H Γερμανία κόβει τα φτερά στην Ελλάδα πριν τη συνάντηση Merkel- Lagarde

10:54 22/2/2017 - Πηγή: iPop

Τις τελευταίες ώρες έχουν προκληθεί στο Μαξίμου ανησυχίες, λόγω της ανακοίνωσης της Καγκελαρίας σχετικά με τα αποτελέσματα του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου και τις συζητήσεις γύρω από το κλείσιμο της β΄ αξιολόγησης.

Η έκδοση της ανακοίνωσης πραγματοποιήθηκε πριν την συνάντηση της Τετάρτης 22/2 της A. Merkel με την Christine Lagarde. Με αυτήν την ανακοίνωση το Βερολίνο ανοίγει τα χαρτιά του και ξεκαθαρίζει τη θέση του σχετικά και με τον τρόπο που θα συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις για το κλείσιμο της αξιολόγησης.

Το

Μέγαρο Μαξίμου από την πλευρά του ήλπιζε σε μια θετική παρέμβαση της Γερμανίδας Καγκελαρίου, με σκοπό να πείσουν την επικεφαλής του ΔΝΤ, Christine Lagarde, να υποχωρήσει έστω και σε μικρό βαθμό, μειώνοντας τις απαιτήσεις του ΔΝΤ, ώστε να κλείσει σύντομα η αξιολόγηση. Ωστόσο, η ανακοίνωση της Καγκελαρίας βρισκόταν σε εντελώς διαφορετικό πλαίσιο.

«Η ελληνική κυβέρνηση κινήθηκε προς τις θέσεις του Eurogroup», τονίζει η ανακοίνωση, στην οποία καθίσταται σαφές ότι θα πρέπει να υπάρξουν μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά, το συνταξιοδοτικό, καθώς και την φορολογία.

Παράλληλα, η Καγκελαρία επισημαίνει στην ανακοίνωσή της ότι «η Ελλάδα δεν έχει πρόβλημα χρέους, καθώς και ότι, για το 2017, η Κομισιόν προβλέπει ανάπτυξη 2,7%».

Η ανακοίνωση φιλοξενεί και δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, Wolfgang Schäuble, ο οποίος τονίζει ότι «το ΔΝΤ θα συμμετέχει στο πρόγραμμα που τρέχει μέχρι το καλοκαίρι του 2018, καθώς επίσης πως «το χρέος δεν είναι το σημαντικό πρόβλημα για την Ελλάδα, γιατί θα χρηματοδοτείται μακροπρόθεσμα».

Η ανακοίνωση αυτή έρχεται σε μια στιγμή κατά την οποία η ελληνική πλευρά δεν έχει τίποτα στα χέρια της που να αφορά τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για την απομείωση του χρέους, το ύψος των πρωτόγεννων πλεονασμάτων, καθώς και τη διάρκεια εφαρμογή τους για μετά τη λήξη του ελληνικού προγράμματος το 2018 αλλά και την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Το Μέγαρο Μαξίμου ήλπιζε ότι η Α. Merkel θα παρενέβαινε για το χρέος και τα πρωτογενή πλεονάσματα, καθώς επίσης πως στην συνάντηση με την επικεφαλής του Ταμείου θα μεσολαβούσε, προκειμένου η ίδια να πειστεί για μια πολιτική συμφωνία και την ύπαρξη πακέτου, τα οποία η κυβέρνηση θα ήταν σε θέση να διαχειριστεί.

Όπως φαίνεται, όμως, κάτι τέτοιο δεν συνέβη, καθώς οι δανειστές στρέφονται σε ένα εντελώς διαφορετικό πλαίσιο, με κυβερνητική πηγή να σημειώνει ότι «έχουμε αρκετό δρόμο μπροστά μας» και πως «η μάχη συνεχίζεται γιατί το ΔΝΤ ζητά να φορολογήσουμε τους φτωχούς και να μειώσουμε τη φορολογία των πλουσίων».

Επίσκεψη Θεσμών στην Αθήνα

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι Θεσμοί, οι οποίοι αναμένεται να επιστρέψουν στην Αθήνα την επόμενη Τρίτη 28/2, χωρίς όμως να φέρνουν καλά μαντάτα για την χώρα.

Από την πλευρά της η ελληνική πλευρά έκανε δεκτά νέα μέτρα, τα οποία έχουν ζητήσει οι δανειστές. Μεταξύ αυτών βρίσκονται η μείωση του αφορολόγητου, οι περαιτέρω μεταρρυθμιστικές παρεμβάσεις στο συνταξιοδοτικό και την ενέργεια. Αυτό όμως δεν συνοδεύεται από δεσμεύσεις για τα «αντίμετρα», τα οποία έχει ζητήσει σε αντάλλαγμα η ελληνική πλευρά.

Τι ζητά η Αθήνα;

Η Αθήνα έχει ζητήσει μείωση του ΕΝΦΙΑ σε ορισμένες κατηγορίες, όπως είναι οι ευπαθείς κοινωνικά ομάδες με βεβαιωμένα χαμηλά εισοδήματα αλλά και περαιτέρω μειώσεις του ΦΠΑ, για παράδειγμα στα τιμολόγια της ΔΕΗ, καθώς και επιστροφή από το καθεστώς του 24% στο 13%.

Σε τι επιμένουν οι δανειστές;

Βήμα πίσω δεν φαίνεται να είναι διατεθειμένοι να κάνουν οι δανειστές, καθώς εμμένουν στις ίδιες απόψεις σχετικά με τα αντίμετρα, καθώς θεωρούν ότι οποιαδήποτε παρέμβαση γι΄αυτά θα πρέπει να γίνεται με έμφαση στην μείωση της φορολογίας στα υψηλά κλιμάκια και τους φορολογικούς συντελεστές των επιχειρήσεων, προκειμένου να υπάρξουν οι προϋποθέσεις για την ανάπτυξη, αλλά να δοθεί και επενδυτικό κίνητρο το οποίο θα βοηθήσει την οικονομία να ανακάμψει, αλλά ταυτόχρονα θα οδηγήσει και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Παράλληλα, οι δανειστές υποστηρίζουν ότι τα «αντίμετρα» δεν θα πρέπει να λειτουργήσουν ως έκτακτες παροχές και αποσπασματικά μέτρα, όπως συνέβη με το έκτακτο βοήθημα στους χαμηλοσυνταξιούχους τον Δεκέμβριο. Αντιθέτως, θα πρέπει να έχουν ως στόχο ένα «δίκτυ προστασίας», για όλους όσους βρίσκονται κάτω από τα όρια της φτώχειας.

Κάτω από αυτήν την κατάσταση όλα οδηγούν στο συμπέρασμα ότι
οι συζητήσεις θα διαρκέσουν μέχρι το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου, με την κυβέρνηση να ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχουν προβλήματα στην Κοινοβουλευτική πλειοψηφία των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, η οποία είναι «συμπαγής και ενιαία», όπως επισημαίνει το Μαξίμου, ενώ θα συνεχίσει να υποστηρίζει τη συμφωνία, προκειμένου η β΄ αξιολόγηση να κλείσει σύντομα, με όσο το δυνατόν λιγότερες επιπτώσεις για την χώρα.

Διαβάστε επίσης:

Οι Βρυξέλλες «βλέπουν» τελική συμφωνία στο Eurogroup του Απριλίου

The post H Γερμανία κόβει τα φτερά στην Ελλάδα πριν τη συνάντηση Merkel- Lagarde appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα