Επιστολή Ιερώνυμου σε Φίλη- Διαχωρίζει ο Καμμένος τη θέση του για τα Θρησκευτικά: «Είμαστε με την Εκκλησία»

13:13 23/9/2016 - Πηγή: iPop

Επιστολή απέστειλε ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος με αποδέκτη τον υπουργό Παιδείας, Νίκο Φίλη, μετά τις αναφορές του τελευταίου για την θέση της Εκκλησίας την περίοδο της χούντας. Την ίδια στιγμή ο Πάνος Καμμένος διαχωρίζει τη θέση του όσον αφορά τα Θρησκευτικά, ξεκαθαρίζοντας πως είναι στο πλευρό της Εκκλησίας.

Θυμίζουμε ότι ο Νίκος Φίλης είχε πει σε συνέντευξή του: «Η Εκκλησία έχει συμβάλλει στην ηθική έκπτωση της κοινωνίας. Ποιο μέρος ήταν η Εκκλησία

και που ήταν στη χούντα και στην κατοχή;».

Στην επιστολή του ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος υπογραμμίζει πως «ο επίσημος ρόλος της Εκκλησίας στην περίοδο της Δικτατορίας ήταν συνεπής και αδιάβλητος για την αποστολή της, γι’ αυτό αποκλείει πλήρως τις οποιεσδήποτε ιδεοληπτικές ερμηνείες των οποιωνδήποτε επικριτών ή πολεμίων της».

Ολόκληρη η επιστολή:

«Η υπόθεση της Εκκλησίας είναι υπόθεση ενός λαού και όχι βεβαίως ενός υπουργού, όταν μάλιστα παραθεωρούνται θεμελιώδεις συνταγματικές διατάξεις (άρθρο 13) και διατάξεις του εκτελεστικού νόμου του ισχύοντος Συντάγματος.

Ο επίσημος ρόλος της Εκκλησίας στην περίοδο της Δικτατορίας ήταν συνεπής και αδιάβλητος για την αποστολή της, γι’ αυτό αποκλείει πλήρως τις οποιεσδήποτε ιδεοληπτικές ερμηνείες των οποιωνδήποτε επικριτών ή πολεμίων της.

Άλλωστε αν ίσχυαν οι παντελώς αβάσιμες και πλασματικές επικρίσεις ότι δήθεν η Εκκλησία συνεργάσθηκε με τη Δικτατορία, τότε θα πρέπει να απαντηθούν από τους επικριτές της τα επόμενα σοβαρά ερωτήματα ήτοι αν είχε συνεργασθεί η Εκκλησία με τη Δικτατορία τότε:

Γιατί ενθρονίστηκε αυθαιρέτως, παρανόμως και αντικανονικώς ο σθεναρώς αρνηθείς να παραιτηθεί γηραίος Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος;

Γιατί απαγορεύθηκε η συνέλευση της Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος και γιατί συγκροτήθηκε μια ολιγομελής «αριστίνδην» Σύνοδος εκλεκτών της Αρχιερέων τόσο για την εκλογή νέου Αρχιεπισκόπου όσο και για τη διοίκηση της Εκκλησίας αντί της Ιεραρχίας;

Γιατί εκδιδόταν ανά εξάμηνο μία νέα νομοθετική παράταση για την απαγόρευση της συνελεύσεως της Συνόδου της Ιεραρχίας μέχρι το 1970;

Γιατί σε ολόκληρη την επταετία απαγορεύθηκε οποιοσδήποτε διορισμός έστω και ενός θεολόγου στη Μέση Εκπαίδευση;

Γιατί δεν συνδέθηκε το πλασματικό σύνθημα «Ελλάς Ελλήνων Χριστιανών» με τις θεσμικές εκφράσεις μιας πρόθυμης σε συνεργασία, όπως υποστηρίζουν σκοπίμως οι επικριτές της, εκκλησιαστικής ηγεσίας;».

Στο πλευρό της Εκκλησίας ο Καμμένος

Τηλεφωνική επικοινωνία είχε νωρίτερα με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο ο Πάνος Καμμένος για τα Θρησκευτικά. Οι δύο άνδρες μάλιστα κανόνισαν συνάντηση την Τετάρτη στις 12:30.

Ο Πάνος Καμμένος δείχνει με την στάση του ότι διαχωρίζει την θέση του απ’ τον υπουργό Παιδείας αναφορικά με το μάθημα των Θρησκευτικών.

Μάλιστα, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ έκανε retweet το εξής σχόλιο της νεολαίας του κόμματος:

«Όσο επιμένει ο κ. υπουργός Παιδείας, βασισμένος σε προσωπικές εμμονές, ιδεοληψίες και στείρες προκαταλήψεις, στην αλλαγή του μαθήματος των Θρησκευτικών, τόσο θα του υπενθυμίζουμε το ρόλο του να υπηρετεί και να σέβεται τη βούληση των Ελλήνων πολιτών.

Η επιταγή του Συντάγματος (άρθρο 16, παρ. 2) για ανάπτυξη της Εθνικής και Θρησκευτικής συνείδησης των Ελλήνων δεν δύναται να αμφισβητείται, πολλώ δε μάλλον να προσβάλλεται η Ορθόδοξη πίστη και παράδοση, που αποτελεί βίωμα του Ελληνικού λαού. Καλά θα κάνει ο κ. Υπουργός να ακούσει αυτά που λέει ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος».

Photo: Nick Paleologos / SOOC

The post Επιστολή Ιερώνυμου σε Φίλη- Διαχωρίζει ο Καμμένος τη θέση του για τα Θρησκευτικά: «Είμαστε με την Εκκλησία» appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα