Μια οφθαλμαπάτη που μπορεί να βελτιώσει την όρασή σου!

08:56 18/7/2017 - Πηγή: iPop

Θα μπορούσε μια οφθαλμαπάτη να βελτιώσει την όρασή σου; Ναι! Τουλάχιστον έτσι υποστηρίζουν ερευνητές του Πανεπιστημίου του York και του Πανεπιστημίου της Γλασκόβης.

Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες συμπέραναν ότι η εξέταση μιας συγκεκριμένης οπτικής ψευδαίσθησης μπορεί να βελτιώσει την ικανότητά μας να βλέπουμε λεπτομερείς λεπτομέρειες, συμπεριλαμβανομένης της γραφής.

Αυτή η συγκεκριμένη ψευδαίσθηση ονομάζεται «επεκτατική επιρροή κίνησης». Το να κοιτάς την οφθαλμαπάτη,

μπορεί να κάνει τα αντικείμενα να φαίνονται μεγαλύτερα απ’ αυτό που πραγματικά είναι!

Οι ερευνητές ζήτησαν από 74 άτομα να παρακολουθήσουν το σπειροειδές μοτίβο, δεξιόστροφα ή αριστερόστροφα για 30 δευτερόλεπτα.

Αυτή είναι η οφθαλμαπάτη που κλήθηκαν να δουν οι συμμετέχοντες:

Sage Journals / University of Glasgow

Στη συνέχεια, τους ζητήθηκε να προσδιορίσουν ένα σύνολο γραμμάτων σ’ ένα διάγραμμα οφθαλμών, σαν αυτό που μας παρουσιάζει ο οφθαλμίατρος.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η όραση των συμμετεχόντων διέφερε ανάλογα με το πώς είδαν την οπτική ψευδαίσθηση. Εκείνοι, οι οποίοι την παρακολούθησαν δεξιόστροφα, είχαν βελτιωμένη όραση μετά.

Όμως, όσοι είδαν τις σπείρες αντίθετα προς τη φορά των δεικτών του ρολογιού, είχαν χειρότερη όραση από πριν, αποδεικνύοντας ότι το να κοιτάζεις οπτικές ψευδαισθήσεις μπορεί επίσης να επιδεινώσει προσωρινά την όραση.

Το μόνο μειονέκτημα είναι ότι η βελτίωση της όρασης δεν ήταν μόνιμη.

Photo: UNSPLASH

The post Μια οφθαλμαπάτη που μπορεί να βελτιώσει την όρασή σου! appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα