Εργασιακά: Το μεγάλο crash test για την Κυβέρνηση και το «καυτό» μενού της διαπραγμάτευσης

21:20 17/10/2016 - Πηγή: iPop

Στις 18 Οκτωβρίου οι Έλληνες διαπραγματευτές κάθονται ξανά στο τραπέζι με τους εκπροσώπους των Θεσμών, εγκαινιάζοντας τις διαπραγματεύσεις για την δεύτερη αξιολόγηση, στις οποίες περιλαμβάνονται και οι μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά.

Στόχος της Κυβέρνησης, σύμφωνα με τα λεγόμενα του υπουργού Εργασίας, Γιώργου Κατρούγκαλου, είναι η αναστροφή της απορρύθμισης της αγοράς και η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Τα τέσσερα «καυτά» ζητήματα που θα τεθούν επί τάπητος είναι: ομαδικές απολύσεις, συλλογικές διαπραγματεύσεις, κατώτατος μισθός και συνδικαλιστικός νόμος.

Πόρισμα Επιτροπής Σοφών VS Θέσεις Θεσμών

Το πόρισμα της Επιτροπής Σοφών για τα εργασιακά θα αποτελέσει την βάση της διαπραγμάτευσης με τους Θεσμούς, καθώς «είναι πολύ κοντά στις θέσεις της ελληνικής Κυβέρνησης», σύμφωνα με τον Υπουργό Εργασίας.

Φυσικά οι Θεσμοί και ιδιαίτερα το ΔΝΤ που διατηρεί την πιο σκληρή στάση, έχουν τις δικές τους θέσεις. Γι’ αυτό και οι τελικές αποφάσεις θα είναι αποτέλεσμα σκληρών διαπραγματεύσεων και ενδεχομένως υποχωρήσεων κι απ’ τις δύο πλευρές.

Για την συνδικαλιστική δράση

Το πόρισμα της Επιτροπής Σοφών ορίζει τα εξής:

Αναφορικά με την κήρυξη απεργίας: Η ισχύουσα ελληνική νομοθεσία ρυθμίζει εκτενώς τις διαδικασίες για την κήρυξη απεργίας. Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων δεν «βλέπει» την ανάγκη για αυστηρότερους κανόνες σχετικά με την απεργία. Εναπόκειται στον Έλληνα νομοθέτη να καθορίσει τις προϋποθέσεις της νόμιμης απεργίας, σεβόμενος το συνταγματικό πλαίσιο.

Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων δεν «βλέπει» κάποιον επείγοντα λόγο για άρση της απαγόρευσης της ανταπεργίας (lockout). Οι διατάξεις για τις εργατικές διαφορές στην Ελλάδα έχουν καθιερώσει μία ισορροπία δυνάμεων μεταξύ εργοδοτών και συνδικάτων–οι κανόνες τους είναι αποδεκτοί και από τα δύο μέρη. Ο Έλληνας νομοθέτης μπορεί να διευκρινίσει πως ο εργοδότης δικαιούται να μην πληρώσει τους μη απεργούς εργαζόμενους, εφόσον δεν μπορούν να συνεχίσουν την εργασία τους, επειδή λαμβάνει χώρα απεργία στην επιχείρηση ή εκμετάλλευση.

Αλλαγές θέλουν οι Θεσμοί

Οι Θεσμοί επιθυμούν να αλλάξει ο τρόπος που λαμβάνονται αποφάσεις για τις απεργίες στην Ελλάδα. Αυτό που προτείνουν είναι η απόφαση να μην καθορίζεται απ’ το Διοικητικό Συμβούλιο του εκάστοτε κλάδου αλλά απ’ την πλειοψηφία των μελών του κλάδου.

Η ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας θα προσπαθήσει να στηρίξει το ισχύον θεσμικό πλαίσιο για τα συνδικάτα.

Για τις ομαδικές απολύσεις

Πριν την πραγματοποίηση της ομαδικής απόλυσης, οι εργοδότες οφείλουν να προχωρήσουν σε διαβούλευση και διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους των εργαζομένων. Βάσει των οικονομικών δυνατοτήτων της επιχείρησης, θα πρέπει να σχεδιαστεί ένα κοινωνικό πλάνο που θα παρέχει αποζημίωση στους εργαζόμενους που ενδεχομένως θα μείνουν άνεργοι για ένα αβέβαιο χρονικό διάστημα. Θα πρέπει να παρέχεται επανεκπαίδευση στους εργαζόμενους που απολύονται, προκειμένου να ενισχυθούν οι πιθανότητες εύρεσης εργασίας. Το ισχύον σύστημα θα μπορούσε να καταργηθεί ή να αντικατασταθεί από ένα άλλο σύστημα εκ των προτέρων έγκρισης του σχεδίου απολύσεων μετά την έκδοση της απόφασης του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εάν υπάρχει προσωρινή οικονομική δυσχέρεια, η Επιτροπή Σοφών προτείνει πως η μείωση του ωραρίου μπορεί να αποτρέψει τις ομαδικές απολύσεις. Ωστόσο, διευκρινίζεται πως ο εργαζόμενος θα πρέπει να λαμβάνει επίδομα ανεργίας από το δημόσιο ή το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης για τις ώρες που δεν μπόρεσε να εργαστεί.

Επιθυμία των Θεσμών είναι η αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων

Οι Θεσμοί επιθυμούν να αυξηθεί ή ακόμα και να απελευθερωθεί το όριο για τις ομαδικές απολύσεις. Έτσι, ουσιαστικά ζητούν να καταργηθεί το δικαίωμα που έχει ο Υπουργός Εργασίας να εγκρίνει ή να απορρίψει τις ομαδικές απολύσεις.

Ο εργατολόγος- δικηγόρος, Γιάννης Καρούζος τονίζει στο iPop.gr ότι το πρόβλημα των ομαδικών απολύσεων απασχολεί επιχειρήσεις στην Ελλάδα σε ποσοστό που δεν ξεπερνά το 3% του συνόλου. Ο κ. Καρούζος εξηγεί πως οι ομαδικές απολύσεις είναι αυτές που κάνει ένας εργοδότης που απασχολεί πάνω από 20 εργαζόμενους και ξεπερνάνε το όριο του 5% των απολύσεων το μήνα. «Αν επιθυμεί να απολύσει απ’ το 5% και πάνω, πρέπει μέχρι σήμερα να ακολουθήσει μια διαδικασία με τη σύμφωνη γνώμη του Υπουργείου Εργασίας».

Ποιος είναι ο στόχος;

Ο προσανατολισμός είναι ότι όποιες αλλαγές γίνουν θα βασιστούν στην σχετική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι ότι θα αλλάξει η παρέμβαση του Υπουργείου, το ζητούμενο είναι αν θα αλλάξει το ποσοστό, όπως επιθυμεί το ΔΝΤ, και το πώς θα επιδοτούνται και θα φροντίζει η Πολιτεία τους ανέργους των ομαδικών απολύσεων

Πάντως, καταλήγει o Γ. Καρούζος «οτιδήποτε ακούγεται περί απελευθέρωσης δεν νοείται ως πραγματικό γιατί η έννοια της απελευθέρωσης των ομαδικών απολύσεων δεν υπάρχει πουθενά.
Η Κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι δεν θα αλλάξει το ποσοστό, αλλά μόνο η διαδικασία».

Για τον κατώτατο μισθό

Το πόρισμα της Επιτροπής Σοφών αναφέρει πως θα πρέπει να υπάρχει ένας νόμιμος κατώτατος μισθός που θα λαμβάνει υπόψη την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και τις προοπτικές σχετικά με την ανάπτυξη, τις τιμές, την ανταγωνιστικότητα, την απασχόληση, την ανεργία, τα εισοδήματα και τους μισθούς.

Η διαφωνία στην Επιτροπή έγκειται στον καθορισμό του κατώτατου μισθού:

Κατόπιν διαβουλεύσεων με ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες, μέσω εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας με καθολική εφαρμογήΕίτε τον καθορισμό του απ’ την Κυβέρνηση, κατόπιν διαβουλεύσεων με τους κοινωνικούς εταίρους και ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες.

Ακόμα υπάρχει διαφωνία για τον κατώτατο μισθό των νέων:

Ορισμένοι προτείνουν την αντικατάσταση του κατώτατου μισθού των νέων από ένα μειωμένο κατώτατο μισθό, βάσει εργασιακής εμπειρίας, με ανώτατη διάρκεια τα δύο έτη.Ένα άλλο μέρος της Επιτροπής προτείνει τη διατήρηση του κατώτατου μισθού των νέων με τα ισχύοντα ηλικιακά όρια.

«Ο νεοπροσληφθείς με μηδενική εμπειρία θα πάρει το 90% του κατωτάτου μισθού, δηλαδή 527 ευρώ μεικτά, ενώ στο δεύτερο χρόνο της εργασίας του, του αναλογεί το 95% του κατωτάτου δηλαδή 556 ευρώ μεικτά».

Η θέση των Θεσμών:

Οι Θεσμοί αναφορικά με τον κατώτατο μισθό στον ιδιωτικό τομέα επιθυμούν να καθορίζεται απ’ την Κυβέρνηση και όχι απ’ τους κοινωνικούς εταίρους. Ακόμα ζητούν κατάργηση των τριετιών και των επιδομάτων, τα οποία υπολογίζονται μαζί με τον κατώτατο μισθό.

Ξεχωριστό αντικείμενο διαπραγμάτευσης θα αποτελέσει σίγουρα ο «υπο-κατώτατος» μισθός που προτείνει μέρος της Επιτροπής Σοφών. Εάν εφαρμοστεί, τότε θα υπάρχουν και πάλι διαφορετικές κατηγορίες εργαζομένων. Πάντως ο κατώτατος μισθός για τους νέους κάτω των 25 ετών το σίγουρο είναι ότι θα μετατραπεί μετά τις διαπραγματεύσεις με τους Θεσμούς.

Ο εργατολόγος Γιάννης Καρούζος σημειώνει πως θεωρεί ότι η τελική συμφωνία θα είναι να εξακολουθεί να καθορίζεται ο κατώτατος μισθός απ’ το Κράτος αλλά με τη σύμφωνη γνώμη μιας Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.

Ο υπο-κατώτατος μισθός των νέων κάτω των 25 ετών, δεν υπάρχει πουθενά στην Ευρώπη. Σ’ αυτή τη διάκριση υπάρχει μια αντιπρόταση. Όποιος δεν έχει προϋπηρεσία, να προσλαμβάνεται με χαμηλότερο μισθό, περί το 80% του κατώτατου μισθού. Βέβαια αυτό σημαίνει ουσιαστικά πως καταργούμε τον κατώτατο μισθό, καθώς το 74% των ανέργων είναι μακροχρόνια άνεργοι, δηλαδή χωρίς προϋπηρεσία

Διαβάστε εδώ το αναλυτικό ρεπορτάζ του iPop.gr για των κατώτατο μισθό.

Συλλογικές διαπραγματεύσεις

Το πόρισμα της Επιτροπής Σοφών και η θέση της Κυβέρνησης:

Οι αντιπροσωπευτικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας θα μπορούν να επεκτείνονται από το κράτος, κατόπιν αίτησης ενός από τα διαπραγματευόμενα μέρη σε κλαδικό ή ομοιοεπαγγελματικό επίπεδο. Οι συλλογικές συμβάσεις θεωρούνται αντιπροσωπευτικές, εφόσον καλύπτουν το 50% των εργαζομένων της διαπραγματευτικής μονάδας του κλάδου/επαγγέλματος. Η απόφαση για την επέκταση της συλλογικής σύμβασης λαμβάνεται από τον υπουργό Εργασίας, μετά από διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους. Η κυβέρνηση και οι κοινωνικοί εταίροι θα θεσμοθετήσουν ένα διοικητικό σύστημα που θα επιτρέπει τον αξιόπιστο έλεγχο του ποσοστού των εργαζομένων που αντιπροσωπεύεται στη διαπραγματευτική μονάδα.

Η χρονική επέκταση, η μετενέργεια και η διάρκεια των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, αποφασίζονται από τους κοινωνικούς εταίρους.

Αν δεν μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, οι όροι της συλλογικής σύμβασης μπορούν να καθορίζονται, μέσω διαιτησίας, κατά προτίμηση εφόσον και τα δύο μέρη συμφωνούν.

Τι ζητούν οι Θεσμοί;

Στόχος των Θεσμών είναι η επικράτηση των επιχειρησιακών και ατομικών συμβάσεων εργασίας. Όμως, η ελληνική Κυβέρνηση επιθυμεί τη στήριξη των κλαδικών αλλά και της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Έτσι, ο στόχος είναι να υπάρχουν ενιαίοι κανόνες για τις επιχειρήσεις που υπάρχουν στον ίδιο κλάδο προκειμένου να μην εμφανίζονται περιστατικά αθέμιτου ανταγωνισμού.

Η διαπραγμάτευση θα επικεντρωθεί στην επέκταση της σύμβασης σ’ όλο τον κλάδο.

Όπως εξηγεί ο Γιάννης Καρούζος στο iPop.gr, «το φαινόμενο σήμερα είναι να έχουμε συλλογικές συμβάσεις εργασίας, δηλαδή συλλογικά κείμενα που να ρυθμίζουν τους μισθούς και τα δικαιώματα των εργαζομένων, σε επίπεδο επιχείρησης, δεν υπάρχει σε επίπεδο κλάδου ή επαγγέλματος».

Ποιο είναι το στοίχημα της Κυβέρνησης;

Το αν θα βρει ένα σύστημα αξιόπιστο για να ελέγχονται οι εργοδοτικές οργανώσεις εάν εκπροσωπούν και ποιους εργοδότες, αλλά που στην ουσία όταν υπογράφουν μια συλλογική σύμβαση, θα ισχύει για όλους

Αναφορικά με τη διάρκεια ισχύος της συλλογικής σύμβασης, ο κ. Καρούζος υπογραμμίζει πως «η Κυβέρνηση εξετάζει το ζήτημα. Η πρόταση απ’ την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων είναι η διάρκεια να είναι 6 μήνες, όπως προ μνημονίων αντί για 3 μήνες που είναι τώρα».

Οι αντιδράσεις των συνδικάτωνΑΔΕΔΥ

Η ΑΔΕΔΥ (ΑΝΩΤΑΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΝΩΣΕΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ) εναντιώνεται σε οποιαδήποτε αλλαγή προωθείται μέσω του νέου εργασιακού. Πρόκειται για μια απ’ τις Ενώσεις που έδειξαν εξ’ αρχής την αντίδρασή τους, πραγματοποιώντας μάλιστα συλλαλητήριο στην πλατεία Συντάγματος τη Δευτέρα 17/10, ημέρα έναρξης των διαπραγματεύσεων.

Ο Ιωάννης Πάιδας, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ, σημειώνει στο iPop.gr:

Είχαμε αποφασίσει στην προηγούμενη εκτελεστική επιτροπή να κάνουμε αυτό το συλλαλητήριο, όπως επίσης και μια απεργιακή κινητοποίηση, η οποία θα γίνει μέσα στο Νοέμβριο. Στόχος μας είναι να δείξουμε την αντίθεσή μας προς όλη την κυβερνητική πολιτική, η οποία εξελίσσεται το τελευταίο διάστημα αναφορικά με τα μισθολογικά, τα συνταξιοδοτικά, τα εργασιακά αλλά και τον συνδικαλιστικό νόμο

Για τον κ. Πάιδα, ένα απ’ τα μεγαλύτερα προβλήματα είναι ότι ο κόσμος δεν μαθαίνει το ακριβές αντικείμενο της διαπραγμάτευσης. «Είμαστε κάθετα αντίθετοι σ’ αυτά τα οποία διαπραγματεύονται Κυβέρνηση και Θεσμοί, τουλάχιστον σε όσα έχουν φανεί μέχρι στιγμής. Στην ουσία δεν μαθαίνουμε όλη την πραγματικότητα. Δηλαδή άλλα ρίχνονται σαν δόλωμα κι άλλα τελικά διαπραγματεύονται, με αποτέλεσμα να βρισκόμαστε κι εμείς προ εκπλήξεως. Όσες φορές έχουμε έρθει σαν όργανο σε επαφή με τους αρμόδιους Υπουργούς, ενώ άλλα συζητάμε και βάζουμε στο τραπέζι, μετά συζητάνε με τους Θεσμούς εντελώς διαφορετικά πράγματα κι άλλοι νόμοι ψηφίζονται».

Οι ενστάσεις της ΑΔΕΔΥ στο αντικείμενο των διαπραγματεύσεων:

Είμαστε αντίθετοι ως προς το πώς παρουσιάζεται στη διαπραγμάτευση το θέμα των απεργιώνΕίμαστε αντίθετοι με την αλλαγή του ν/1264 , ο οποίος είναι ένας σοφός νόμος που με μερικές διαφοροποιήσεις μπορεί να παραμείνει ως έχει. «Πρόκειται για έναν σοφό και δημοκρατικό νόμο που καλύπτει τις εργασιακές σχέσεις σ’ όλη την Ευρώπη».Γενικά είμαστε αντίθετοι σ’ αυτά που διαπραγματεύονται οι Υπουργοί για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Εμείς δεν έχουμε μεν στο δημόσιο, αλλά προσπαθούν να βρουν ένα νόμο για να επιβάλλουν μισθούς και εργασιακές σχέσεις στο Δημόσιο ερήμην των εργαζομένωνΓΣΕΕ

Ο Δημήτρης Καραγεωργόπουλος, Γραμματέας Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων της ΓΣΕΕ (Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας), υπογραμμίζει απ’ την πλευρά του στο iPop.gr ότι οι θέσεις της Συνομοσπονδίας εκφράζονται μέσω της συμφωνίας της Γενεύης ανάμεσα στους κοινωνινικούς εταίρους και του Υπουργείου Εργασίας.

Σύμφωνα με τον κ. Καραγεωργόπουλο, δεν υφίσταται λόγος για αλλαγές στα εργασιακά, ούτε στις ομαδικές απολύσεις και στον συνδικαλιστικό νόμο.

Αυτή τη συμφωνία (σ.σ. της Γενεύης) έχει δηλώσει και η παρούσα Κυβέρνηση ότι θα σεβαστεί, ότι θα υποστηρίξει την θέση που οι κοινωνικοί εταίροι έχουν συμφωνήσει μεταξύ τους, τόσο στη Γενεύη το 2014, όσο και στο Ζάππειο το 2015, και τώρα στις διμερείς συναντήσεις οι οποίες γίνονται το τελευταίο διάστημα. Συνεπώς, η ΓΣΕΕ δεν βρίσκει λόγο για αλλαγή του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου, ήδη υπάρχει απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων. Η Κυβέρνηση θα πρέπει να κινηθεί σ’ αυτή την κατεύθυνση, να μην βάλει νερό στο κρασί της και να κρατήσει επιτέλους τις «κόκκινες γραμμές» που η ίδια θέτει

Υπάρχει αισιοδοξία για την πορεία της διαπραγμάτευσης;

Αν η Κυβέρνηση κρατήσει τις «κόκκινες γραμμές», μπορούμε να έχουμε αισιοδοξία. Αν κινηθεί στο ίδιο μότο με τις προηγούμενες διαπραγματεύσεις, μόνο απαισιόδοξοι θα είμαστε. Ό,τι ζητάνε οι δανειστές οδηγούν στην φτώχεια, ύφεση και ανεργία. Αυτό τα αποδεικνύουν τα στοιχεία και τα εκατομμύρια των ανέργων που υπάρχουν

Photos: AP Photo/Yorgos Karahalis, EPA, Getty, Nikos Libertas / SOOC, INTIME NEWS/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΩΤΣΙΑΡΗΣ

The post Εργασιακά: Το μεγάλο crash test για την Κυβέρνηση και το «καυτό» μενού της διαπραγμάτευσης appeared first on iPop.

Keywords
crash, test, νεα κυβερνηση, test, κυβερνηση, crash, ΔΝΤ, απεργια, ελλαδα, απεργιες, επιδομα, ipop, επιδοματα, σημαίνει, ΑΔΕΔΥ, διοικηση, υπουργοι, ΓΣΕΕ, υφίσταται, nikos, σταση εργασιας, απεργια οσε, απεργια υπα, απεργιες αυριο, απεργιες σημερα, καθαρα δευτερα, απεργια μμε, απεργια ταξι, απολυσεις στο δημοσιο, τραπεζα της ανατολης, απεργια 5 οκτωβριου, ενιαιο μισθολογιο δημοσιων υπαλληλων, απεργια 10 οκτωβριου, απεργια 19 οκτωβριου, απεργια 20 οκτωβριου, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, απεργια 1 δεκεμβριου, μειωση μισθων, κοινωνικη συμφωνια, δραση, αλλαγη ωρας 2012, απεργια 6 νοεμβρίου, απεργια 8 νοεμβριου, απεργια γσεε, απεργια αδεδυ, αξιολογηση, ητανε μια φορα, ξανα, ipop, το στοιχημα, το θεμα, γνωμη, εργασια, ζαππειο, ηγεσια, θεμα, πλαισιο, υφεση, φτωχεια, αυξηση, αισιοδοξια, ανεργια, αποζημιωση, γινει, γινονται, δευτερο, δευτερα, διαστημα, δημοσιο, διοικηση, δολωμα, ευρω, υπαρχει, εκμεταλλευση, εννοια, επιδομα ανεργιας, ερημην, ετη, ετων, ευρωπη, ιδια, ιδιο, ισχυει, υφίσταται, ισορροπια, κρασι, λογο, μηνες, μισθος, μειωση, μοτο, νερο, νομοι, ορια, ουσιαστικα, ουσια, πιθανοτητες, πολιτεια, προβληματα, σιγουρα, σιγουρο, ιωαννης, ωρες, δημητρης, δικαιωμα, δικαιωματα, χωρα, ιδιαιτερα, κειμενα, nikos, σημαίνει, θεσεις
Τυχαία Θέματα