Μήνυμα Τσίπρα σε Γερμανία και ΔΝΤ: Εμείς κάναμε υποχωρήσεις, τώρα είναι σειρά τους

20:45 24/5/2017 - Πηγή: iPop

Μήνυμα προς τη Γερμανία και το ΔΝΤ απέστειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος το βράδυ της Τετάρτης. Ο Πρωθυπουργός τόνισε με έμφαση πως η Αθήνα έκανε υποχωρήσεις και τώρα είναι σειρά του Βερολίνου και του ΔΝΤ

να κάνουν τις δικές τους.

Ο Πρωθυπουργός μίλησε για μια προσπάθεια προώθησης «θολής λύσης» απ’ την πλευρά των δανειστών, η οποία μεταθέτει το πρόβλημα και έκανε έκκληση για καθαρές λύσεις για το χρέος. «Εμείς κάναμε τις υποχωρήσεις μας, Γερμανία και ΔΝΤ να κάνουν τις δικές τους».

Ο Α. Τσίπρας υπογράμμισε πως οι εταίροι κατέθεσαν πρόταση για ρύθμιση το χρέους στην Ελλάδα, όμως, δεν ήταν αρκετή. «Και δεν ήταν αρκετή κυρίως διότι έδινε πάτημα για τη συνέχιση της επαμφοτερίζουσας στάσης του Ταμείου». Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας πως «δεν ήμασταν μόνο εμείς που δεν θεωρήσαμε αυτή την πρόταση αρκετή. Ήταν και πολλοί από τους εταίρους μας».

Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε πως η Ελλάδα τήρησε τις δεσμεύσεις της και πλέον περιμένει απ’ τους εταίρους «να σεβαστούν επιτέλους τις θυσίες του ελληνικού λαού με μια συνολική συμφωνία που θα βγάζει τη χώρα από την ομηρεία και την εκκρεμότητα».

Όπως σημείωσε ο Πρωθυπουργός, μια σαφής λύση με χρονικό βάθος θα δημιουργήσει τον καθαρό δημοσιονομικό δρόμο που θα επιτρέψει μια πιο επεκτατική αναπτυξιακή πολιτική και στοχευμένες, προωθητικές φοροελαφρύνσεις.

Ο κ. Τσίπρας παραδέχθηκε τη μεγάλη υποχώρηση που έγινε από ελληνικής μεριάς. «Δεχτήκαμε να νομοθετήσουμε την αλλαγή του δημοσιονομικού μείγματος για το 2019 – 2020 ώστε να καλυφθεί η μια από τις δύο προϋποθέσεις που θέτει το ΔΝΤ για τη συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα».

Για τη δεύτερη προϋπόθεση (τη ρύθμιση του χρέους), ο Πρωθυπουργός επισήμανε πως είναι ο προσδιορισμός των μεσοπρόθεσμων μέτρων που θα υλοποιηθούν μετά τη λήξη του προγράμματος. «Και τώρα είναι καθήκον της Ευρώπης να ικανοποιήσει αυτή τη συνθήκη».

Εξάλλου, ήταν η ίδια η Ευρώπη, ή μάλλον κάποιοι από τους εταίρους μας, που απαιτούν τη συμμετοχή του Ταμείου. Και αυτή η συμμετοχή δεν μπορεί να είναι a’ la carte. Δεν μπορεί να λέμε δηλαδή ναι στις μεταρρυθμίσεις και στα μέτρα και όχι στο χρέος. Δεν γίνεται να θέλουμε και την πίτα ολόκληρη και το σκύλο χορτάτο

Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε πως η Ελλάδα προτείνει μια καθαρή διέξοδο, η οποία είναι: Μια πρόταση ρύθμισης του ελληνικού χρέους που θα αποτελεί τον ελάχιστο κοινό παρονομαστή. Για την Ελλάδα, για τη Γερμανία, για το Ταμείο, αλλά και για όλες τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης και τους ευρωπαϊκούς Θεσμούς.

Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο Πρωθυπουργός εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι μέσα στις επόμενες τρεις εβδομάδες «όλοι θα αρθούν στο ύψος της περίστασης και θα κάνουν ό,τι χρειάζεται ώστε επιτέλους μετά από μια επταετία να ανοίξει για τα καλά ο δρόμος για την έξοδο από τη μνημονιακή επιτροπεία».

Διαβάστε ακόμα:

Έγγραφο σοκ από ESM: Η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί ελάφρυνση χρέους αν…

The post Μήνυμα Τσίπρα σε Γερμανία και ΔΝΤ: Εμείς κάναμε υποχωρήσεις, τώρα είναι σειρά τους appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα