Μπράβο στους Έλληνες ερευνητές! Εκτοξεύονται δύο ελληνικοί μικροδορυφόροι

09:56 18/4/2017 - Πηγή: iPop

Πολλά μπράβο αξίζουν στους Έλληνες ερευνητές αφού σήμερα, Τρίτη, κι έπειτα από πολλές αναβολές και καθυστερήσεις, εκτοξεύονται με προορισμό τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό δύο ελληνικοί μικροδορυφόροι.

Πρόκειται για τους μικροδορυφόρους UPSat και DUTHSat, οι οποίοι θα εκτοξευθούν στο Διάστημα σήμερα, Τρίτη, το απόγευμα στις 18:11 ώρα Ελλάδας, μαζί με 26 άλλους παρεμφερείς μικροδορυφόρους.

Η εκτόξευση θα γίνει απ’ το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι στο Ακρωτήριο Κανάβεραλ

της Φλόριντα των ΗΠΑ και η μεταφορά των μικροδορυφόρων θα γίνει πάνω σε ένα πύραυλο-φορέα «Atlas V», με προορισμό τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS).

Και οι 28 μικροδορυφόροι είναι μέρος του φορτίου που στέλνει η ιδιωτική αμερικανική αεροδιαστημική εταιρεία Orbital ATK στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, στο πλαίσιο της αποστολής του ρομποτικού διαστημοπλοίου τροφοδοσίας Cygnus.

Το Cygnus μεταφέρει περί τους 3,5 τόνους προμηθειών κι επιστημονικού φορτίου.

UPSat

Πρόκειται για τον πρώτο ανοικτού και ελεύθερου λογισμικού μικροδορυφόρο, ο οποίος δημιουργήθηκε από ερευνητές της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών (Τμήματα Μηχανολόγων & Αεροναυπηγών Μηχανικών και Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Τεχνολογίας Υπολογιστών) και του ιδρύματος Libre Space Foundation για το ευρωπαϊκό πρόγραμμα QB50.

DUTHSat

Ο δεύτερος μικροδορυφόρος δημιουργήθηκε στην Πολυτεχνική Σχολή του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης (Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών) από ομάδα με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή Θεόδωρο Σαρρή.

Οι μικροδορυφόροι έχουν μια σειρά εξελιγμένων αισθητήρων και πρόκειται να χρησιμεύσουν για τη συλλογή δεδομένων και τη μελέτη του ανώτατου στρώματος της γήινης ατμόσφαιρας, της θερμόσφαιρας. Η θερμόσφαιρα είναι σε ύψος 200 έως 400 χιλιομέτρων από την επιφάνεια της Γης.

The post Μπράβο στους Έλληνες ερευνητές! Εκτοξεύονται δύο ελληνικοί μικροδορυφόροι appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα