Εργασιακά: Το μεγάλο στοίχημα που καλείται να κερδίσει η Κυβέρνηση

21:26 18/11/2016 - Πηγή: iPop

Οι ομαδικές απολύσεις αλλά και ο καθορισμός του κατώτατου μισθού βρίσκονται στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων του επιτελείου του υπουργείου Εργασίας με τους Θεσμούς, ενώ η Κυβέρνηση στοχεύει και στην επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Οι επόμενες επαφές της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας με τους Θεσμούς θα γίνουν κατά πάσα πιθανότητα εντός του Σαββατοκύριακου, με στόχο να έχει υπάρξει οριστική συμφωνία πάνω σ’ όλα τα ζητήματα των εργασιακών μέχρι τις 5 Δεκεμβρίου.

Τι έχει συζητηθεί για τον κατώτατο μισθό;

Πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν έχει τεθεί ζήτημα για

το ύψος του αλλά για τον τρόπο καθορισμού του. Το υπουργείο Εργασίας στηρίζει την άποψη ότι ο κατώτατος μισθός θα πρέπει να καθορίζεται απ’ τους κοινωνικούς εταίρους. Οι Θεσμοί, ωστόσο, δεν συμφωνούν και πρόκειται για μια μεγάλη διαφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Για τον υποκατώτατο μισθό, το Υπουργείο έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν δύναται να εφαρμοστεί καθώς συγκρούεται με τον ευρωπαϊκό κοινωνικό χάρτη. Δεδομένης μάλιστα της απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Κοινωνικών Δικαιωμάτων, η οποία θεωρεί ότι δεν επιτρέπεται διάκριση στη βάση της ηλικίας, το Υπουργείο τονίζει ότι πρόκειται για ζήτημα νομιμότητας.

Τι θα γίνει με τις ομαδικές απολύσεις;

Αμετακίνητο στη σκληρή του στάση την οποία είχε από την αρχή διατυπώσει αναφορικά με τις ομαδικές απολύσεις παραμένει το ΔΝΤ. Το Ταμείο ζητά την απελευθέρωση του ορίου τους, όπως επίσης και τη νομοθετική διαμόρφωση του κατώτατου μισθού μέσα από νομοθετική παρέμβαση.

Πηγές του υπουργείου Εργασίας επισημαίνουν, πως «κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με την ελληνική πλευρά έχουν κρατήσει κλειστά τα χαρτιά τους ειδικά στο θέμα των ομαδικών απολύσεων».

Διαβάστε ακόμα:

Εργασιακά: Το μεγάλο crash test για την Κυβέρνηση και το «καυτό» μενού της διαπραγμάτευσης

Photo: Nick Paleologos / SOOC

The post Εργασιακά: Το μεγάλο στοίχημα που καλείται να κερδίσει η Κυβέρνηση appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα