Φοβού τον κατεργάρη (με τον πάγκο του)

22:01 15/9/2014 - Πηγή: iPop

Ο Σεπτέμβριος στο μυαλό του μέσου νωθρού και χωρίς φιλοδοξίες εργαζόμενου συνδέεται άμεσα με τη φράση «κάθε κατεργάρης στον πάγκο του». Ας αναλύσουμε λίγο, όμως, αυτή τη φράση.

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του κατεργάρη

Ο «κατεργάρης» στις παρέες δεν αναφέρεται ποτέ στην ιδιότητά του και αν τον ρωτήσεις τι δουλειά κάνει απαντά «για τη δουλειά θα μιλάμε τώρα»; Είναι αυτός που από το Σεπτέμβριο που επιστρέφει από την άδεια κανονίζει τις διακοπές των Χριστουγέννων (τον τελευταίο μήνα κάνει αντίστροφη μέτρηση), μετά τα Χριστούγεννα

κανονίζει για το Πάσχα και με το Χριστός Ανέστη «ήρθε το καλοκαίρι». Είναι αυτός που ξέρει αν οι αργίες πέφτουν την κατάλληλη μέρα για να βγει τριήμερο. Που έχει ανάγει το lunch break σε ιεροτελεστία ή που ξεκίνησε το κάπνισμα για να δικαιολογείται να λουφάρει περισσότερο, επιδιδόμενος στο γνωστό εργασιακό «καφενείο».

Είναι ο λόγος που επινοήθηκε η φράση «νοοτροπία δημοσίου υπαλλήλου», ακόμα κι αν δεν είναι δημόσιος υπάλληλος. Που δεν αγαπά τη δουλειά του, την κάνει αγγαρεία. Με μια πρώτη ματιά, θα τον έλεγες χαριτωμένο κατεργάρη, σίγουρα όχι ύπουλο, απατεώνα ή λαμόγιο. Είναι απλώς ένας καθ΄ όλα επαγγελματίας λουφαδόρος. «Απλώς»; Γιατί ταυτόχρονα σνομπάρει επιδεικτικά ή ξεγελά κάθε θεσμό. Είναι ο τύπος που δεν πληρώνει φόρους, αν δεν είναι υπάλληλος, έχει εμπορική επιχείρηση και ποτέ δεν κόβει αποδείξεις, είναι αυτός που στις συγκεντρώσεις των αγανακτισμένων κατέβαινε «για πλάκα», είναι αυτός που στο μετρό μπαίνει με καφέ και τυρόπιτα.

Κάθε κατεργάρης στον πάγκο του; Ναι, δηλαδή στο γραφείο του…

Συμπέρασμα

Σίγουρα ξέρεις έναν κατεργάρη και ίσως η επιθετική αφέλειά του έως σήμερα σου φαινόταν αδιάφορη, ίσως και συμπαθητική. Αλλά έχε υπόψη σου το εξής: στα αγγλικά που η λέξη κατεργάρης δεν μεταφράζεται με ακρίβεια, η λέξη που χρησιμοποιείται για αυτόν ακριβώς τον τύπο είναι τεμπέλης. Και «η τεμπελιά του Έλληνα» κατά τους ξένους «φίλους» μας και τα ξένα δημοσιεύματα είναι από τα βασικότερα αίτια της κρίσης στην οποία έχουμε περιέλθει.

The post Φοβού τον κατεργάρη (με τον πάγκο του) appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα