Ακριβό το εισιτήριο για να επιστρέψουν οι Θεσμοί- Αντιδράσεις και σχόλια

08:17 21/2/2017 - Πηγή: iPop

Το πρώτο βήμα σχετικά με την απεμπλοκή στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων με στόχο το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης έγινε με την κυβέρνηση να λέει «ναι» στα νέα μέτρα για το 2019 για να επιστρέψουν οι Θεσμοί και να κλείσει άμεσα η δεύτερη αξιολόγηση. Όπως, όμως, αναφέρει η Κυβέρνηση, η οποία με την απόφαση της προκάλεσε σάλο αντιδράσεων, για «κάθε επιβάρυνση θα υπάρχει και μια ελάφρυνση».

Ικανοποίηση από την Κυβέρνηση:

Την ικανοποίηση της σχετικά με την «επί της αρχής» συμφωνία η οποία ξεμπλοκάρει την επιστροφή των

θεσμών στην Αθήνα (αμέσως μετά την Καθαρά Δευτέρα) για το κλείσιμο της αξιολόγησης σε τεχνικό επίπεδο εκφράσει η Κυβέρνηση.

Στόχος της επιστροφής των Θεσμών, όπως υπογραμμίζει είναι να αντιμετωπιστούν τα δύο εναπομείναντα κομβικής σημασίας ζητήματα τα οποία είναι «ο προσδιορισμός του μεσοπρόθεσμου διαστήματος μετά τη λήξη του προγράμματος κατά το οποίο η Ελλάδα θα πρέπει να πετύχει πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ αλλά και τα πολυπόθητα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος».

Συνεδρίαση στην Κουμουνδούρου μετά το Eurogroup:

Συνεδριάζει το απόγευμα της Τρίτης και συγκεκριμένα στις 18:30 η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ υπό την προεδρία του Αλέξη Τσίπρα.

Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί στα κεντρικά γραφεία του κόμματος στην πλατεία Κουμουνδούρου.

Αντιδράσεις στα κόμματα έφερε το «ναι» της Κυβέρνησης:

Έντονη, όπως ήταν αναμενόμενο ήταν η αντίδραση των κομμάτων της Αντιπολίτευσης τα οποία στρέφονται κατά της Κυβέρνησης σχολιάζοντας το «ναι» που είπε στους δανειστές.

Από την πλευρά του το ΔΝΤ χαιρετίζει την πρόοδο, αλλά παράλληλα ζητά παραπάνω δουλειά από την Ελλάδα έτσι ώστε να γεφυρωθούν οι διαφορές οι οποίες εξακολουθούν να υπάρχουν σε σημαντικά ζητήματα.

Χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του υπογραμμίζει:

Καλωσορίζουμε την πρόοδο των ελληνικών αρχών στην εκπλήρωση των απαιτήσεων των θεσμών σε τομείς-κλειδιά. Στη βάση αυτή, συμφωνήσαμε να στείλουμε πίσω την αποστολή. Χρειάζεται περισσότερη πρόοδος για να γεφυρωθούν οι διαφορές σε άλλα σημαντικά ζητήματα

Το Eurogroup της Δευτέρας σχολιάζει ο Γερμανικός Τύπος:Handelsblatt:

«To ΔΝΤ, το οποίο ήδη εδώ και εβδομάδες έλεγε ότι τα μέτρα δεν είναι ρεαλιστικά, θα συμμετάσχει και η γερμανική κυβέρνηση, για να του το κάνει πιο εύκολο, θα συμφωνήσει σε ορισμένες ελαφρύνσεις του χρέους και μετά το τέλος του πακέτου βοήθειας το 2018. Μετά από τα 250 δισεκατομμύρια που έχουν ήδη δαπανηθεί, θα δοθεί και η επόμενη δόση. Παραμένει ένα αναπάντητο ερώτημα, γιατί θα λειτουργήσει τώρα ένα πρόγραμμα βοήθειας που δεν έχει λειτουργήσει επί εφτά ολόκληρα χρόνια. Όλο αυτό το σχέδιο δεν είναι ένα ρεαλιστικό, είναι απλώς μια προσπάθεια των συμμετεχόντων να σώσουν τους εαυτούς τους το 2018» υπογραμμίζει η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt αναφερόμενη στη συμφωνία την οποία επετεύχθη στο Eurogroup.

Süddeutsche Zeitung:

Από την πλευρά της η Süddeutsche Zeitung αναφέρει, πως «Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών θέλει να αποφύγει να γίνει η Ελλάδα θέμα στον προεκλογικό αγώνα . Η ομοσπονδιακή βουλή έχει συμφωνήσει στο πρόγραμμα πιστώσεων για την Ελλάδα με την προϋπόθεση να συμμετάσχει και το ΔΝΤ. Αδιευκρίνιστο παραμένει πως θα συμπεριφερθεί η νέα αμερικανική κυβέρνηση. Παραμένει ανοιχτό πώς θα αντιδράσουν οι ΗΠΑ στη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Αυτή την Τετάρτη η κρίση στην Ελλάδα θα συζητηθεί στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο. Η επικεφαλής του ΔΝΤ θα συναντηθεί στο Βερολίνο με την Γερμανίδα Καγκελάριο».

Frankfurter Allgemeine Zeitung:

Εστιάζοντας στις εκτιμήσεις του ΔΝΤ ότι πολλοί από τους υπολογισμούς δεν βγαίνουν και ότι θα μπορούσαμε να στηρίξουμε ένα λιγότερο θεαματικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, αλλά αναπόφευκτα θα έπρεπε να γίνουν και άλλες ελαφρύνσεις του χρέους η εφημερίδα αναφέρει:

«Τον Ιούλιο η Ελλάδα θα πρέπει να πληρώσει πάνω από 7 δισεκατομμύρια ευρώ στους δανειστές. Χωρίς μια συμφωνία μέχρι τότε, ίσως το καλοκαίρι του 2015 φαντάζει ως γενική πρόβα για ένα Grexit και το καλοκαίρι του 2017 θα μείνει στη μνήμη ως η πρεμιέρα του έργου. Πριν από τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, χθες, στην Αθήνα δεν περίμεναν πολλά. Θα ήταν καλό εάν υπήρχε μια ‘συμφωνία ότι συμφωνούμε’ ακουγόταν από κύκλους των πρωθυπουργικών γραφείων».

Διαβάστε επίσης:

Πρώτο βήμα για απεμπλοκή με μέτρα κι «αντιμέτρα» για μετά το 2019

photo:Nick Paleologos / SOOC

The post Ακριβό το εισιτήριο για να επιστρέψουν οι Θεσμοί- Αντιδράσεις και σχόλια appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα