Αν ξυπνάς κουρασμένος κάθε πρωί είναι δικό σου λάθος!

11:14 7/9/2017 - Πηγή: iPop
Το συναίσθημα είναι γνωστό σε όλους. Υπάρχουν μέρες που ακόμα κι αν κοιμηθείς νωρίς και όχι λιγότερο από 8 ώρες, ξυπνάς νιώθοντας εξαντλημένος και όχι ξεκούραστος και έτοιμος ν’ αδράξεις τη μέρα.

Συχνά κατηγορείς το άγχος και την καθημερινότητά σου, ωστόσο ίσως πρέπει να ψάξεις καλύτερα την σου προκαλεί αυτήν την εξάντληση το πρωί.

Δεν έχεις ημερήσιο πρόβλημα

Η ζωή σου πηγαίνει με βάση το βιολογικό σου ρολόι, το οποίο είναι και ένας κανονικός κύκλος εναλλασσόμενης υπνηλίας και εγρήγορσης. Αν πηγαίνεις για ύπνο διαφορετική ώρα κάθε βράδυ τότε χαλάς αυτόν τον κύκλο και αυτό οδηγεί σε

υπνηλία και κόπωση. Προσπάθησε να κοιμάσαι την ίδια ώρα κάθε βράδυ.

Ο ύπνος του Σαββατοκύριακου

Αν τις καθημερνές κοιμάσαι πέντε με έξι ώρες, ενώ τα Σαββατοκύριακα κοιμάσαι το διπλάσιο τότε πάλι χαλάς τον βιολογικό σου ρυθό. Εκτός απ’ τις διαταραχές του ύπνου, αυτό συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας, διαβήτη τύπου 2 και καρδιαγγειακές ασθένειες.

Πατάς αναβολή στο ξυπνητήρι

Πατώντας αναβολή ξανά και ξανά μπορεί να περάσει στη φάση ενός βαθύ ύπνου και να νιώσεις ακόμα πιο κουρασμένος μόλις ξυπνήσεις, είναι καλύτερο να ρυθμίσεις το ξυπνητήρι σου μια φορά, την ώρα που πρέπει να ξυπνήσεις και να «εκπαιδεύσεις» τη θέλησή σου για να το κάνεις.

Ο φωτισμός στο δωμάτιο

Εάν τα μάτια σου εκτίθενται σε υψηλό φωτισμό, το σώμα καταστέλλει την παραγωγή της ορμόνης μελατονίνης, που προκαλεί τον ύπνο και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε διαταραχές. Γι΄αυτό κλείσε τηλεοράσεις, κινητά και laptop και πήγαινε για ύπνο!

Παραλείπεις το πρωινό

Το πρωινό βοηθά να ενεργοποιηθεί το βιολογικό σου ρολόι το οποίο μετράει με΄χρι την επόμενη ανάπαυση. Εάν αφού ξυπνήσεις, παραλείψεις το πρωινό σου το σώμα σου αυξάνει το επίπεδο της κοτιζόλης, της ορμόνης του άγχους.

Τρως κάτι γλυκό πριν κοιμηθείς

Τρώγοντας πριν πας για ύπνο είναι επιβλαβές όχι μόνο για το σώμα σου αλλά και για τον ύπνο σου. Ειδικά αν επιλέξεις κάτι γλυκό, τότε αυξάνετα ι το επίπεδο κορτιζόλης στο σώμα. Αυτή η επίδραση διαρκεί πέντε ώρες, οπότε πριν πέσεις για ύπνο αντικατέστησε την πίτσα, το κέικ ή τις πατάτες με κάτι πιο ελφαρύ όπως είναι το γιαούρτι.

Ακατάστατο υπνοδωμάτιο

Ένα ακατάστατο δωμάτιο και ένα κρεβάτι με χιλιάδες πράγματα επάνω αποτελούν ακόμα μια υπενθύμιση πως δεν ολοκλήρωσες όλα σου τα καθήκοντα. Ένα καθαρό και τακτοποιημένο υπνοδωμάτιο, σε προκαλούν να πας για ύπνο νωρίτερα.

Κάνεις ζεστό μπάνιο ακριβώς πριν πέσεις για ύπνο

Ένα ζεστό ντους θα σε βοηθήσει να χαλαρώσεις και να κοιμηθείς καλά, αλλά όχι ακριβώς πριν πας για ύπνο. Ο λόγος είναι πως μια πτώση της θερμοκρασίας του σώματος σου στέλνει το σήμα πως είναι ώρα για ύπνο. Αν κάνεις ένα ζεστό μπάνιο διακόπτεις αυτό το σήμα. Για το λόγο αυτό, απόφυγε να κάνεις μπάνιο μια με δύο ώρες πριν κοιμηθείς.

Photo: womenshealthmag

Το άρθρο Αν ξυπνάς κουρασμένος κάθε πρωί είναι δικό σου λάθος! εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα