Η χρήση μαριχουάνας επηρεάζει τον τρόπο που περπατάς

11:25 28/8/2017 - Πηγή: iPop
Το να καπνίζεις χόρτο παραμένει ένα θέμα ταμπού ιδίως στην Ελλάδα και οι κίνδυνοι βεβαίως για την υγεία είναι γνωστοί και καλά τεκμηριωμένοι. Εκτός όμως απ’ τη «θολή μνήμη» ανακαλύφθηκε πως το κάπνισμα μαριχουάνας μπορεί πραγματικά να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο περπατάς.

Μια μελέτη η οποία διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας, διαπίστωσε ότι υπήρχαν λεπτές διαφορές στον τρόπο που περπατούσαν οι καπνιστές και οι μη καπνιστές.

Διαπίστωσαν ότι όσοι κάνουν χρήση μαριχουάνας κουνάνε τα γόνατά τους με μεγαλύτερη

ταχύτητα από αυτούς που δεν είναι χρήστες.

Παρ’ όλα αυτά δεν βρήκαν διαφορά στην ταχύτητα ή την ισορροπία, αλλά διαπίστωσαν ακόμη ότι οι καπνιστές μπορούσα να κινήσουν λιγότερο τους ώμους τους.

Ως περιγραφή μπορεί να ακούγεται λίγο περίεργη, αλλά σύμφωνα με έναν συγγραφέα της μελέτης, οι αλλαγές είναι τόσο μικρές που ένας εμπειρογνώμονας ούτε καν θα τις παρατηρήσει.

Οι αλλαγές στο περπάτημα ήταν αρκετά μικρές ώστε ένας νευρολόγος που ειδικεύεται στις διαταραχές της κίνησης δεν θα ήταν σε θέση να τις εντοπίσει.

Για να καταλήξουν σ’ αυτό το συμπέρασμα, οι επιστήμονες εξέτασαν 44 άτομα, 22 που είχαν ιστορικό και 22 που δεν κάπνιζαν μαριχουάνα.
Οι δύο ομάδες ηλικίας μεταξύ 18 και 49, υποβλήθηκαν σε μια σειρά δοκιμασιών, βάδισης και ισορροπίας, που αναλύθηκαν μέσω ενός συστήματος καταγραφής κινήσεων.

Το 2008, μια μελέτη που δημοσίευσε η NCBI διαπίστωσε ότι η τετραϋδροκανναβινόλη, μια χημική ουσία που βρέθηκε στην κάνναβη, προκάλεσε αύξηση της ταλάντευσης του σώματος.

Ενώ το 2006, μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι η χρήση μαριχουάνας θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα στην ισορροπία των ατόμων.

Οι ειδικοί ζήτησαν να διεξαχθούν περαιτέρω έρευνες για να διαπιστωθεί εάν οι επιπτώσεις της κάνναβης στο βάδισμα κάποιου θα μειώνονται όταν οι περίοδοι μεταξύ της κατανάλωσης αυξάνονται.

Επιπλέον, καθώς η αποποινικοποίηση της μαριχουάνας γίνεται ολοένα και πιο διαδεδομένη σε πολλές χώρες, πρέπει να γίνει μεγαλύτερη έρευνα για να μελετηθούν τα φυσικά και ψυχολογικά αποτελέσματα που μπορεί να επιφέρει.

Photo: ISTOCK/ GETTY IMAGES

The post Η χρήση μαριχουάνας επηρεάζει τον τρόπο που περπατάς appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα