Erasmus: Ο λόγος που θα θελα να γυρίσω τον χρόνο πίσω

21:40 3/4/2017 - Πηγή: iPop

Όσο κλισέ και να ακούγεται, είναι πέρα για πέρα αληθινό. Όποιος πήγε δεν ήθελε να γυρίσει πίσω. Όποιος το έκανε μια φορά ήθελε σίγουρα να το ξανακάνει. Θα μπορούσα να μιλάω ώρες και μέρες ολόκληρες για το Erasmus, όπως κάνω δυο χρόνια τώρα, όπου σταθώ και όπου βρεθώ.

Γράφει η Κλαούντια ΝτιντάτηΤο ξεκίνημα

Καταθέτεις όλο χαρά τα χαρτιά σου και μια μέρα σου ανακοινώνουν ότι σε δέχτηκαν. Μουδιάζεις, πανικοβάλλεσαι, κάνεις δεύτερες σκέψεις (όντως θα πάω; μα που θα πάω;). Συνειδητοποιείς ότι έχει έρθει η ώρα μόνο όταν φτιάχνεις βαλίτσα

και ξεκινάς να χαιρετάς φίλους και γνωστούς. Άγχος, κλάματα, υστερίες και ξανά από την αρχή λες και σε στέλνουν στον πόλεμο.

Ήρθε η ώρα να βγάλεις τον σεφ που κρύβεις μέσα σου

Παραδέξου το δεν ξέρεις να μαγειρεύεις. Και δεν εννοώ να μαγειρέψεις αυγά τηγανητά ή μακαρόνια με κέτσαπ. Αναγκαστικά όμως, θα μάθεις. Θα ανακαλύψεις καινούρια τρόφιμα στο σούπερ μάρκετ, αν δεν ξέρεις τη γλώσσα πολύ πιθανό να μπερδέψεις τη ζάχαρη με το αλάτι, και άλλα τέτοια ωραία. Θα δοκιμάσεις όλα τα παραδοσιακά πιάτα της χώρας και όχι μόνο. Διοργανώνονται International Dinners, όπου ο κάθε ερασμίτης φτιάχνει ένα τυπικό φαγητό της χώρας του. Αν εσύ επιλέξεις να φτιάξεις παστίτσιο ή μουσακά, καλή τύχη!

Η κασέτα θα παίζει στο replay

Οι πρώτες ερωτήσεις που θα σου κάνουν είναι «Από πού είσαι», συνοδευόμενο από ένα «τι σπουδάζεις». Έπειτα, ακολουθούν ερωτήσεις για τη χώρα σου, για τη χώρα που βρίσκεσαι τώρα και αν έχεις αγόρι/κορίτσι. Μετά τον πρώτο μήνα βέβαια, οι απαντήσεις μπαίνουν στον αυτόματο.

Τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης αποκτούν άλλο νόημα

Μετά τις πρώτες κιόλας εβδομάδες, όταν θα μπαίνεις στο Facebook ή στα άλλα κοινωνικά μέσα θα νιώθεις ότι βρίσκεσαι στο Συμβούλιο του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών. Τόσες διαφορετικές γλώσσες και εθνικότητες των ατόμων που μόλις γνώρισες θα σε οδηγήσουν στο να κάνεις μετάφραση πάνω στη μετάφραση για να μάθεις τελικά τι έκανες χθες το βράδυ. Και φυσικά, που θα γίνει το πάρτι σήμερα;

Τα Πάρτι

Και ναι το γράφω με «Π» κεφαλαίο. Πολύ απλά, μαθαίνεις τι είναι πάρτι και αναρωτιέσαι τι στο καλό έκανες τόσα χρόνια. Πέμπτη και Σάββατο είναι συνήθως οι μέρες με πολύ μουσική, πολύ χορό και πολύ αλκοόλ. Όλα πολύ. Το μόνο σίγουρο είναι ότι τα μεθύσια σου στο Erasmus θα τα θυμάσαι μια ζωή, βέβαια μαζί με σένα θα τα θυμούνται και οι υπόλοιποι…

Μετά τα ξίδια… έρχονται και τα ταξίδια

Κατά τη διάρκεια του Erasmus σου θα ξεχάσεις τους φόβους σου και θα ταξιδέψεις σε διάφορες χώρες στην Ευρώπη. Ποτέ ξανά το να πάρεις το αεροπλάνο, το τρένο ή το λεωφορείο και να ταξιδέψεις σε μια άλλη χώρα δεν φάνηκε πιο εύκολο και συναρπαστικό. Θα μάθεις τα Hostels, το Airbnb και το CouchSurfing και θα ταξιδέψεις με τα λιγοστά χρήματα που έχεις.

Κεφάλαιο συγκατοίκηση

Οι συγκάτοικοί σου είναι αυτά τα μικρά ανθρωπάκια που θα σε μάθουν καλύτερα και από τη σκιά σου. Θα μάθουν τα μυστικά σου, τα ερωτικά σου δράματα και πόσες μέρες έχεις να κάνεις μπάνιο. Θα σε μάθουν να χορεύεις samba και να βρίζεις στη γλώσσα τους, θα τους μάθεις να μουτζώνουν, να λένε ώπα και να σπάνε πιάτα.

Αποχαιρετισμοί

Το μοναδικό στενάχωρο κομμάτι του Erasmus. Θα φτάσει η ώρα που θα πρέπει να αποχαιρετίσεις άτομα, που σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα κατάφεραν να σημαίνουν τόσα πολλά για σένα. Μεταξύ δακρύων και σφιχτών αγκαλιών, οι υποσχέσεις για reunion δίνουν και παίρνουν.

Πώς πέρασε έτσι ο καιρός; Δε σου έφτασε, θέλεις λίγο ακόμα. Επιστρέφεις με 5000 φωτογραφίες και άλλες τόσες αναμνήσεις και εμπειρίες. Ξαφνικά παθαίνεις και μια μικρή κατάθλιψη και όλα σου φαίνονται μάταια. Πόσο βαρετό να μιλάνε όλοι τη γλώσσα σου και να συνειδητοποιείς ότι τίποτα δεν άλλαξε.

Εσύ όμως σίγουρα άλλαξες. Σε ωρίμασαν τα ξένα!

Διαβάστε ακόμα:

Νέες εμπειρίες σε περιμένουν να τις ανακαλύψεις μέσα από το Erasmus+

Πηγή: Εμπνευσμένο από το άρθρο http://www.postureoespanol.es/10-situaciones-que-todo-erasmus-ha-vivido-en-su-intercambio και από την εμπειρία μου.

The post Erasmus: Ο λόγος που θα θελα να γυρίσω τον χρόνο πίσω appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα