Αποχώρηση Θεσμών με ανοιχτά μέτωπα

08:08 10/3/2017 - Πηγή: iPop

Αποχωρούν σήμερα, Παρασκευή, απ’ την Αθήνα οι επικεφαλής των Θεσμών, με τις διαβουλεύσεις με την ελληνική Κυβέρνηση να συνεχίζονται τις επόμενες ημέρες μέσω τηλεδιασκέψεων, αφού ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Πέμπτης αυτός ο γύρος της διαπραγμάτευσης. Στο EuroWorking Group της Πέμπτης επιβεβαιώθηκε η πρόοδος η οποία έχει σημειωθεί.

Ειδικότερα, πηγή του υπουργείου Οικονομικών σημείωσε την Πέμπτη μετά την ολοκλήρωση του EWG

ότι «επιβεβαιώθηκε η σημαντική πρόοδος η οποία έχει καταγραφεί από την ελληνική πλευρά ως προς την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, ενώ έγινε αναφορά και στα θετικά μέτρα που έχουν συμφωνήσει οι δύο πλευρές».

Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, στόχος όλων των πλευρών παραμένει η άμεση ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας (Staff Level Agreement). Έτσι, οι εργασίες την ερχόμενη εβδομάδα θα κινηθούν προς αυτήν την κατεύθυνση μέσω προγραμματισμένων τηλεδιασκέψεων σε τεχνικό επίπεδο αλλά και σε επίπεδο επικεφαλής.

Σε δική του ανακοίνωση του ΔΝΤ έκανε λόγο για σημαντική πρόοδο στις συζητήσεις για μία ισορροπημένη δέσμη δημοσιονομικών μέτρων, αναφορικά με την περίοδο μετά από τη λήξη του προγράμματος. Παράλληλα, κατά το Ταμείο, σημειώθηκε πρόοδος και σχετικά με μια σειρά από βασικές μεταρρυθμίσεις, κυρίως στον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Οι διαβουλεύσεις «για ένα πρόγραμμα στο οποίο θα μπορούσε να υποστηριχθεί από το Ταμείο» θα συνεχιστούν την επόμενη εβδομάδα, με την έμφαση να δίνεται στο ασφαλιστικό και τα εργασιακά.

Κυβερνητικός παράγοντας ανέφερε την Πέμπτη σχετικά με τα ανοιχτά μέτωπα ότι αυτά αφορούν:

Το μέγεθος του πακέτου.Κάποιες διαφορές στο «ισορροπημένο» πακέτο δημοσιονομικών μέτρων. «Η Κυβέρνηση επιθυμεί να μειωθεί ο ΕΝΦΙΑ περισσότερο από τους Θεσμούς».Τα εργασιακά.

Διαφωνίες υπάρχουν ακόμα, σύμφωνα με πληροφορίες, και στο συνταξιοδοτικό, με την Κυβέρνηση να ζητά οι μειώσεις να γίνουν σε βάθος τετραετίας και τους Θεσμούς να επιμένουν σε περικοπές μέσα σ’ ένα έτος.

Όσον αφορά το αφορολόγητο όριο, υπάρχει το σενάριο των 5.900 ευρώ, ωστόσο η Κυβέρνηση διαπραγματεύεται και τους συντελεστές της φορολογικής κλίμακας, αλλά και τη μεγαλύτερη διαφοροποίηση του αφορολογήτου ανάλογα με τον αριθμό των τέκνων.

The post Αποχώρηση Θεσμών με ανοιχτά μέτωπα appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα