Erdogan εναντίον όλων!

20:44 19/3/2017 - Πηγή: iPop

Στα άκρα έχει οδηγηθεί η κόντρα Erdogan-Ευρώπης, ύστερα και από τις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου, αλλά και από τις τοποθετήσεις τόσο του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean Claude Juncker όσο και του Martin Schulz.

Ο Erdogan εξαπέλυσε νέες κατηγορίες την Κυριακή εναντίον της Γερμανίδας Καγκελαρίου, λέγοντας πως καταφεύγει σε «ναζιστικές πρακτικές», την ίδια στιγμή που ο νεοεκλεγείς πρόεδρος του SPD, Martin Shulz,

έστελνε αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία ότι δεν θα ανεχθεί συγκρίσεις της σημερινής Γερμανίας με τους Ναζί.

Όπως όλα δείχνουν, καμία από τις δύο πλευρές δεν είναι διατεθειμένη να κατεβάσει τους τόνους με τον πόλεμο των εντυπώσεων να συνεχίζεται με αμείωτη ένταση.

Πού το πάει ο Erdogan;

Καμία εμφανής εξήγηση δεν μπορεί να δοθεί προς το παρών για την ανεξήγητη στάση του Τούρκου Προέδρου, ενώ παράλληλα οι Ευρωπαίοι και ειδικά οι Γερμανοί, φαίνονται διατεθειμένοι να μην υποχωρήσουν και συνεχίζουν να «ρίχνουν λάδι στη φωτιά», διατηρώντας την σκληρή στάση έναντι της Τουρκίας.

Ειδικοί αναλυτές υποστηρίζουν πως ο Erdogan χρεώνει την πολιτική της Ευρώπης για τη μη εξομάλυνση της κατάστασης στην Συρία, η οποία έχει ως αποτέλεσμα την αποσταθεροποίηση των ανατολικών συνόρων της Τουρκίας και τη στοχοποίηση της χώρας από τους τρομοκράτες του ISIS.

Παράλληλα ο Τούρκος Πρόεδρος, θέλει να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα στο εσωτερικό της χώρας πως τίποτα δεν μπορεί να κλονίσει τη θέση του και πως μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα δεν έχει αλλάξει τίποτα. Το πραξικόπημα άλλωστε αναστάτωσε την πολιτική και κοινωνική ζωή της Τουρκίας, με αποτέλεσμα να χρεώνονται οι σκληρές δηλώσεις Erdogan σαν ενέσεις ηθικού και εθνικής ανάτασης των πολιτών.

Γιατί κρατούν σκληρή στάση οι Ευρωπαίοι

Η ένταση μεταξύ Ολλανδίας-Τουρκίας και η σφήνα της Γερμανίας στην κόντρα αυτή δεν μπορούν να μεταφραστούν παρά μόνο ως προεκλογικά παιχνίδια ενόψει αλλαγής πολιτικού σκηνικού στην Ευρώπη. Το ζητούμενο για τους προεκλογικούς αντιπάλους στην Ευρώπη είναι το πώς μπορούν να εκμεταλλευτούν τον «αυταρχισμό», με τον οποίο ο Erdogan παίρνει αποφάσεις στην Τουρκία.

Ο σκληρός «δικτάτορας» έναντι της «δημοκρατικής» Ευρώπης, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα χαρτιά των υποψηφίων (στην Γερμανία πλέον αφού στην Ολλανδία διεξήχθησαν αυτή την εβδομάδα). Ελλείψει πολιτικού αφηγήματος, αφού οι πολιτικές λιτότητας δεν αφήνουν πολλά περιθώρια, η κόντρα απέναντι στον «σκοταδισμό» του Τούρκου προέδρου μπορεί να αποτελέσει σημαντικό εφόδιο στον αγώνα για τη νίκη των υποψηφίων.

Αυτό το χαρτί, έσπευσε να το εκμεταλλευτεί αμέσως μετά την εκλογή του και ο Martin Shulz φανερώνοντας από την αρχή τις προθέσεις του για το πως θα εκμεταλλευτεί την ένταση μεταξύ των δύο χωρών.

Απρόβλεπτες συνέπειες

Αυτή η μέχρι στιγμής άτυπη κόντρα με δηλώσεις εκατέρωθεν, μπορεί να φαίνεται αθώα επιφανειακά, όμως οι συνέπειες μπορεί να είναι απρόβλεπτες, αφού οι κοινωνικές αναταραχές εντείνονται τόσο στην Ευρώπη, όσο και στην Τουρκία. Στη Γερμανία μάλιστα, όπου ζει η μεγαλύτερη κοινότητα εκτός χώρας, οι κοινωνικές προεκτάσεις μια τέτοιας κόντρας δεν μπορούν να υπολογιστούν σε καμία περίπτωση, με αποτέλεσμα να ελλοχεύει ο κίνδυνος να ξεφύγει η κατάσταση από οποιονδήποτε έλεγχο.

The post Erdogan εναντίον όλων! appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα