Εδραίωση της εκεχειρίας στη Συρία – Μεμονωμένα περιστατικά επιθέσεων

09:02 27/2/2016 - Πηγή: iPop

Εδώ και λίγες ώρες ξεκίνησε η εκεχειρία στη Συρία, με τον ΟΗΕ να καταγράφει μεμονωμένα περιστατικά ένοπλων επιθέσεων εναντίον ομάδων ανταρτών και κυβερνητικών στρατευμάτων.

Σε ισχύ βρίσκεται εδώ και λίγες ώρες η συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Συρία, όπως επιβεβαιώνει το συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων «στη Δαμασκό και την επαρχία της, για πρώτη φορά εδώ και χρόνια, επικρατεί ησυχία», ενώ ο ΟΗΕ

περιγράφει την εκεχειρία ως ένα σημαντικό πρώτο βήμα για τη δημιουργία μιας πιο επίσημης συμφωνίας.

LISTEN: Syria Ceasefire Begins https://t.co/ZIQQBRttRb

BBC Business (@BBCBusiness) February 27, 2016

Syria fighting largely halts as cessation begins https://t.co/8wLWRira9u pic.twitter.com/qbyRNrilf4

Reuters World (@ReutersWorld) February 27, 2016

Αξίζει να σημειωθεί πως με βάσει τα συμφωνηθέντα, πρόκειται να ακολουθήσει ένας δεύτερος γύρος διαβουλεύσεων, ξεκινώντας από τις 7 Μαρτίου, στη Γενεύη.

U.N. demands Syria parties halt fighting, peace talks set for March 7 https://t.co/5yBbvxdJui pic.twitter.com/nkATPyNqjt

Reuters World (@ReutersWorld) February 27, 2016

Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ Στάφαν ντε Μιστούρα, διαμηνύει σχετικά με την έναρξη της εκεχειρίας στη Συρία: «Ας προσευχηθούμε ότι η συμφωνία θα εφαρμοστεί, διότι είναι η καλύτερη ευκαιρία που είχε ο συριακός λαός τα τελευταία πέντε χρόνια, να δει κάτι καλύτερο – κάτι που μοιάζει με ειρήνη».

Σημειώνεται πως βάσει της συμφωνίας για την κατάπαυση του πυρός στη Συρία, κατά τη διάρκεια της εκεχειρίας, πρόκειται να διανεμηθεί ανθρωπιστική βοήθεια, στους διάφορους πληθυσμούς της ευρύτερης περιοχής, οι οποίοι βρίσκονται αποκλεισμένοι, ενώ απ’ την κατάπαυση του πυρός, εξαιρούνται οι επιθέσεις εναντίον των τρομοκρατικών οργανώσεων του Ισλαμικού Κράτους και του Μετώπου Υποστήριξης, το οποίο αποτελεί συριακό παρακλάδι της Αλ Κάιντα. Οι ΟΗΕ περιγράφει την παύση των εχθροπραξιών ως ένα βήμα που μπορεί να αποτελέσει προάγγελο μιας πιο επίσημης συμφωνίας, σε μεταγενέστερο στάδιο.

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση Άσαντ, διαμηνύει πως «το σχέδιο θα αποτύχει αν ξένες δυνάμεις σπεύσουν να προμηθεύσουν με όπλα τους αντάρτες, κατά τη διάρκεια της κατάπαυσης του πυρός», ενώ η συριακή αντιπολίτευση, παρ’ ότι εκφράζει επιφυλάξεις για την παύση των εχθροπραξιών, δεσμεύεται πως θα την εφαρμόσει για δύο εβδομάδες, εκτιμώντας πως «η κυβέρνηση και οι σύμμαχοί της θα επιτεθούν πολύ γρήγορα σε αντάρτες υπό το πρόσχημα πως ανήκουν σε τρομοκρατικές οργανώσεις».

Υπενθυμίζουμε πως την Παρασκευή, λίγες ώρες πριν την κατάπαυση του πυρός στη Συρία, ο εκπρόσωπος του Ταγίπ Ερντογάν, μετέβη σε προκλητικές δηλώσεις, σύμφωνα με τις οποίες, υποστήριξε πως η Άγκυρα επιφυλάσσεται να προχωρήσει σε αεροπορικές επιδρομές εναντίον των Κούρδων.

Ο εκπρόσωπος του Τούρκου Προέδρου, καταδίκασε για ακόμα μια φορά την υποστήριξη των ΗΠΑ στους Κούρδους της Συρίας, καθώς για την Τουρκία είναι τρομοκράτες, διότι διατηρούν δεσμούς με τους Κούρδους της Τουρκίας.

Μεμονωμένα περιστατικά επιθέσεων

Η οργάνωση Μέτωπο Υποστήριξη, καταπατώντας την συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Συρία, επιτέθηκε εναντίον κατοικημένων περιοχών στο Χαλέπι και στη Χομς, ενώ και από την πλευρά των ανταρτών παρατηρήθηκαν περιστατικά μη τήρησης της εκεχειρίας, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, άνοιξαν πυρ εναντίον θέσεων του στρατού, στην πόλη Χομς.

The post Εδραίωση της εκεχειρίας στη Συρία – Μεμονωμένα περιστατικά επιθέσεων appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα