Έρευνα: Η γυμναστική μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση της επιλόχειας κατάθλιψης

16:09 29/8/2017 - Πηγή: iPop
Η γυμναστική θα μπορούσε να βοηθήσει τις γυναίκες ν’ ανακουφιστούν απ’ τα συμπτώματα της επιλόχειας κατάθλιψης, υποστηρίζει νέα έρευνα, η οποία δίνει ελπίδα σε πολλές μητέρες, οι οποίες βιώνουν αυτή την κατάσταση μετά τη γέννηση του παιδιού τους.

Η αερόβια άσκηση πρέπει να θεωρείται ως «επιλογή διαχείρισης» για γυναίκες που έχουν γεννήσει και εμφανίζουν συμπτώματα κατάθλιψης, ανέφεραν οι ερευνητές.

Οι ίδιοι πρόσθεσαν πως η σωματική άσκηση θα μπορούσε ν’ αποτελέσει ένα πιθανό μέτρο πρόληψης για όλες τις γυναίκες μετά τον τοκετό.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ εξέτασαν στοιχεία από 13 δοκιμές, συμπεριλαμβανομένων 1.734 γυναικών.

Η μελέτη τους, που δημοσιεύθηκε στο British Journal of General Practice, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η άσκηση – είτε σε ομαδικές συνεδρίες, είτε μεμονωμένα – είναι αποτελεσματική στη μείωση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης μετά τον τοκετό.

Η κλινική καθοδήγηση συνιστά ψυχολογική θεραπεία και αντικαταθλιπτικά για την επιλόχεια κατάθλιψη. Ωστόσο, οι γυναίκες μπορεί να είναι απρόθυμες να παίρνουν αντικαταθλιπτικά μετά τη γέννηση. Η αερόβια άσκηση θα πρέπει να θεωρείται ως επιλογή διαχείρισης για τις γυναίκες με συμπτώματα κατάθλιψης και ως πιθανό προληπτικό μέτρο γενικότερα στις γυναίκες μετά τον τοκετό

Εν τω μεταξύ, μια ξεχωριστή μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο ίδιο περιοδικό, εξέτασε τις εμπειρίες των γυναικών με την αναζήτηση βοήθειας για την επιλόχεια κατάθλιψη.

Η ανάλυση 24 βρετανικών μελετών, που συγκέντρωσαν στοιχεία μέσω συνεντεύξεων και ομάδων μελέτης, διαπίστωσε ότι ορισμένες γυναίκες δεν ζήτησαν βοήθεια λόγω «στίγματος».

Οι επιστήμονες δήλωσαν ότι οι γυναίκες αισθάνθηκαν πίεση για να είναι «καλές μητέρες» και ότι η «αποτυχία» επηρέασε αρνητικά την ψυχική τους υγεία και την πιθανότητα να ζητήσουν βοήθεια.

Ο συνδυασμένος φόβος του στιγματισμού και οι υψηλές προσδοκίες ότι οι γυναίκες έχουν από μόνες τους υπονομεύσει την αυτοεκτίμηση τους, αυξάνουν την αγωνία

Η φυσική δραστηριότητα έχει πολλά οφέλη για τη σωματική και ψυχική υγεία όλων των ασθενών, γι ‘αυτό δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι αυτή η μελέτη έχει διαπιστώσει ότι έχει θετική επίδραση στη μείωση ορισμένων προβλημάτων ψυχικής υγείας μετά τον τοκετό, όπως η επιλόχεια κατάθλιψη.

Photo: Shutterstock

The post Έρευνα: Η γυμναστική μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση της επιλόχειας κατάθλιψης appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα