Αντίποινα ΗΠΑ σε Ρωσία για την παρέμβαση στις εκλογές: Απέλαση 35 Ρώσων διπλωματών

21:29 29/12/2016 - Πηγή: iPop

Την απέλαση Ρώσων διπλωματών αποφάσισε η Ουάσινγκτον ως αντίποινα για μια σειρά παρενοχλήσεων Αμερικανών διπλωματών στη Μόσχα. Οι «παρεχνολήσεις» (κυβερνοεπιθέσεις) αναφέρονται στην προσπάθεια της Ρωσίας να επηρεάσει το αποτέλεσμα των αμερικάνικων εκλογών.

Την ανακοίνωση έκανε Αμερικανός αξιωματούχος, τον οποίο επικαλείται το Reuters. «Οι ενέργειες αυτές αναλήφθηκαν σε αντίδραση στη ρωσική παρενόχληση Αμερικανών διπλωματών και τις ενέργειες διπλωματών που θεωρήσαμε ότι δεν συνάδουν με τη διπλωματική πρακτική», είπε ο αξιωματούχος.

Εκτός

απ΄την απέλαση συνολικά 35 Ρώσων διπλωματών, η Ουάσινγκτον αποφάσισε να κλείσει δύο ρωσικές ενώσεις: Στη Νέα Υόρκη και το Μέριλαντ, αλλά και να επιβάλλει κυρώσεις σε 4 μέλη της ρωσικής μυστικής υπηρεσίας πληροφοριών «GRU».

Οι αξιωματούχοι της Ρωσίας έχουν προθεσμία 72 ωρών για να αποχωρήσουν απ’ τις ΗΠΑ.

Tι ανέφερε ο Ομπάμα στην εντολή του;

Οι ενέργειες αυτές ακολουθούν επανειλημμένες κατ’ ιδίαν και δημόσιες προειδοποιήσεις μας προς τη ρωσική Κυβέρνηση και αποτελούν μια απαραίτητη και προσήκουσα αντίδραση στην προσπάθεια να πληγούν τα συμφέροντα των ΗΠΑ, κατά παράβαση των καθιερωμένων διεθνών πρακτικών συμπεριφοράς. Αυτές οι ενέργειες δεν θα αποτελέσουν το σύνολο της αντίδρασής μας στις επιθετικές ενέργειες της Ρωσίας. Θα συνεχίζουμε να κάνουμε διάφορες ενέργειες σε χρόνο και τόπο της επιλογής μας, ορισμένες από τις οποίες δεν θα δημοσιοποιηθούν

Τονίζεται ότι ο Ομπάμα είχε ζητήσει πλήρη αναφορά σχετικά με τα στοιχεία που αποδεικνύουν την εμπλοκή της Ρωσίας στις αμερικάνικες εκλογές, ενώ η Ρωσία απ’ την πλευρά της έχει αρνηθεί τις κατηγορίες.

Απόσπασμα απ’ την εντολή του Ομπάμα που δόθηκε στη δημοσιότητα:

Αντίποινα προανήγγειλε η Ρωσία

«Οι κυρώσεις που επέβαλαν οι ΗΠΑ στη Ρωσία πλήττουν τις διμερείς σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Ντ. Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου μετά την εντολή του Ομπάμα για απέλαση των Ρώσων διπλωματών.

Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι ο Β. Πούτιν αναμένεται να δώσει με την σειρά του εντολή προκειμένου να επιβληθούν «κατάλληλα» αντίποινα προς τις ΗΠΑ.

Παράλληλα, ο κ. Πεσκόφ εξέφρασε τις αμφιβολίες της Μόσχας για το κατά πόσον τέτοια μέτρα είναι αποτελεσματικά δεδομένου ότι ο Ομπάμα δίνει τα κλειδιά του Λευκού Οίκου στον Τραμπ σε λιγότερο από έναν μήνα.

Απ’ την πλευρά του ο πρόεδρος της επιτροπής διεθνών σχέσεων του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας (Άνω Βουλή) της Ρωσίας χαρακτήρισε τις κυρώσεις από μεριάς των ΗΠΑ ως «επιθανάτιο ρόγχο πολιτικών πτωμάτων».

Συγκεκριμένα, σημείωσε: «Οφείλω να ζητήσω συγγνώμη για τη σκληρή έκφραση που θα χρησιμοποιήσω αλλά δεν υπάρχει άλλος τρόπος να το περιγράψω παρά ως τον επιθανάτιο ρόγχο (…) πολιτικών πτωμάτων».

The post Αντίποινα ΗΠΑ σε Ρωσία για την παρέμβαση στις εκλογές: Απέλαση 35 Ρώσων διπλωματών appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα