Μειώθηκαν οι θάνατοι δημοσιογράφων το 2016- «Κόλαση» η Συρία με 19 δημοσιογράφους να χάνουν την ζωή τους

11:47 19/12/2016 - Πηγή: iPop

Μειωμένος εμφανίζεται ο αριθμός των δημοσιογράφων που έχασαν την ζωή τους εξασκώντας το επάγγελμά τους το 2016 σε σύγκριση με το 2015. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η ετήσια έκθεση της οργάνωσης «Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα», 57 δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν σ’ όλο τον κόσμο αυτή την χρονιά- κυρίως σε εμπόλεμες ζώνες- ενώ ο αντίστοιχος αριθμός πέρυσι ήταν 67.

Η Συρία χαρακτηρίζεται ως «κόλαση» απ’ την οργάνωση με 19 δημοσιογράφους να χάνουν την ζωή τους στις συγκρούσεις. 10 δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν στο Αφγανιστάν, 9 στο Μεξικό, 7 στο Ιράκ και 5 στην Υεμένη. Οι περισσότεροι είχαν

ως έδρα τους την χώρα όπου σκοτώθηκαν.

Παράλληλα, 9 bloggers και 8 εργαζόμενοι στα ΜΜΕ έχασαν την ζωή τους το 2016, με τον συνολικό αριθμό θανάτων εκπροσώπων του Τύπου να διαμορφώνεται σε 74.

Η οργάνωση «Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα» εξηγεί ότι η μείωση των θανάτων ίσως οφείλεται στην «τρομοκρατία που ασκείται από τους διώκτες της ελευθερίας του Τύπου, οι οποίοι κλείνουν αυθαιρέτως μέσα ενημέρωσης και φιμώνουν τους δημοσιογράφους».

Μάλιστα σε ορισμένες χώρες όπως το Μεξικό, οι δημοσιογράφοι αυτολογοκρίνονται προκειμένου να μην δολοφονηθούν.

Σημειώνεται πως στο Αφγανιστάν όλοι οι δημοσιογράφοι που σκοτώθηκαν έγιναν στόχοι δολοφονικής ενέργειας λόγω του επαγγέλματός τους.

Συνολικά την τελευταία δεκαετία έχουν χάσει την ζωή τους 780 δημοσιογράφοι λόγω του επαγγέλματός τους.

Τέλος, η οργάνωση κάνει έκκληση προς τον νέο γ.γ. του ΟΗΕ να ορίσει ειδικό εκπρόσωπο για την προστασία των δημοσιογράφων.

The post Μειώθηκαν οι θάνατοι δημοσιογράφων το 2016- «Κόλαση» η Συρία με 19 δημοσιογράφους να χάνουν την ζωή τους appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα