Κομισιόν: Η Τουρκία πρέπει να σεβαστεί τα χωρικά ύδατα και τον εναέριο χώρο των κρατών μελών της Ε.Ε.

14:50 2/12/2016 - Πηγή: iPop

Μήνυμα προς την Τουρκία απέστειλε η Κομισιόν μετά τις δηλώσεις για αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάνης και της κυριαρχίας σε βραχονησίδες και νησιά του Αιγαίου.

Η Τουρκία πρέπει να σεβαστεί τα χωρικά ύδατα και τον εναέριο χώρο των κρατών μελών της ΕΕ. Η ΕΕ υπογραμμίζει ότι η Τουρκία πρέπει να δεσμευθεί απερίφραστα για σχέσεις καλής γειτονίας και την καλεί να αποφύγει κάθε είδους πηγή τριβών, απειλής ή ενέργειας που στρέφεται κατά κράτου-μέλους, πλήττει τις σχέσεις καλής γειτονίας και την ειρηνική διευθέτηση των διαφορών

Πρόσθεσε

μάλιστα πως η ΕΕ τονίζει την ανάγκη να γίνει σεβαστή η κυριαρχία των κρατών-μελών επί των χωρικών υδάτων τους και του εναέριου χώρου τους.

Καμμένος: Δεν φοβόμαστε τις απειλές

Νέο αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία απέστειλε ο Πάνος Καμμένος σε δηλώσεις του απ’ τα Γρεβενά. «Δεν μας τρομάζουν οι απειλές, δεν μας τρομάζουν οι προκλήσεις», τόνισε ο ίδιος στον σύντομο χαιρετισμό που απηύθυνε.

Χάρη στις ένοπλες δυνάμεις ο ελληνικός λαός απολαμβάνει συνθήκες ασφάλειας και δεν μας τρομάζουν οι απειλές δεν μας τρομάζουν οι προκλήσεις, είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε πρόκληση και να υπερασπίσουμε τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα σε ένα περιβάλλον ρευστότητας και ανασφάλειας αποτελεί τον κύριο πυλώνα σταθερότητας ασφάλειας και ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου».

Αξίζει να τονίσουμε ότι το νέο μήνυμα του υπουργού Άμυνας έρχεται μόλις λίγες ώρες μετά την νέα τουρκική πρόκληση για τα Ίμια.

Νωρίτερα μέσα στην ημέρα ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χιουσείν Μουφτούογλου, απαντώντας εγγράφως σε ερώτηση αναφορικά με την ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών για τα Ίμια, δήλωσε ότι είναι γνωστή στη διεθνή κοινότητα από το 1996 η στάση της Άγκυρας αναφορικά με τη κυριαρχία πάνω στις βραχονησίδες.

Είναι γνωστή στη διεθνή κοινότητα από το 1996 η στάση της χώρας μας αναφορικά με τη κυριαρχία πάνω στις βραχονησίδες Ίμια (Καρντάκ). Δεν έχει τροποποιηθεί η πολιτική μας

Άμεση ήταν η αντίδραση του ελληνικού ΥΠΕΞ μέσω του εκπροσώπου του, Στράτου Ευθυμίου, ο οποίος απηύθυνε κάλεσμα στην Τουρκία να αποφασίσει αν σέβεται ή όχι το διεθνές Δίκαιο.

«Η δημόσια επανάληψη μιας νομικά αβάσιμης θέσης δεν την καθιστά λιγότερο σαθρή, ούτε μπορεί να της προσδώσει οποιοδήποτε νομικό κύρος».

Photo: SOOC

The post Κομισιόν: Η Τουρκία πρέπει να σεβαστεί τα χωρικά ύδατα και τον εναέριο χώρο των κρατών μελών της Ε.Ε. appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα