Γιάννης Στουρνάρας: Σημαντική η β’ αξιολόγηση και η τήρηση των μεταρρυθμίσεων

11:35 29/11/2016 - Πηγή: iPop

Σε ανακοινώσεις προέβη ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, σχετικά με την ανάκαμψη της οικονομίας, αναφέροντας πόσο σημαντική είναι η β’ αξιολόγηση και η τήρηση των μεταρρυθμίσεων, προκειμένου η ανάκαμψη αυτή να πραγματοποιηθεί.

Αναφερόμενος στις θετικές εξελίξεις που έχουν σημειωθεί στην οικονομία τον τελευταίο καιρό, εξήγησε

από το βήμα του 27ου συνεδρίου του Ελληνο-αμερικανικού Επιμελητηρίου, ότι πρόκειται να οδηγήσουν σε επιτάχυνση της επιστροφής των καταθέσεων στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, με αποτέλεσμα και την περαιτέρω χαλάρωση των κεφαλαιακών περιορισμών. Σε συνδυασμό, μάλιστα, και με την αποτελεσματικότερη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, θα συμβάλλει στη μείωση του κόστους δανεισμού και στη διεύρυνση της πιστοδοτικής ικανότητας των τραπεζών.

Μιλώντας για την πορεία της οικονομίας ο κ. Στουρνάρας τόνισε, ότι οι προβλέψεις της ΤτΕ δείχνουν ανάκαμψη της δραστηριότητας, η οποία ξεκινάει από το β’ εξάμηνο του 2017 και θα ισχυροποιηθεί το 2017, χάρη στην αύξηση των επενδύσεων, της κατανάλωσης και των εξαγωγών.

Ενώ, όπως δήλωσε, από το τέλος του 2016 η οικονομία πρόκειται να κινηθεί σε θετικό έδαφος, αντανακλώντας τις αυξήσεις των έμμεσων φόρων, τη σταθεροποίηση της τιμής του πετρελαίου αλλά και τη σταδιακή άνοδο της εγχώριας ζήτησης.

Ο κ. Στουρνάρας αναφέρθηκε και στην αγορά εργασίας, επισημαίνοντας ότι η τάση αποκλιμάκωσης της ανεργίας θα συνεχιστεί και το 2017, υποβοηθούμενη από την επιστροφή της οικονομίας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, τη σταθεροποίηση του οικονομικού κλίματος αλλά και τις ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης.

Πάντως, τόνισε ότι παρά τις θετικές εξελίξεις που έχουν σημειωθεί, υπάρχουν κάποιοι κίνδυνοι. Ο βασικότερος είναι μια ενδεχόμενη αποτυχία επίτευξης της συμφωνίας για τη β’ αξιολόγηση, καθώς και οι καθυστερήσεις στην εφαρμογή του προγράμματος, που μπορεί να σημειωθούν.

Επισήμανε, ακόμα, ότι μία ενδεχόμενη αναβολή των αποφάσεων για τα μέτρα διασφάλισης της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους, θα μπορούσε να αποτελέσει τροχοπέδη για τη βελτίωση των οικονομικών και επενδυτικών προοπτικών της χώρας. Κάτι τέτοιο, σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, θα μπορούσε να οδηγήσει σε εξασθένηση των προοπτικών διατηρήσιμης πρόσβασης του ελληνικού δημοσίου και των ελληνικών επιχειρήσεων στις διεθνείς αγορές χρήματος κεφαλαίου, καθώς και στις προοπτικές οριστικής εξόδου από την κρίση.

Κίνδυνοι, βέβαια, όπως τόνισε, υπάρχουν και στην πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, στην ανάκαμψη του διεθνούς εμπορίου και στις γεωπολιτικές προκλήσεις. Ενώ, αναφέρθηκε ειδικότερα και στην άνοδο του λαϊκισμού – ευρωσκεπτικισμού, όπως επίσης και στο ενδεχόμενο η προσφυγική κρίση να επιδεινωθεί.

Τέλος ο κ. Στουρνάρας ανάφερε χαρακτηριστικά:

Αυτοί οι κίνδυνοι θα μπορούσαν να επιβραδύνουν την ανάκαμψη της οικονομίας, αφενός μέσω αρνητικών επιπτώσεων στον τουρισμό και το εμπόριο, και αφετέρου μέσω της βραδύτερης του αναμενόμενου, αποκλιμάκωσης των αποδόσεων των ελληνικών κρατικών ομολόγων

The post Γιάννης Στουρνάρας: Σημαντική η β’ αξιολόγηση και η τήρηση των μεταρρυθμίσεων appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα