Χρ. Τετράδη: «Αύξηση τουρισμού κατά μέσο όρο 8,55 % το οκτάμηνο»

15:51 7/9/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

«Με ικανοποιητική αύξηση κινείται το πρώτο οκτάμηνο της φετινής τουριστικής περιόδου για τη Ζάκυνθο», δηλώνει η Χριστίνα Τετράδη, οικονομική επόπτης του ΞΕΕ και πρόεδρος του συλλόγου ξενοδόχων Λαγανά, η οποία και δημοσιοποιεί αναλυτικά τα σχετικά στοιχεία. Όπως αναφέρει, βάσει των αφίξεων του αεροδρομίου της Ζακύνθου τον φετινό Αύγουστο, ο μέσος όρος των αφίξεων παρουσιάζει αύξηση 13,47 %, ενώ για το οκτάμηνο, η συνολική μεσοσταθμική αύξηση ανέρχεται σε 8,55 %.

«Ο Αύγουστος είναι ο πρώτος μήνας

της τουριστικής σαιζόν, όπου η αύξηση σε επίπεδο αφίξεων είναι η αναμενόμενη, αυτό όμως δεν αντικατοπτρίζεται και στα έσοδα», επισημαίνει η κ.Τετράδη, προσθέτοντας, πως, «είναι σημαντικό να αναφερθεί, ότι, η παράνομη μίσθωση τουριστικών κατοικιών και στη Ζάκυνθο, έχει εξελιχθεί σε πληγή για τον τουρισμό, με μεγάλη επίπτωση σε απώλειες κρατικών εσόδων».
Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, η κύρια αγορά της Μεγάλης Βρετανίας, η οποία αποτελεί και το 50% περίπου του συνόλου των τουριστικών αφίξεων και άρα αποτελεί την βασική αγορά που καθορίζει τα τουριστικά δεδομένα, παρουσιάζει αύξηση 6,92%. Η Πολωνία, που αποτελεί τη 2η αγορά για την Ζάκυνθο, παρουσιάζει αύξηση 17,93%. Επίσης, αύξηση παρουσιάζουν και η Ουγγαρία 32,97%, η Σλοβακία 125,52% και η Σερβία 36,49%.
Από τις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, αύξηση παρουσιάζουν η Γερμανία 17,84% και η Ολλανδία 30,24%, ενώ αντίθετα, μείωση παρατηρείται στην αγορά του Βελγίου 26,68% και της Ελβετίας 9,89%. Οι Σκανδιναβικές χώρες παρουσιάζουν σημαντικές αυξητικές τάσεις, με τις αγορές της Νορβηγίας 111,23%, της Φινλανδίας 12,20%, της Δανίας 29,55% και της Σουηδίας 35,44%, να αποτελούν από τις πλέον σημαντικότερες αγορές της Ζακύνθου.
Στις ανατολικές αγορές, η Ρωσία δείχνει να επανέρχεται με αύξηση 62,17, ενώ δυναμική αύξηση παρουσιάζει και η αγορά του Ισραήλ 30,84%, αποτελώντας και αυτή μια από τις πλέον ανερχόμενες αγορές του νησιού.
Σχετικά με τις εσωτερικές πτήσεις, μεγάλη αύξηση παρατηρήθηκε και στους επιβάτες των πτήσεων Αθήνας-Ζακύνθου. «Οι πτήσεις έχουν αυξηθεί σε 3 ημερησίως, με το μεγαλύτερο ποσοστό να καταλαμβάνεται από Κινέζους και Κορεάτες τουρίστες, κάτι που καταδεικνύει ότι αποτελούν την νέα δυναμική αγορά για τη Ζάκυνθο», τονίζει η πρόεδρος του συλλόγου ξενοδόχων Λαγανά.
Τα στοιχεία από το λιμάνι της Ζακύνθου, σχετικά με την κίνηση του εσωτερικού τουρισμού για τον μήνα Αύγουστο, δείχνουν μικρή αύξηση 3,49%. «Η αύξηση αυτή δεν αντικατοπτρίζεται στα τουριστικά καταλύματα, κάτι το οποίο καταδεικνύει ότι οι Έλληνες και πάλι περιορίστηκαν σε φιλοξενίες φίλων ή συγγενών», υπογραμμίζει, τέλος, η κ.Τετράδη.

Keywords
Τυχαία Θέματα