Διαπραγμάτευσης συνέχεια με στόχο τη συμφωνία που θα «ξεκλειδώσει

07:55 25/4/2017 - Πηγή: iPop

Συνεχίζονται σήμερα, Τρίτη, οι διαπραγματεύσεις με τους Θεσμούς με στόχο τη συμφωνία η οποία θα «ξεκλειδώσει» τη δόση προς την Ελλάδα. Πλέον, ο στόχος είναι διπλός: Να κλείσει εγκαίρως η συμφωνία προκειμένου να μην υπάρξουν περαιτέρω νέες απαιτήσεις, αλλά και να δοθεί η δόση για να καλυφθούν οι υποχρεώσεις του Ιουλίου.

Εάν η Αθήνα και οι Θεσμοί δεν καταφέρουν να επιτύχουν συνολική συμφωνία μέχρι το Eurogroup στις 22 Μαΐου,

τότε θα γίνει εξαιρετικά δύσκολο η Ελλάδα να καλύψει τις υποχρεώσεις 7,4 δις ευρώ για το χρέος τον ερχόμενο Ιούλιο.

Σημειώνεται πως πριν το επόμενο Eurogroup, η Αθήνα καλείται να συμπληρώσει δύο κείμενα: Το αναθεωρημένο κείμενο του μνημονίου με την ΕΕ ( MOU) και νέο μνημόνιο με το ΔΝΤ (ΜΕFP- Memorandum of Economic & Financial Policies), τα οποία αναμένεται να σταλούν άμεσα στην Κυβέρνηση.

Η συμπλήρωση των δύο κειμένων απαιτεί την οριστικοποίηση των μέτρων 3,6 δις για το 2019-2020, απελευθέρωση της αγοράς εργασίας αλλά και χρονοδιαγράμματα για τις αποκρατικοποιήσεις.

Σήμερα, Τρίτη, Κυβέρνηση και Θεσμοί θα συζητήσουν για την ενέργεια, ένα μεγάλο κομμάτι το οποίο περιλαμβάνει αφενός την πώληση των μονάδων της ΔΕΗ και αφετέρου τις αποκρατικοποιήσεις της ΔΕΠΑ του ΔΕΣΦΑ των ΕΛΠΕ και του 17% της δημόσιας επιχείρησης ηλεκτρισμού.

Αναφορικά με το Υπερταμείο, οι δύο πλευρές πρόκειται να ορίσουν δεσμευτικά χρονοδιαγράμματα για τη λειτουργεία και το σχέδιο του Ταμείου.

Ανησυχία επικρατεί στους κύκλους του υπουργείου Οικονομικών μήπως οι διαφορές των δύο κειμένων της Ε.Ε. και του ΔΝΤ φέρουν νέες εκπλήξεις στο προσκήνιο, όπως είναι περαιτέρω απαιτήσεις του ΔΝΤ.

Τονίζεται πως, αφού ψηφιστούν τα μέτρα απ’ το σώμα της Βουλής, τότε θα πρέπει τα νομοσχέδια και οι υπουργικές αποφάσεις να μεταφραστούν και να αποσταλούν στους Θεσμούς για να συνταχθεί η έκθεση συμμόρφωσης απ’ την Κομισιόν. Το εν λόγω κείμενο θα αποτελεί τη «σφραγίδα» για την επίτευξη τεχνικής συμφωνίας προκειμένου να μην προκληθούν νέες καθυστερήσεις απ’ τις συζητήσεις Ευρωπαίων και ΔΝΤ ειδικά για την ελάφρυνση του χρέους.

Τα ραντεβού της Τρίτης:17:00 Ενέργεια19:00 Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΠΕ)Photo: EPA/PATRICK PLEUL

The post Διαπραγμάτευσης συνέχεια με στόχο τη συμφωνία που θα «ξεκλειδώσει appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα