του πορείας, την οποία είχε προβάλει η κρατική τηλεόραση.

Σημαντικές του εμφανίσεις αποτελούν αυτή στο Λυκαβηττό με την «Σκοτεινή πλευρά» και το «Cocktail Party». Μια σημαντική θεατρική του δουλειά ήταν η παράσταση : «Τα καλύτερά μας χρόνια» σε κείμενο Βαγγέλη Γκούφα.

Πολλά είναι τα μηνύματα που στέλνουν κόμματα, αλλά και καλλιτέχνες για τον θάνατο του μουσικοσυνθέτη, Λουκιανού Κηλαηδόνη. Μέσω των προσωπικών τους λογαριασμών στο twitter και το facebook, πολλοί ήταν αυτοί που θέλησαν να τον αποχαιρετήσουν.

Το μήνυμα του Προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση

«Ο Λουκιανός Κηλαηδόνης, ο χαρισματικός τροβαδούρος, ο πολυτάλαντος δημιουργός, ο αγαπητός φίλος, έφυγε από κοντά μας. Με το εξαιρετικά πλούσιο μουσικό έργο του, σφραγισμένο με την κριτική ματιά και το καυστικό χιούμορ του πολιτικά ενεργού, ανήσυχου καλλιτέχνη, μας συγκίνησε, μας μάγεψε και μας προβλημάτισε στα κρίσιμα ‘‘πώς’’ και ‘‘γιατί’’ της ιστορίας και της κοινωνίας μας. Η απώλειά του είναι οδυνηρή και αναντικατάστατη. Θερμά συλλυπητήρια στη σύζυγό του, συνάδελφο βουλευτή Άννα Βαγενά, και στις θυγατέρες τους.

Στη μνήμη του, η Βουλή των Ελλήνων θα καταθέσει ποσό για φιλανθρωπικό σκοπό σε τραπεζικό λογαριασμό, σύμφωνα με την επιθυμία της οικογένειάς του».

Το μήνυμα της υπ. Πολιτισμού, Λυδία Κονιόρδου: Ο Λουκιανός ήταν ένα σημείο αναφοράς στην πολιτιστική μας ζωή

«Ο Λουκιανός Κηλαηδόνης ήταν ένας τραγουδοποιός με όλη τη σημασία της λέξης. Ένας ταλαντούχος συνθέτης, στιχουργός και ερμηνευτής, με κοινωνικές και πολιτικές ανησυχίες που αποτυπώνονταν στα τραγούδια του, στις συνεργασίες του και στους τρόπους που διάλεγε για να συναντήσει το κοινό του», αναφέρει, σε ανακοίνωσή της, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λυδία Κονιόρδου.

«Ποιος δεν θυμάται τα «Μικροαστικά» του ’73, τα «Απλά μαθήματα πολιτικής οικονομίας» του ’75, το «Κι εσύ χτενίζεσαι» με το Ελεύθερο Θέατρο, τα δέκα χρόνια με την Ελεύθερη σκηνή, την παρουσία του στο Θεσσαλικό Θέατρο της αγαπημένης του Άννας Βαγενά, τη συνεργασία του με τον Θόδωρο Αγγελόπουλο, τον Παντελή Βούλγαρη, ή τον Βασίλη Αλεξάκη, αλλά και το θρυλικό πάρτι στη Βουλιαγμένη το 1983 που κατέβασε 70.000 κόσμο στην παραλία ή και το πρώτο ελληνικό λαϊκό μιούζικαλ που έστησε στο θέατρο Λυκαβηττού το 1993 με το «Αχ! Πατρίδα μου γλυκειά»», σημειώνει η υπουργός Πολιτισμού.

«Ο Λουκιανός κοίταζε κατάματα το παρόν από τότε, μέσα στη δικτατορία, που συνεργαζόταν με τον Γιάννη Νεγρεπόντη και τον Μποστ, μέχρι τον Ιούλιο του 2015, που σχολίαζε τη στάση των Ευρωπαίων πολιτικών απέναντι στην Ελλάδα αλλά και την προπαγάνδα των κυρίαρχων ΜΜΕ. Ο Λουκιανός ήταν όμως και η νοσταλγία. Η νοσταλγία για άλλες αξίες και για την ουσία των πραγμάτων, και μέσα από αυτήν (μέσα από τα παλιά Σινεμά, τα 50ς, τον Μικρό Ήρωα) έκανε παράλληλα και την κριτική του στην κοινωνία της κατανάλωσης. Ήταν συνειδητά ο «φτωχός και μόνος καουμπόη» του ελληνικού τραγουδιού, που δεν θέλησε να γίνει -και δεν έγινε- κομμάτι του συστήματος και κράτησε αποστάσεις από τη βιομηχανία του τραγουδιού», τονίζει η κ. Κονιόρδου.

Η ανάρτηση του Δημήτρη Τζανακόπουλου:

Φεύγοντας από το briefing, με βρήκαν τα νέα..
Αντίο Λουκιανέ. Θα σε αγαπάμε πάντα!https://t.co/hN6vHo83Xm

— Δ. Τζανακόπουλος (@d_tzanakopoulos) February 7, 2017

Το μήνυμα του βουλευτής Περιφέρειας Αττικής και Συντονιστή της ΕΠΕΚΕ Πολιτισμού της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνου Σκουρολιάκου

«Λουκιανέ δε θα φύγεις ποτέ από κοντά μας. Θα είσαι πάντα εδώ μα τα τραγούδια σου την καθαρή ματιά σου, τον προσωπικό σου πολιτισμό.

Θα είμαστε πάντα μαζί σου στο αγαπημένο πάρτι της ζωής, που φρόντισες να μας τη στολίσεις με μουσικές, στίχους, ιδέες, καλό γούστο, ανθρωπιά.

Θα σε σκεφτόμαστε πάντα, μαζί με την συντρόφισσα μας Άννα, και θα σε συνοδεύει για πάντα η αγάπη μας μ’ αγιόκλημα και γιασεμιά».

Το μήνυμα του Κ. Μητσοτάκη:

Με ανάρτηση του στο facebook ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ευχήθηκε «καλό παράδεισο» στον Λ. Κηλαηδόνη και δήλωσε, πως σαν καλλιτέχνης σημάδεψε μια ολόκληρη εποχή.

Η ανάρτηση της Φώφης Γεννηματά στο Twitter:

Η γλυκιά νοσταλγία των νεανικών μας χρόνων θα μας συντροφεύει πάντα μέσα από τα τραγούδια του.
Καλό ταξίδι Λουκιανέ Κηλαηδόνη.

— Fofi Gennimata (@FofiGennimata) February 7, 2017

To μήνυμα του Δημήτρη Κουτσούμπα:

«Η απώλεια του Λουκιανού Κηλαηδόνη αφήνει κενό στη μουσική, όπως επίσης στο θέατρο και τον κινηματογράφο.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας εκφράζει τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στην σύζυγο του Άννα Βαγενά, τις δύο του κόρες και σε όλους τους δικούς του ανθρώπους» αναφέρει σε ανακοίνωση του ο Γ.Γ. του ΚΚΕ.

Το μήνυμα του Σταύρου Θεοδωράκη:

Ο Λουκιανός ήταν ο τραγουδιστής μιας νέας χαράς. Και μιας νέας πατρίδας. Σλίπινγκ μπαγκ, αμφισβήτηση, καρπούζι, θάλασσα, ήλιος, χειραφέτηση, χρώματα… Όλα, βουτηγμένα στους στίχους και τις μουσικές του. Οι μοναχικοί καουμπόηδες των πόλεων γίναμε ξαφνικά εραστές της χώρας μας. Ένας πατριωτισμός γήινος, λιτός, χωρίς φιοριτούρες

Το μήνυμα της εκπροσώπου των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Μανταλένα Παπαδοπούλου:

«Ένας σπουδαίος τραγουδοποιός, από τους σημαντικότερους της γενιάς του, που άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του στα μουσικά πράγματα της χώρας, ο Λουκιανός Κηλαηδόνης, έχασε τελικά τη μάχη που έδινε για τη ζωή, την οποία τόσο υπέροχα ύμνησε με τις μουσικές και τα τραγούδια του. Ο «φτωχός και μόνος καουμπόι» που έγραψε τα «Μικροαστικά», τα οποία έγιναν σημείο αναφοράς για μία ολόκληρη γενιά σε άλλες δύσκολες εποχές, που έγραψε «τραγούδια για κακά παιδιά», που συνιστούσε «ψυχραιμία παιδιά», έκανε τη μοιραία «χαμηλή πτήση» του, προκαλώντας μας μεγάλη, ανείπωτη θλίψη».

«Ο Λουκιανός Κηλαηδόνης θα μείνει στη μνήμη και στις καρδιές όλων εκείνων που τον αγάπησαν και τον λάτρεψαν για τα πολύ όμορφα τραγούδια του», επεσήμανε ακόμα η κ. Παπαδοπούλου και τόνισε: «Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στη σύζυγό του, Άννα Βαγενά και την οικογένειά του».

Το μήνυμα του Φοίβου Δεληβοριά:

Μου’χες πει πως ο Παράδεισος για σένα είναι ο κινηματογράφος «Ροζικλαίρ» στην Κυψέλη μια τυχαία μέρα του 1955. Μια μέρα που θα παίζεται σε επανάληψη κάποιο νουάρ του ’40 με ανθρώπους που κρατούν το πιστόλι με το ένα χέρι, χαλαρά, και που καταπατούν κάθε κώδικα τυπικής ηθικής για μιαν καταστροφική γυναίκα, για μια Τσιτσανική τρελή, για μια Κυρία με μοναδικό νόημα

Η ανάρτηση της Έλενας Ακρίτα:

Ο Λουκιανός Κηλαηδόνης πάει έφυγε… Μαζί του πήγαμε βόλτα στη Βουλιαγμένη μια νύχτα με φεγγάρι. Μαζί του σεργιανίσαμε στο Άλσος Παγκρατίου και στο ‘Ελεύθερο Θέατρο’. Μαζί του τραγουδήσαμε τη Ρίτα, το Ριτάκι ντε και τον Μηνά που τα’ φτιάξε με την Αννέτα

Photo: www.dailymotion.com

The post Έφυγε ο Λουκιανός Κηλαηδόνης- Θλίψη για τον θάνατό του (Photos-Videos) appeared first on iPop.

Keywords
θλίψη, λουκιανος κηλαηδονης, κηλαηδονης, θλίψη, εφυγε, λουκιανος, Θόδωρος Αγγελόπουλος, ανεξαρτητοι ελληνες, real, video, cocktail, party, twitter, facebook, βουλη, συλλυπητήρια, μνήμη, θεατρο, αγγελοπουλος, μποστ, ελλαδα, μμε, νέα, february, συριζα, ΚΚΕ, dailymotion, ipop, σταση εργασιας, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, www.facebook.com, Καλή Χρονιά, σταυροι, Ημέρα της μητέρας, κοινωνια, κομματα, ipop, πολυτεχνειο, μνήμη, βουλη των ελληνων, γυναικα, δουλεια, θαλασσα, λυδια, μμε, μουσικη, σινεμα, τα νεα, τηλεοραση, τραγουδια, dailymotion, real, αγαπη, αλσος, αννα, απωλεια, αριστοτελειο πανεπιστημιο, αριστοτελειο, αρχιτεκτονικη, γειτονια, γινει, γιατροι, δειτε, εγινε, ειπε, εργα, εποχη, εποχες, επιθυμια, ζωη, ζωης, ζωη μου, ιδεες, ηλιος, κειμενο, κυψελη, κυρια, κομμα, λοιμωξη, λυδια κονιορδου, μαζι σου, ματια, μηνυματα, μιουζικαλ, μικρο, μποστ, νυχτα, ξημερωματα, παντα, οικογενεια, ουσια, παιδικα, παιδια, πενθος, πιανο, συζυγο, συλλυπητήρια, σπιτι, στιγμα, τσιγαρο, φεγγαρι, χερι, χιουμορ, ομορφα, εμφανισεις, february, για σενα, κινηματογραφος, κομματι, κορες, καρδιες, καρδια, μεινει, νοσοκομειο, σκηνη, ταξιδι, υγειας, χαλαρα
Τυχαία Θέματα