Ζάκυνθος: Μονόδρομος η χωροθέτηση ενδιάμεσης λύσης

21:31 22/3/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

«Μονόδρομος» η χωροθέτηση της ενδιάμεσης λύσης διαχείρισης απορριμμάτων σε «ενδιάμεση» περιοχή, μέχρι να ολοκληρωθούν οι εργασίες για την εγκατάστασή της στην περιοχή του Λίβα. Αυτό συνομολογήθηκε στη χθεσινή συνάντηση κατοίκων και επιχειρηματιών της περιοχής Καλαμακίου με εκπροσώπους από τους συλλόγους ξενοδόχων, ενοικιαζόμενων δωματίων και οδηγών ταξί, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες της ΕΡΤ Ζακύνθου. Η συνάντηση έγινε με στόχο να εξεταστούν τα σενάρια της επόμενης

ημέρας για τη συγκεκριμένη υπόθεση και με το δεδομένο ότι, έχει ξεκινήσει η αποκομιδή απορριμμάτων και η εναπόθεσή τους -μετά από εργασίες- σε χώρο του υπάρχοντος ΧΥΤΑ (Σκοπού).
Όπως δήλωσαν στην ΕΡΤ Ζακύνθου συμμετέχοντες στη συνάντηση καμία απάντηση δεν έχει δοθεί από πλευράς δήμου για το τι μέλλει γεννέσθαι αναφορικά με τη χωροθέτηση ή τι θα γίνει με τον όγκο των σκουπιδιών που δεν είναι εφικτό εναποτεθούν στον υπάρχοντα ΧΥΤΑ, επισημαίνοντας ότι, το νέο κύτταρο αντέχει φορτία για ένα μικρό χρονικό διάστημα ακόμη. Στο πλαίσιο αυτό, συνομολογήθηκε η αναγκαιότητα – ως μονόδρομος όπως χαρακτηριστικά είπε ένας εξ αυτών- εγκατάστασης της μονάδας ενδιάμεσης λύσης σε μια από τις δύο αδειοδοτημένες περιοχές (Γαλάρο ή Ορθονιές), μέχρις ότου λειτουργήσει με τις προϋποθέσεις που προβλέπονται από την πρόσφατη τροποποιημένη ΑΕΠΟ για τη θέση Λίβας.
Η συγκεκριμένη διαπίστωση, πάντως, έρχεται ως επιβεβαίωση του σχετικού ρεπορτάζ της δημόσιας τοπικής ραδιοφωνίας (19/3/2017), σύμφωνα με το οποίο υπάρχει ένα απαισιόδοξο σενάριο που «…κυκλοφορεί από ασχολουμένους με το θέμα της διαχείρισης απορριμμάτων σε τοπικό και όχι μόνο επίπεδο, λέγοντας χαρακτηριστικά πως ούτε «με μαγικό ραβδάκι» δεν μπορεί να έχει λειτουργήσει η μεταβατική μονάδα στον Λίβα μέχρι τις 30 Μαρτίου. Μάλιστα, πιθανολογούν ότι, αυτό που θα προταθεί από πλευράς δημοτικής αρχής είναι να πάει η μονάδα στο Γαλάρο για τρεις μήνες προκειμένου να ετοιμαστεί ο Λίβας, καταλήγοντας ότι, ένας τέτοιος ισχυρισμός θα είναι απλώς ένα ακόμη ψέμα.
Μεταξύ των επιχειρημάτων που καταθέτουν είναι ότι, η «τροποποίηση έγινε μόνο στο κομμάτι της τεχνολογίας και των δεμάτων αλλά ο Λίβας βασίζεται στην ΑΕΠΟ του (Απόφαση ‘Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων), η οποία ούτε αλλάζει ούτε καταργείται ως προς τους περιβαλλοντικούς όρους αντιθέτως, πλέον λαμβάνονται επιπρόσθετοι». Στο πλαίσιο αυτό, συμπληρώνουν ότι δεν υπάρχουν τα χρήματα που απαιτούνται για τη λειτουργία της μονάδας στον Λίβα, καθώς προβλέπονται ειδικές εγκαταστάσεις με απίστευτα υψηλά κόστη. Θέτουν, λοιπόν, το ερώτημα εάν και κατά πόσο είναι εφικτό να δοθούν από την κυβέρνηση επιπλέον χρηματοδοτήσεις.
Επιπλέον, όπως αναφέρουν, δεν υπάρχει ακόμη άδεια λειτουργίας, οπότε πρέπει να γίνουν διαδικασίες -με μελέτες και ελέγχους από εμπλεκόμενες υπηρεσίες- για την έκδοσή της, ενώ, επισημαίνουν ότι, το πρώτο που πρέπει να διασφαλιστεί είναι η «χρήση γης» και ότι αυτό που ζητείται, αρχικά, είναι ένα ενοικιαστήριο για την επίμαχη έκταση, καθώς αρχές Απριλίου υπάρχει η διαδικασία απαλλοτρίωσης. Πάντως, βάσει των πληροφοριών τους, μάλλον δεν έχει ακόμη κανονιστεί το ενοικιαστήριο, ενώ υπάρχει και ενδεχόμενο παράτασης της διαδικασίας απαλλοτρίωσης…»

Ρεπορτάζ: Μαρίνα Μάντζου

Keywords
Τυχαία Θέματα