Κυβέρνηση: Δεν θα γίνουν δεκτά τα μέτρα που ζητάει το ΔΝΤ

18:28 2/12/2016 - Πηγή: iPop

Αποκλείει η Κυβέρνηση το ενδεχόμενο να γίνουν δεκτά τα σκληρά μέτρα που ζητάει το ΔΝΤ, σύμφωνα με όσα δηλώνει κυβερνητική πηγή, η οποία διαβλέπει συμφωνία με τους Θεσμούς πριν απ’ το τέλος του 2016.

Ο κυβερνητικός παράγοντας τόνισε χαρακτηριστικά πως «όχι μόνον αυτή η Κυβέρνηση αλλά καμία Κυβέρνηση δεν μπορεί να δεχθεί το πακέτο των νέων μέτρων 4,2 δισ. ευρώ που ζητεί το ΔΝΤ για τη διετία

2019- 2020, που θα πρέπει να νομοθετήσουμε τώρα».

Σύμφωνα με τον ίδιο παράγοντα, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή ούτε η συμβιβαστική πρόταση, τα μέτρα αυτά (που θα αφορούν σε μείωση των κύριων συντάξεων και σε δραστική μείωση του αφορολόγητου στο επίπεδο των 5.000- 6.000 ευρώ) να μην ψηφιστούν αλλά να ενταχθούν σε μια «πολιτική συμφωνία». «Κάτι τέτοιο θα ήταν αντιδημοκρατικό και δειλό», είπε.

Η ίδια πηγή διαμήνυσε μάλιστα ότι οι συλλογικές συμβάσεις είναι «κόκκινη γραμμή».

Η γραμμή μας είναι πως δεν μπορούν να μην υπάρχουν συλλογικές συμβάσεις σε κλαδικό επίπεδο. Πίσω από αυτό δεν θα πάμε. Η Αθήνα έχει διαβεβαιώσεις και από τον Πιερ Μοσκοβισί και από τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ότι μια χώρα που είναι σε πρόγραμμα δεν μπορεί να μην έχει ευρωπαϊκά δικαιώματα. Η μόνη κριτική προς τους Ευρωπαίους είναι ότι ενώ ξέρουν τι λέει το μνημόνιο που μιλά για βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές, στην προσπάθεια τους και την εντολή που έχουν πάρει να είναι και το ΔΝΤ μέσα, υπερβαίνουν το ευρωπαϊκό κεκτημένο

Τι θα γίνει στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου;

«Δεν μπορεί να κλείσει τίποτε εάν δεν κλείσουν όλα», εκτιμά η κυβερνητική πηγή προσθέτοντας ότι «πλέον είναι περισσότεροι οι παίκτες που επιθυμούν λύση».

Η ίδια πηγή εκτιμά ότι θα υπάρξει πολιτική συμφωνία με τους Θεσμούς, συνολικά για β’ αξιολόγηση- χρέος- πρωτογενή πλεονάσματα πριν από τα Χριστούγεννα, ακόμα κι αν χρειαστεί έκτακτο Eurogroup στις 20 ή 22 Δεκεμβρίου.«Στο τέλος του 2016 θα γνωρίζουμε τους βασικούς στόχους της συμφωνίας και εάν το ΔΝΤ είναι μέσα».

Ο κυβερνητικός παράγοντας εκτίμησε πως εάν δεν υπήρχε το ΔΝΤ, τότε η συμφωνία για την β’ αξιολόγηση θα είχε κλείσει εδώ και 2-3 εβδομάδες.

«Όμως η εντολή από την Ευρωζώνη είναι η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) πρέπει να έχει και το ΔΝΤ».

Στη συνέχεια, τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο, η Ελλάδα θα καταφέρει να ενταχθεί στην ποσοτική χαλάρωση (QE) της ΕΚΤ. Για τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων, δήλωσε ότι αυτοί θα επανεξεταστούν προς το τέλος του προγράμματος το 2018

Photo: REUTERS/Pawel Kopczynski

The post Κυβέρνηση: Δεν θα γίνουν δεκτά τα μέτρα που ζητάει το ΔΝΤ appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα