Αναρτώνται τα ειδοποιητήρια του ΕΝΦΙΑ | Ποιοι έχουν απαλλαγές και μειώσεις

14:22 18/8/2017 - Πηγή: iPop

Αναρτώνται ήδη από σήμερα, Παρασκευή, τα πρώτα ειδοποιητήρια του ΕΝΦΙΑ, ενώ όλα τα εκκαθαριστικά θα είναι διαθέσιμα στο TAXISnet μέχρι τις 31 Αυγούστου. Η Κυβέρνηση προσδοκά να λάβει έσοδα 2,65 δις ευρω απ’ τον ΕΝΦΙΑ | Ποιοιφέτος.

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής εκτιμήσεις, ο ΕΝΦΙΑ

του 2017 κινείται σε παρόμοια επίπεδα μ’ εκείνον του 2016 για τους περισσότερους ιδιοκτήτες ακινήτων.

Παράλληλα, σημειώνεται πως ο υπολογισμός του φόρου γίνεται με βάση τις ίδιες αντικειμενικές αξίες που ίσχυσαν το 2016, επομένως οι Έλληνες φορολογούμενοι αναμένουν παρόμοια με πέρυσι ποσά στο «ραβασάκι» τους.

7,35 εκατομμύρια φυσικά και 55.000 νομικά πρόσωπα θα πληρώσουν τον φόρο, με το ποσό να φθάνει τα 3,2 δις ευρώ, εκ των οποίων θα εισπραχθούν τα 2,65 δις ευρώ.

Οι δόσεις

Η καταβολή του ΕΝΦΙΑ θα γίνει σε πέντε δόσεις, με την πρώτη στο τέλος Σεπτεμβρίου και την τελευταία στο τέλος του Ιανουαρίου του 2018.

Ειδικότερα, η δεύτερη δόση θα πληρωθεί μέχρι 31 Οκτωβρίου 2017, η τρίτη μέχρι 30 Νοεμβρίου, η τέταρτη μέχρι 29 Δεκεμβρίου και η πέμπτη μέχρι τέλη Ιανουαρίου 2018.

Οι απαλλαγές και οι μειώσεις

Όσοι έχουν αγροτεμάχια κι ακίνητα εκτός σχεδίου πόλης απαλλάχθηκαν απ’ τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ μέχρι και το 2018, καθώς δεν γίνεται ο υπολογισμός συμπληρωματικού φόρου σ΄αυτές τις ιδιοκτησίες, τέσσερα χρόνια μετά την επιβολή του φόρου.

Έκπτωση 50% στον ΕΝΦΙΑ δικαιούνται όσοι:

Το συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα» του προηγούμενου έτους δεν έχει υπερβεί τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή την σύζυγο και για κάθε εξαρτώμενο μέλος της οικογένειας.Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων τα οποία κατέχει ο φορολογούμενος και τα λοιπά μέλη της οικογένειάς του δεν υπερέβαινε τα 150 τετραγωνικά μέτρα.Η συνολική αντικειμενική αξία των κτισμάτων και των εντός σχεδίων πόλεων οικοπέδων που κατέχει ο φορολογούμενος ή η οικογένειά του δεν υπερβαίνει τα 85.000 ευρώ αν πρόκειται για άγαμο, τα 150.000 ευρώ αν πρόκειται για εγγάμο χωρίς παιδιά και τα 200.000 ευρώ αν πρόκειται για έγγαμο με ένα ή δύο εξαρτώμενα τέκνα.

Πλήρη απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ δικαιούνται οικογένειες τρίτεκνες ή πολύτεκνες ή περιλαμβάνουν ανάπηρα άτομα κατά ποσοστά 80% και υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

Το «συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα» του προηγούμενου έτους, δεν έχει υπερβεί τις 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή την σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος καιΤο σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα πλήρους ή ψιλής κυριότητας ή επικαρπίας ο υπόχρεος υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά μέτρα.

Παράλληλα, απαλλάσσονται και οι σεισμόπληκτοι της Λέσβου και της Κω, των οποίων οι κατοικίες έχουν διαπιστωμένες ζημιές από τους σεισμούς.

The post Αναρτώνται τα ειδοποιητήρια του ΕΝΦΙΑ | Ποιοι έχουν απαλλαγές και μειώσεις appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα