Αυτός είναι ο τρόπος που σχηματίζονται οι τυφώνες Irma και Harvey

20:47 9/9/2017 - Πηγή: iPop
Τόσο ο κυκλώνας Irma που έπληξε την Καραϊβική αυτή την εβδομάδα, όσο και ο τυφώνας Harvey, μία από τις καταστροφικότερες καταιγίδες που έχουν γνωρίσει οι ΗΠΑ τα τελευταία 50 χρόνια και διέσχισε το νοτιοανατολικό Τέξας πριν από δύο εβδομάδες, ξεκίνησαν ως μια ομάδα καταιγίδων που κινούνται δυτικά από τη δυτική ακτή της Αφρικής.

Τι είναι αυτό που προκαλεί όμως αυτές τις τόσο επικίνδυνες καταιγίδες;

Έτσι σχηματίζονται οι τυφώνες, σύμφωνα με την επικεφαλής μετεωρολόγο του ABC News,

Ginger Zee.

Αυτή η ομάδα καταιγίδων τροφοδοτεί τη ζεστασιά και την υγρασία του ωκεανού. Ο αέρας έρχεται έπειτα για να σχηματίσει περισσότερες καταιγίδες και αντικαθίσταται συνεχώς από τον περιβάλλοντα αέρα. Κάτω από όλο αυτόν τον αέρα που ανεβαίνει, αναπτύσσεται χαμηλή πίεση.

Ταξιδεύοντας κατά μήκος των εμπορικών ανέμων και περιστρέφοντας την αντίθετη φορά των δεικτών του ρολογιού – ως αποτέλεσμα της περιστροφής της γης – η καταιγίδα θα συνεχίσει να αναπτύσσεται όσο έχει τρία βασικά συστατικά:

Θερμοκρασία νερού σε ή πάνω από 79 μοίρεςΑνοικτό νερό, το οποίο χρειάζονται οι τυφώνες για να επιβιώσουνΥψηλή πίεση πάνω από τη θύελλα για να τη κρατήσει μακριά από τη διάτμηση του ανέμου

Το μάτι του τυφώνα σχηματίζεται καθώς ο αέρας περιστρέφεται πάνω και έξω από τον τυφώνα και μέρος του αέρα που περιστρέφεται από την κορυφή της καταιγίδας βυθίζεται πίσω στο κέντρο. Αυτό κρατά το μάτι της καταιγίδας σχετικά ήρεμο και καθαρό.

Αμέσως γύρω από το ήρεμο μάτι του τυφώνα είναι το πιο βίαιο μέρος του τυφώνα: ο τοίχος των ματιών. Οι πιο έντονες ταχύτητες ανέμου στην επιφάνεια βρίσκονται εκεί. Η μεγαλύτερη καταστροφή σε έναν τυφώνα προέρχεται συνήθως από τον τοίχο των ματιών και το δεξιό (μπροστινό) τεταρτημόριο.

Ο συνδυασμός των υψηλών ταχυτήτων του ανέμου μέσα στην καταιγίδα, της κίνησης προς τα εμπρός της καταιγίδας και της απότομης καταιγίδας μπορεί να οδηγήσει σε έναν καταστροφικό τυφώνα.

Το άρθρο Αυτός είναι ο τρόπος που σχηματίζονται οι τυφώνες Irma και Harvey εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα