Fitch: Η αξιολόγηση θα κλείσει ακόμα και χωρίς το ΔΝΤ

19:26 13/2/2017 - Πηγή: iPop

Την εκτίμηση ότι η δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος θα ολοκληρωθεί ακόμα και χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ, εκφράζει ο οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Fitch.

Ο οίκος εκφράζει την εν λόγω πεποίθηση λόγω των θετικών στοιχείων της ελληνικής οικονομίας, καθώς

επίσης και της επιθυμίας των Ευρωπαίων να αποφύγουν μια ακόμα κρίση.

Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, «οι επαναλαμβανόμενες εντάσεις μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών αντανακλώνται ήδη στην αξιολόγηση της Ελλάδας, το επίπεδο της οποίας παραμένει στο CCC ή και χαμηλότερα εδώ και δύο χρόνια».

Η εν λόγω αξιολόγηση έχει στη βάση της την υπόθεση ότι η αξιολόγηση θα έχει ολοκληρωθεί πολύ πριν τον Ιούλιο.

Ο Fitch υπογραμμίζει πως το εκτελεστικό συμβούλιο του Ταμείου την προηγούμενη εβδομάδα για ακόμα μια φορά επανέλαβε τη θέση ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο, τονίζοντας ότι «τα περισσότερα μέλη του συμβουλίου θεωρούν ότι ενδέχεται να χρειάζεται πρόσθετη ελάφρυνση για να αποκατασταθεί η βιωσιμότητα. Αυτό αναδεικνύει τις διαφωνίες του ΔΝΤ με κάποιους από τους Ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας, οι οποίοι αντιτίθενται στην περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους, αλλά θεωρούν τη συμμετοχή του ΔΝΤ μαζί με τον ESM σημαντική για την αξιοπιστία του προγράμματος».

Ο Fitch παρατηρεί τη συμφωνία της Κυβέρνησης με το ΔΝΤ για ελάφρυνση του χρέους, όμως, οι δύο πλευρές δεν συμφωνούν αναφορικά με την προληπτική νομοθέτηση μέτρων.

«Η εμπλοκή δείχνει να οφείλεται περισσότερο στις διαφωνίες μεταξύ των δανειστών. Δημοσιεύματα στον Τύπο κάνουν λόγο για κοινή θέση του ΔΝΤ και των Ευρωπαίων για το ύψος των μέτρων που πρέπει να υιοθετηθούν αλλά δεν είναι γνωστές ακόμη οι λεπτομέρειες, όπως και η στάση που προτίθεται να κρατήσει η Αθήνα».

Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, οι όροι του προγράμματος έχουν καλυφθεί σε μεγάλο βαθμό απ’ την χώρα μας.

Οι δύο λόγοι για τους οποίους η αξιολόγηση μπορεί να κλείσει«Το πρωτογενές πλεόνασμα 4,4 δισ. ευρώ για το 2016, το οποίο, επετεύχθη χάρη στα υψηλότερα από τα αναμενόμενα έσοδα. Το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 1,8% το τρίτο τρίμηνο του 2016 σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενο έτους, ποσοστό που αποτελεί τη μεγαλύτερη αύξηση τα τελευταία οκτώ χρόνια. Αυτός είναι ένας λόγος που θεωρούμε ότι οι Ευρωπαίοι πιστωτές της Ελλάδας θα ήταν προετοιμασμένοι για να προχωρήσουν με τη δεύτερη αξιολόγηση και να εκταμιεύσουν κεφάλαια χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ».«Η επιθυμία των Ευρωπαίων να αποφύγουν ελληνική πολιτική κρίση στη διάρκεια μιας «γεμάτης» εκλογικής χρονιάς στην Ευρώπη».

The post Fitch: Η αξιολόγηση θα κλείσει ακόμα και χωρίς το ΔΝΤ appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα