Αυτό που θέλουν οι αγρότες – Τα μπλόκα, οι διεκδικήσεις και το νομοσχέδιο του σκανδάλου

12:40 30/1/2016 - Πηγή: iPop

Από τα μπλόκα των τρακτέρ στις εθνικές και σε άλλα κομβικά οδικά δίκτυα της Ελλάδας, μέχρι τα έδρανα της Βουλής για την τελική ψήφιση του νομοσχεδίου Κατρούγκαλου, οι αγρότες της χώρας φαίνεται πως έχουν να διανύσουν ακόμα πολλά χιλιόμετρα.

Γράφουν οι: Πηνελόπη Μποσταντζόγλου, Αφροδίτη Πρέβεζα

Ανεξάρτητα για το εάν πρόκειται για καιρούς, καλών ή κακών οικονομικών συγκυριών, οι αγρότες στην Ελλάδα

γνωστοποιούν παραδοσιακά τα αιτήματα τους απέναντι σε κάθε είδους απειλή των ασφαλιστικών και φορολογικών τους δικαιωμάτων, διαμαρτυρόμενοι με μαζικές κινητοποιήσεις σ’ όλη τη χώρα.

Εν μέσω ευρωπαϊκών πιέσεων για την εφαρμογή των συμφωνηθέντων μεταρρυθμίσεων, που δεσμεύτηκε να εκπληρώσει η ελληνική Κυβέρνηση, το καλοκαίρι του 2015, μέρος των οποίων αποτελεί και η ασφαλιστική μεταρρύθμιση, οι Έλληνες αγρότες κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους, καθώς βλέπουν τον κλάδο τους να απειλείται.

Οι διαμαρτυρίες των αγροτών πράγματι, έρχονται ως αποτέλεσμα της επιβολής των ολοένα υψηλότερων φόρων και των προωθούμενων μεταρρυθμίσεων του συνταξιοδοτικού συστήματος, που θα μειώσει σημαντικά τα οφέλη για όλους τους παρόντες και μελλοντικούς συνταξιούχους, ενώ ταυτόχρονα θα αυξήσει και τα ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης.

Έτσι, κορυφαίες αγροτικές οργανώσεις σε ολόκληρη τη χώρα, έχουν ανακοινώσει την πρόθεσή τους να συνεχίσουν τις διαμαρτυρίες τους, στήνοντας μπλόκα στις εθνικές οδούς, στέλνοντας μήνυμα προς την Κυβέρνηση, πως δεν πρόκειται να μείνουν αδρανείς κι απλοί θεατές, εκείνου που θα σημάνει το τέλος του ελληνικού αγροτικού κλάδου.

Πόσο επιτυχημένες θα είναι τελικά αυτές οι νέες αγροτικές διαμαρτυρίες, θα φανεί στο σύντομο μέλλον, δεδομένου ότι οι οργανώσεις Ελλήνων αγροτών, ελεγχόμενες από διαφορετικά πολιτικά κόμματα, σπάνια συμφωνούν για την εξέλιξη των κινητοποιήσεων τους. Φαίνεται, ωστόσο, πως αυτή τη φορά, τα νέα για την ηγεσία της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι καλά, καθώς μέχρι στιγμής έχει αναδειχθεί μια γενική συναίνεση σε όλους τους οικονομικούς κλάδους που πλήττονται από την αναμόρφωση του συνταξιοδοτικού συστήματος .

Από τον κόμβο της Βιοκαρπέτ έως το τρακτέρ του Ορχομενού

Οι αγροτικές κινητοποιήσεις δεν αποτελούν καινούριο φαινόμενο στη χώρα. Τα μπλόκα των αγροτών της Θεσσαλίας το 1996, αποτέλεσαν τις πρώτες σοβαρές και οργανωμένες αγροτικές κινητοποιήσεις, που αιφνιδίασαν την Κυβέρνηση Σημίτη και τον τότε υπουργό Γεωργίας, Στέφανο Τζουμάκα. Για σχεδόν δύο μήνες ,η χώρα παρέμενε χωρισμένη στα δύο, με χιλιάδες τρακτέρ να παρατάσσονται στον κόμβο της Βιοκαρπέτ της Εθνικής Αθηνών-Λαμίας.

Μεταξύ των τότε αιτημάτων των διαμαρτυρόμενων αγροτών, ήταν οι επιδοτήσεις μικρομεσαίων αγροτών, ο διπλασιασμός των αγροτικών συντάξεων, η ρύθμιση χρεών μικρομεσαίων αγροτών και ζωοτρόφων, η μείωση του ΦΠΑ για τις αγροτικές αγορές στο 8%, καθώς και η κατάργηση φόρων καύσιμων και μείωση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας γεωργικής και κτηνοτροφικής χρήσης.

Πριν από τρία χρόνια, ένας νεαρός πολιτικός της ελληνικής αντιπολίτευσης ονόματι Αλέξης Τσίπρας, σκαρφάλωνε πάνω σε τρακτέρ στα τότε αγροτικά μπλόκα στον Ορχομενό, προκειμένου να παραθέσει μια φλογερή ομιλία, στην οποία παρακινούσε εκατοντάδες αγρότες, να μπλοκάρουν τους δρόμους, υποσχόμενος να «συντρίψει» τις σκληρές μεταρρυθμίσεις που προωθούσε η τότε κυβέρνηση, υποστηρίζοντας ότι δεν οδηγούν πουθενά.

Εν έτει 2016, ως πρωθυπουργός πια, ο Αλέξης Τσίπρας δε φαίνεται να είναι τόσο ευπρόσδεκτος στα μπλόκα των τρακτέρ που στήνονται από τους αγρότες σ’ ολόκληρη τη χώρα, φέρνοντας την Κυβέρνηση σε αδιέξοδο.

«Ήταν εδώ μαζί μας, μας είπε ότι θα αγωνιστεί μαζί μας για να έχουμε αξιοπρεπή εισοδήματα εμείς και τα παιδιά μας. Είπε ψέματα, επέβαλε περισσότερους φόρους από ό, τι όλοι οι άλλοι μαζί» , δηλώνει ένας από τους αγρότες που παρακολούθησε την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα, το 2013 στον Ορχομενό.

Έως και 350.000 άνθρωποι που δηλώνουν τη γεωργία ως μοναδική τους δραστηριότητα και μόνη πηγή εσόδων τους, πρόκειται να δουν τις εισφορές τους να τριπλασιάζονται, εάν εγκριθούν οι μεταρρυθμίσεις που προτείνονται από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, για το νέο εθνικό ασφαλιστικό σύστημα.

Το νομοσχέδιο του σκανδάλου, έχει σχεδιαστεί προκειμένου να εξοικονομηθούν 1.8 δις για το 2016 και αποτελεί το κλειδί, για την πρώτη αξιολόγηση της Ελλάδας, από τους Ευρωπαίους δανειστές, διαδικασία που η Κυβέρνηση θέλει να ολοκληρωθεί σύντομα, έτσι ώστε να ξεκινήσουν συνομιλίες, για τη μακροπρόθεσμη μείωση του ελληνικού χρέους.

Αλλά η έγκριση του νομοσχεδίου, δεν είναι καθόλου βέβαιη, τόσο με τις ολοένα αυξανόμενες αντιδράσεις τις αντιπολίτευσης, όσο και με την αμφιταλάντευση αριστερών βουλευτών προερχόμενων από αγροτικές περιοχές, να απειλούν να ακυρώσουν την πλειοψηφία των τριών βουλευτικών εδρών του Τσίπρα.

Δυσβάσταχτο Ασφαλιστικό Έλλειμμα

Το Υπουργείο Εργασίας, αναφέρει ότι πάνω από το 80% των αγροτών, δηλώνουν ετήσιο εισόδημα κάτω των 5.000 ευρώ, πράγμα που σημαίνει πως υπάρχουν αγρότες που δε δηλώνουν τα κέρδη τους, ενώ παράλληλα οι ασφαλιστικές εισφορές τους παραμένουν χαμηλές. Ως αποτέλεσμα, το κράτος καλύπτει σήμερα περίπου το 90% των αγροτικών συντάξεων, γεγονός που δεν αφήνει πολλά περιθώρια στην Κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της ανεργίας και την προστασία των χαμηλότερων ασφαλιστικών εισφορών.

Όμως οι Έλληνες αγρότες υποστηρίζουν ότι ο κλάδος τους, έχει ήδη πληγεί από τις ευρύτερες μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένης της κατάργησης των επιδοτήσεων για τα καύσιμα και τις μεγάλες αυξήσεις φόρων σε λιπάσματα και ζωοτροφές.

Η Κυβέρνηση υποστηρίζει ότι παραμένει ανοιχτή στο διάλογο για αλλαγές στο νομοσχέδιο, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα, ότι χωρίς καμία μεταρρύθμιση, οι αγρότες κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς σύνταξη.

«Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε διορθώσεις υπό προϋποθέσεις. Ωστόσο, βασική αρχή της Κυβέρνησης, παραμένει πως δεν γίνεται να υπάρχουν δεύτερης κατηγορίας«, δηλώνει ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος. «Δεν μπορούμε να αφήσουμε τους γεωργούς χωρίς σύνταξη».

Τι διεκδικούν τέλος πάντων οι αγρότες σήμερα;

Πού στοχεύουν όμως τελικά με τις κλιμακούμενες κινητοποιήσεις τους οι Έλληνες αγρότες και τι διεκδικούν από την ελληνική Κυβέρνηση; O Φάνης Τραγάκης, μέλος της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών, δηλώνει χαρακτηριστικά:

Τα πρώτο και το πιο βασικό από τα επιμέρους αιτήματα μας, είναι η δημιουργία ενός Μητρώου Αγροτών, το οποίο θα ξεκαθαρίσει το τοπίο για το ποιος είναι πραγματικά αγρότης. Υπάρχει αυτή τη στιγμή ένας επίπλαστος αριθμός ασφαλισμένων αγροτών στον ΟΓΑ, που το Κράτος χρηματοδοτεί. Προκειμένου να μπορούμε να μιλάμε ασφαλώς με αριθμούς, θα πρέπει πρώτα να δημιουργηθεί ένα Μητρώο Αγροτών, το οποίο τόσα χρόνια δεν έχει γίνει

Ο κ. Τραγάκης, υπογραμμίζοντας την κρισιμότητα της δημιουργίας ενός Μητρώου Αγροτών, επισημαίνει: «Εγώ που δηλώνω έσοδα 100% από αγροτικές εργασίες και ζω από τα χωράφια μου, δεν μπορώ να έχω την ίδια φορολόγηση με κάποιον που δηλώνει ότι το 35% των εσόδων του, προέρχεται από αγροτικές εργασίες».

Ο Μάρκος Λέγγας, Πρόεδρος του Ιδιωτικού Συνεταιρισμού Seven Grapes – Kiato, δίνει τη δική του άποψη για τα αιτήματα των αγροτών:

Τα αιτήματα των αγροτών είναι να μην τους αγγίξει τίποτα, να μείνουν τα πράγματα ως έχουν όσον αφορά στο ασφαλιστικό. Να μην πληρώσουμε. Κάτι το οποίο προσωπικά έχω εκφράσει ότι δεν είναι δίκαιο σε μια κοινωνία. Δεν μπορείς να απαιτήσεις από τον πολιτικό μηχανικό, από τον μισθωτό ή από τις επιχειρήσεις να συνεισφέρουν στο οικονομικό έλλειμμα κι από την άλλη πλευρά τον αγρότη να τον αφήσεις αμετακίνητο στα προηγούμενα καθεστώτα. Είναι αδύνατο.

Όσον αφορά τον ΟΓΑ, ο κ. Λέγγας διερωτάται: «Ο ΟΓΑ είναι ένα Ταμείο που είναι ζημιογόνο;» και συνεχίζει εξηγώντας πως «αν βάλουμε τον ΟΓΑ μέσα στο κομμάτι ΙΚΑ, ίσως χάνεται. Πρέπει να μείνει ως κάτι ξεχωριστό, διότι έχει ιδιαιτερότητες και ο αγροτικός χώρος και να γίνουν αυξήσεις μεν, αλλά πάντα σύμφωνα βλέποντας καθαρά το αγροτικό κομμάτι. Οι αυξήσεις ας γίνουν. Απλά όχι να καλύπτουμε εμείς τις μαύρες τρύπες».

Θα ανταπεξέλθουν οι αγρότες στις νέες εισφορές; Για τον κ. Λέγγα, οι περισσότεροι παραγωγοί δεν έχουν αυτή τη στιγμή τη δυνατότητα να πληρώσουν αυτά που θα τους ζητηθεί, είτε είναι ΟΓΑ, είτε φορολογία. Ήδη ένα μεγάλο κομμάτι δεν έχει πληρώσει τις εισφορές του με το ισχύον καθεστώς, το οποίο είναι πολύ χαμηλό σε σχέση με αυτό που προτείνεται.

Από την άλλη, κι εκείνοι που θα μπορέσουν να ανταποκριθούν, θα το κάνουν για ένα περιορισμένο χρονικό ορίζοντα.

Το μέγα πρόβλημα της οργάνωσης στην αγροτική παραγωγή

Ο Πρόεδρος του Ιδιωτικού Συνεταιρισμού Seven Grapes, εξηγεί πως αυτή τη στιγμή η ελληνική παραγωγή είναι σε αποσύνθεση. Παράγει ο καθένας ό, τι θέλει, χωρίς να υπάρχει συντονισμένες δράσεις απορρόφησης και διάθεσης του προϊόντος, ο παραγωγός προσπαθεί να μαντέψει τι πρέπει να καλλιεργήσει και επενδύει πολλές φορές λάθος. Ο συντονισμός όμως είναι αρμόδια του υπουργείου και των συνεργαζόμενων φορέων.

Εάν ήταν επιτυχημένο το μοντέλο γεωργικής ανάπτυξης που είχαμε στην χώρα, οι παραγωγοί δεν θα είχαν κανένα πρόβλημα να πληρώσουν.

Συμβαδίζει η εικόνα στα media με την πραγματική εικόνα των αγροτών;

Η άποψη του Μάρκου Λέγγα, γνωρίζοντας εκ των έσω την κατάσταση, είναι:

Τα media προβάλλουν μια εικόνα των παραγωγών με γυαλισμένα αγροτικά 4×4, η οποία είναι τελείως λαθεμένη. Δεν είναι αυτή η εικόνα του μέσου παραγωγού. Ο μέσος παραγωγός αυτή τη στιγμή είναι ένας φτωχός άνθρωπος. Έχει ένα πενιχρό εισόδημα, έχει φορτωθεί χρέη- ευθύνεται και ο ίδιος γι’ αυτό- και σηκώνει και βάρη. Τα παιδιά του τα σπούδασε, τα έδιωξε από τη Γη και τώρα δουλεύει για τα συντηρεί γιατί είναι άνεργοι

Ζούμε σε μια χρεοκοπημένη χώρα και οι ίδιοι δεν παράγουμε την τροφή μας, εξηγεί: «Αν διαλύσουμε τελείως τους αγρότες, ποιος θα παράγει μετά τρόφιμα; Ήδη κάνουμε εισαγωγή. Αν δεν υπάρξει μέριμνα από την Κυβέρνηση για στήριξη, η οποία έρχεται μόνο μέσα από το πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο αγρότες σταδιακά θα φύγουν από τις καλλιέργειες και θα απολέσουν και τη Γη τους και όλα θα συγκεντρωθούν σε μεγάλες εταιρείες και οι αγρότες θα καταλήξουν να είναι εργάτες στην ίδια τους τη Γη».

Τι λένε τα περίφημα άρθρα 54 και 55 του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό για τους αγρότες;

Άρθρο 54

Εισφορές αγροτών

1. Οι ασφαλισμένοι, οι οποίοι βάσει των νομοθετικών και κανονιστικών διατάξεων του ΟΓΑ ασφαλίζονταν ως αυτοπασχολούμενοι στην ασφάλιση του Κλάδου Κύριας Ασφάλισης Αγροτών του ΟΓΑ, ανεξαρτήτως του χρόνου υπαγωγής στην κοινωνική ασφάλιση, από 1-1-2017 καταβάλλουν ασφαλιστική εισφορά στον κλάδο κύριας σύνταξης επί του εισοδήματός τους, όπως αυτό καθορίζεται με βάση το καθαρό φορολογητέο εισόδημα από την ασκούμενη αγροτική δραστηριότητα κατά το προηγούμενο οικονομικό έτος. Στην περίπτωση οικογενειακής αγροτικής εκμετάλλευσης στην οποία απασχολείται η σύζυγος και τα ενήλικα τέκνα ως φορολογητέο εισόδημα καθενός από αυτούς λαμβάνεται το κατώτατο ασφαλιστέο εισόδημα όπως αυτό ορίζεται στο εδάφιο β της παραγράφου 2.

2. Το ποσοστό υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών για τους ασφαλισμένους της παραγράφου 1 και τους μελλοντικούς ασφαλισμένους της ίδιας κατηγορίας κατ’ επάγγελμα αγρότες, ορίζεται, σταδιακά αυξανόμενο από την 1.7.2015 έως την 31.12.2019, σε ποσοστό 20%, ως εξής:

α. από 1.7.2015 έως 31.12.2016 το ύψος του ποσοστού υπολογισμού ασφαλίστρου κλάδου σύνταξης αυξάνεται κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες και διαμορφώνεται σε ποσοστό 10%, επί των υφισταμένων κατά την δημοσίευση του νόμου ασφαλιστικών κατηγοριών.

β. Από 1.1.2017 και εφεξής οι υφιστάμενες ασφαλιστικές κατηγορίες καταργούνται και το ποσό της ασφαλιστικής εισφοράς υπολογίζεται ως ποσοστό επί του φορολογητέου εισοδήματος, όπως ορίζεται στην παράγραφο 1. Το κατώτατο ασφαλιστέο εισόδημα ορίζεται ως το ποσό που αναλογεί στο 80% του εκάστοτε προβλεπόμενου κατώτατου βασικού μισθού άγαμου μισθωτού άνω των 25 ετών. Το ανώτατο όριο ασφαλιστέου μηνιαίου εισοδήματος για τον υπολογισμό της μηνιαίας ασφαλιστικής εισφοράς αποτελεί το ποσό της παραγράφου 2 του άρθρου 52.

γ. Κατά το έτος 2017 το ποσοστό επί του φορολογητέου εισοδήματος διαμορφώνεται σε 14%, από 1.1.2018 αυξάνεται σε 17% και από 1.1.2019 διαμορφώνεται στο τελικό 20%.

3. Ασφαλισμένοι οι οποίοι έως την έναρξη ισχύος του παρόντος υπάγονταν στην ασφάλιση του ΟΓΑ με εισοδηματικά ή πληθυσμιακά κριτήρια βάσει γενικών, ειδικών ή καταστατικών διατάξεων, ανεξαρτήτως του χρόνου υπαγωγής τους στην κοινωνική ασφάλιση, υπάγονται στις ρυθμίσεις του άρθρου αυτού, αναλογικά εφαρμοζόμενων.

4. Ασφαλισμένοι οι οποίοι έως την έναρξη ισχύος του παρόντος υπάγονταν στην ασφάλιση του ΟΓΑ ως μισθωτοί – ανειδίκευτοι εργάτες, μετακλητοί πολίτες τρίτων χωρών, από 1.1.2017 καταβάλλουν ασφαλιστική εισφορά για τον κλάδο σύνταξης ως μισθωτοί, εφαρμοζομένων των σχετικών διατάξεων για τους ασφαλισμένους μισθωτούς που προέρχονται από το ΙΚΑΕΤΑΜ. Το ποσοστό της ασφαλιστικής εισφοράς για την κατηγορία αυτή των ασφαλισμένων αυξάνεται ισόποσα και σταδιακά από 1.1.2017 και έως 31.12.2019 ώστε από την 1.1.2020 να έχει διαμορφωθεί στο ύψος του άρθρου52 παρ. 1 του παρόντος.

5. Οι απασχολούμενοι στην αγροτική οικονομία πρώην ασφαλισμένοι στον Ο.Γ.Α., που έχουν ενταχθεί στα επενδυτικά προγράμματα για την αγροτική ανάπτυξη, όπως αυτά του αγροτουρισμού και την αγροβιοτεχνίας, στο πλαίσιο των σχετικών Κανονισμών της Ε.Ε. και χρηματοδοτούνται για το σκοπό αυτόν, υπάγονται στις ρυθμίσεις του άρθρου αυτού.

6. Οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες−αγρότισσες που είναι παράλληλα και μέλη Αγροτικών Συνεταιρισμών, όπως και οι αγρεργάτες που απασχολούνται σε παραγωγούς αγροτικών προϊόντων και ως λιανοπωλητές σε λαϊκές αγορές υπάγονται στις ρυθμίσεις του άρθρου αυτού.

7. Οι πρώην ασφαλισμένοι του Κλάδου Κύριας Ασφάλισης Αγροτών του ΟΓΑ, οι οποίοι απασχολούνται εποχικά για χρονικό διάστημα μέχρι έξι μήνες ετησίως σε επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις, οι οποίες μεταποιούν, τυποποιούν και διακινούν προϊόντα εδάφους, κτηνοτροφίας, αλιείας, δασοπονίας, θηραματοπονίας και κάθε είδους εκτροφών, συνεχίζουν να ασφαλίζονται ως αυτοτελώς απασχολούμενοι αγρότες, εξαιρούμενοι της ασφάλισης ως μισθωτοί για την απασχόλησή τους αυτή. Το συνολικό χρονικό διάστημα των έξι μηνών μπορεί να κατανεμηθεί κατά τη διάρκεια του έτους σύμφωνα με τις ανάγκες τις επιχείρησης ή εκμετάλλευσης.

8. Η πρώιμη παύση της γεωργικής δραστηριότητας σε εφαρμογή του Κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 1096/88 του Συμβουλίου της 25ης Απριλίου 1988 σχετικά με την καθιέρωση κοινοτικού καθεστώτος για την ενθάρρυνση της παύσης της γεωργικής δραστηριότητας δεν αποτελεί λόγο διακοπής της ασφάλισης των αγροτών στον ΕΦΚΑ, τόσο για τους δικαιούχους όσο και τις συζύγους τους. Κατά τη διάρκεια εφαρμογής του μέτρου, και μέχρι συμπλήρωσης του 67ου έτους της ηλικίας τους, οι εντασσόμενοι σ’ αυτό αγρότες και οι σύζυγοι τους, λογίζονται ως ενεργοί αγρότες σε ότι αφορά στα ασφαλιστικά τους δικαιώματα και την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη.

9. Από 1.1.2017 οι ασφαλισμένοι του παρόντος άρθρου στο Λογαριασμό Αγροτικής Εστίας του ΟΓΑ καταβάλλουν εισφορά υπέρ αυτού, καταργούμενης της κρατικής επιχορήγησης. Η εισφορά βαρύνει τον ασφαλισμένο και συνεισπράττεται με τις εισφορές για τον κλάδο σύνταξης. Το ποσοστό υπολογισμού της εισφοράς ορίζεται στο 0,5% επί του ασφαλιστέου εισοδήματος, όπως ορίζεται ανωτέρω στην παράγραφο 2 του άρθρου αυτού.

10. Οι διατάξεις του άρθρου 34 του ν.1140/81 καταργούνται.

11.Για τον προσδιορισμό του ασφαλιστέου εισοδήματος και άλλες λεπτομέρειες εφαρμογής του άρθρου αυτού εκδίδεται κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Προστασίας.
Άρθρο 55

Ειδικό παράβολο αγοράς ασφαλιστικών εισφορών αγρεργατών

1. Για τους απασχολούμενους ως εργάτες γης σε εργασίες κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 27 του ν. 2639/1998 (ΦΕΚ 205 Α`) εκδίδεται ειδικό παράβολο αγοράς ασφαλιστικών εισφορών αγρεργατών, στο εξής παράβολο, στο οποίο περιλαμβάνεται το ποσό της εισφοράς υπέρ του ΕΦΚΑ. Τα παράβολα διατίθενται στον εργοδότη από τα κατά τόπους Υποκαταστήματα του ΕΦΚΑ, από τις συνεργαζόμενες με τον ΕΦΚΑ τράπεζες και υποκαταστήματα αυτών, από τα Ελληνικά Ταχυδρομεία και από οποιονδήποτε άλλον φορέα ή δίκτυο έπειτα από απόφαση του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, με καταβολή του οικείου ποσού της ασφαλιστικής εισφοράς.

β. Οι Τράπεζες και λοιποί φορείς αποδίδουν ανά μήνα στον ΕΦΚΑ τα ποσά που εισέπραξαν από την διάθεση του παραβόλου.

γ. Ο Ε.Φ.Κ.Α. στέλνει ετήσια συγκεντρωτική κατάσταση στον εργοδότη, η οποία χρησιμοποιείται για την απόδειξη της σχετικής δαπάνης, μέχρι του ορίου που θα οριστεί με την απόφαση του εδαφίου β της παραγράφου 2.

2. α. Ο τύπος του παραβόλου, τα αναγραφόμενα σε αυτό στοιχεία εργοδότη και εργαζόμενου, οι ασφαλιστικές εισφορές, τα τεχνικά χαρακτηριστικά διασφάλισης της γνησιότητας του, της διαδικασίας που θα τηρηθεί για την είσπραξη και απόδοση των εισφορών στον ΕΦΚΑ, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια ή στοιχείο για την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου αυτού, καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ύστερα από γνώμη του ΕΦΚΑ και του ΟΓΑ.

β. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ρυθμίζονται θέματα σχετικά με την προσμέτρηση των δαπανών που προκύπτουν από το παράβολο στα έξοδα των αγροτών, για τον υπολογισμό του φορολογητέου εισοδήματος τους, και κάθε άλλο σχετικό θέμα.

Τι λέει η Κυβέρνηση για το νομοσχέδιο;

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος, υπουργός Εργασίας, σε κάθε ευκαιρία σπεύδει να τονίσει, πως η Κυβέρνηση είναι ανοιχτή για διάλογο με τους αγρότες.

Για το ασφαλιστικό, κάνει λόγο πως είναι δίκαιο, διατηρεί τις κόκκινες γραμμές της Κυβέρνησης, ενώ παράλληλα συμμορφώνεται μ’ αυτά που ζητούν οι δανειστές στα πλαίσια του Μνημονίου.

«Θέλουμε να έχουν οι αγρότες ίδιες συντάξεις για τους άλλους. Γι’ αυτό δεχόμαστε προτάσεις που δεν παραβιάζουν όμως τον κανόνα της ισονομίας. Δεν γίνεται να συνεχίσουν οι αγρότες να είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Οι ενισχύσεις που παίρνουν οι αγρότες είπαμε πως δεν θα υπολογίζονται στα έσοδα. Πρέπει όμως να έχουμε σαν κανόνα ότι ο καθένας πάει ανάλογα με τις δυνάμεις του. Η διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς είναι σκληρή. Η κοινωνική ασφάλιση εμείς λέμε πως πρέπει να βοηθάει περισσότερο τους αδύναμους, ενώ οι Θεσμοί την θέλουν σαν την ιδιωτική. Όποιος ανήκει στην πλειονότητα των Ελλήνων, δηλαδή 1.000 το μήνα κερδίζει από την μεταρρύθμισή μας», είπε σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Εργασίας.

Με τους αγρότες να είναι σταθερά στα μπλόκα τους και να προχωρούν σε καθημερινούς αποκλεισμούς δρόμους καθημερινά, ο κ. Κατρούγκαλος εμφανίστηκε πρόθυμος να προχωρήσει σε διορθωτικές παρεμβάσεις όσον αφορά το ασφαλιστικό για τους αγρότες,

Σύμφωνα με το σχέδιο Κατρούγκαλου, προβλέπονται αυξήσεις στις εισφορές από φέτος κατά 3%, το 2017 θα υπάρχει σύνδεση με το καθαρό φορολογητέο εισόδημα, ενώ θα υπάρξει τριετής μεταβατική περίοδος για τις περαιτέρω αυξήσεις, που διαμορφώνεται ως εξής:

14% του εισοδήματος για το 201717% του εισοδήματος για το 201820% του εισοδήματος το 2019

Σ’ αυτό το πλαίσιο και με τους αγρότες στους δρόμους να ζητούν απόσυρση του νομοσχεδίου, ο κ. Κατρούγκαλος προ ολίγων ημερών δήλωσε:

Είμαστε διατεθειμένοι να συζητήσουμε μια παράταση της μεταβατικότητας, κάτι όμως που πρέπει να περάσει και από τους δανειστές. Τα μέλη της αγροτικής οικογένειας (σύζυγος και παιδιά) θα μπορούν να ασφαλίζονται με εργόσημο στον ΟΓΑ, ώστε να περιοριστεί η συνολική επιβάρυνση. Ωστόσο δεν μπορεί να συνεχιστεί η σημερινή κατάσταση στα έσοδα του ΟΓΑ, εκ των οποίων το 90% καταβάλλει το κράτος και μόλις το 9% ο αγρότης με εισφορές. Δεν αποκλείω μεγαλύτερη αυτονομία του ΟΓΑ, έστω και εντός του ενιαίου υπερταμείου

Εν ολίγοις, η ελληνική Κυβέρνηση υπό την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο, δεδομένου ότι πρέπει να βρει έναν τρόπο να ισορροπήσει μεταξύ των απαιτήσεων των διεθνών πιστωτών και της αυξανόμενης δυσαρέσκειας, σχεδόν ολόκληρου του πληθυσμού της χώρας. Το αν θα καταφέρει να βρει τελικά έναν τρόπο για να γίνει αυτό, είναι εξαιρετικά αμφίβολο και οι παρατεταμένες κινητοποιήσεις των αγροτών, δεν μπορούν παρά να προσθέσουν νέες πιέσεις σε μια ακρωτηριασμένη ελληνική οικονομία, αλλά και να παράγουν μια κοινωνική κρίση τέτοιου μεγέθους που μπορεί να οδηγήσει σε μια κρίση πολιτικής νομιμότητας για το κυβερνών κόμμα.

photo:Konstantinos Tsakalidis,Nikos Libertas / SOOC

The post Αυτό που θέλουν οι αγρότες – Τα μπλόκα, οι διεκδικήσεις και το νομοσχέδιο του σκανδάλου appeared first on iPop.

Keywords
μπλοκα αγροτων, αλέξης τσίπρας, ελλαδα, βουλη, καλοκαιρι, νέα, συριζα, ΦΠΑ, τσιπρας, δις, σημαίνει, ογα, ικα, media, εταμ, εοκ, εφκα, φεκ, τραπεζες, μνημονιο, αποσυρση, photo, ipop, κινηση στους δρομους, σταση εργασιας, αποσυρση αυτοκινητων 2011, παραταση φορολογικων δηλωσεων, θεματα πανελληνιων, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, εργοσημο, εισφορα αλληλεγγυης, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, τελος ακινητων, αθηνα, Καλή Χρονιά, μειωση μισθων, αφροδιτη σημιτη, αποτελεσματα πανελληνιων 2012, φορολογια 2013, αξιολογηση, κοινωνια, αλέξης τσίπρας, κομματα, ipop, επιδοτησεις, υπουργειο εργασιας, ρυθμιση χρεων, βιοκαρπετ, αφροδιτη, γνωμη, ηγεσια, θεμα, μεγα, ογα, οικονομια, περιοδος, πηνελοπη, πλαισιο, σημερινη, τα νεα, υψος, ψεματα, αγροτικη, αρθρα, αρθρο, ανθρωπος, απλα, ασφαλιστικο, βρισκεται, γεγονος, γεωργια, γινει, γινεται, διαστημα, δυνατοτητα, δικη, δις, δικτυο, δικτυα, εδρανα, ευκαιρια, ευρω, ειπε, υπαρχει, ενθαρρυνση, εξελιξη, εξι, εξοδα, ερχεται, ερχονται, εταμ, ετων, ετος, ζωοτροφες, ιδια, εικονα, ομιλια, κυβερνηση, κομμα, λαθος, λεπτομερειες, λιπασματα, λογο, μεριμνα, μηνες, μειωση, μπορεις, παντα, ορια, παιδια, πηγη, προγραμματα, ρυθμισεις, ρυθμιση, συζητησουμε, συντομα, συνταξη, σχεδιο, τυπος, τρακτερ, τρια, φορολογια, φτωχος, φορα, αδυνατο, αγορες, ανηκει, δικαιωματα, εφαρμογη, ειπαμε, ελληνικα, εθνικο, χωρα, υπουργειο, κομματι, media, μεινει, nikos, σημαίνει, θεματα
Αναζητήσεις
τι θελουν οι αγροτες
Τυχαία Θέματα