Απάντηση Δήμου Ζακύνθου στην «παραπληροφόρηση» για σκουπίδια

13:29 13/6/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Επανέρχεται ο Δήμος Ζακύνθου στο γεγονός, όπως υποστηρίζει, πως, ξανά τις τελευταίες ημέρες μέσω του Διαδικτύου και του Τύπου, κάποιοι συνεχίζουν να παραπληροφορούν και συγχρόνως προσπαθούν να δημιουργήσουν προβλήματα στη συνοχή της πλειοψηφίας της Δημοτικής Αρχής, προχωρώντας σε νέα απάντηση και σε εκ νέου «εξιστόρηση» του χρονικού που αφορά στη διαχείριση των απορριμμάτων στο νησί, από τα προηγούμενα χρόνια μέχρι και σήμερα.

Ειδικότερα, ο Δήμος Ζακύνθου, αναφέρει ότι:

«Το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων

ο τεχνικός σύμβουλος, κ. Ιωάννης Φραντζής, το γνωρίζει από το 1992, όταν επί εποχής Γιώργου Αρμένη και Δημήτρη Κούτση (Κουμπαρούλη) ξεκίνησε σε ορθή βάση η διαδικασία επίλυσης του προβλήματος με ολοκληρωμένη διαχείριση.

Στη συνέχεια, από το 2000 και μέχρι το 2014, όπου η νέα Δημοτική Αρχή παρέλαβε μία βόμβα με συγκεκριμένο χρόνο εκρήξεως και με την καταδίκη από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο (πρόστιμο 30.000 ευρώ ημερησίως, ποσό που θα έπεφτε στα κεφάλια των Ζακυνθινών).

Κανείς δεν φρόντισε έγκαιρα να χωροθετηθεί η περιοχή για την κατασκευή εργοστασίου ολοκληρωμένης διαχείρισης, εκτός Θαλασσίου Πάρκου.

Ζήσαμε τον εφιάλτη των απορριμμάτων και τους ΧΑΔΑ (Χώροι Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων). Ο Δήμαρχος, Παύλος Κολοκοτσάς, η εντιμότητα και η αποφασιστικότητά του με οποιοδήποτε κόστος είναι γνωστή στο πανελλήνιο, μπήκε στο στόχαστρο.

Προτού συντάξουμε το τοπικό σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων (βραβεύθηκε ως καινοτόμο και πρωτοποριακό), το οποίο έγινε σύμφωνα με τον περιφερειακό και εθνικό σχεδιασμό, επισκεφθήκαμε όλη την Ελλάδα και δεχθήκαμε εμπορικές αντιπροσωπείες που ασχολούνται με τη διαχείριση των απορριμμάτων (Ρωσία, Γερμανία, κλπ).

Όλες όμως για να εφαρμόσουν ένα πρόγραμμα διαχείρισης, χρειάζονται χωροθετημένο χώρο. Έγιναν δύο περιβαλλοντικές μελέτες και εγκρίθηκε από τον πρώην Γενικό Γραμματέα Αποκεντρωμένης Κρατικής Διοίκησης, κ. Αγγελάκα, ο Βραχίονας (θέση Λίβας) ως η πιο σωστή λύση.

Οι όποιες ενστάσεις υποβλήθηκαν και οι οποίες καθυστέρησαν το έργο και τις ευρωπαϊκές πιστώσεις από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2007-2013, απερρίφθησαν από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Με τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου χωροθετήθηκε ο χώρος τελικά και με τη συνδρομή των απαραίτητων εγγράφων από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και τον κ. Θεόδωρο Γαλιατσάτο, ενταχθήκαμε πρώτοι στο νέο ΕΣΠΑ 2014-2020 και ήδη άρχισαν οι εργασίες εγκατάστασης με την κινητή μονάδα ολοκληρωμένης διαχείρισης αρχικά και εν συνεχεία με την κατασκευή εργοστασίου ολοκληρωμένης διαχείρισης με διαλογή στην πηγή, που αποτελεί και την οριστική λύση».

Επίσης, η Δημοτική Αρχή, «Παρακαλεί όλους τους Ζακυνθινούς, αλλά και τους άλλους που παρεμβαίνουν στο σοβαρό αυτό θέμα, να αντιληφθούν πως μπορεί να είναι ολέθρια για τη Ζάκυνθο η τυχόν αναστολή του έργου και να οδηγηθούμε ξανά στο χάος, εφόσον χάσουμε τις εγκεκριμένες χρηματοδοτήσεις».

Προσθέτει, πως:
«Η Ζάκυνθός μας και οι Ζακυνθινοί δεν αξίζουν τέτοια τύχη. Κάποιοι στεναχωριούνται, διότι γνωρίζουν πως εάν ο Δήμαρχος, Παύλος Κολοκοτσάς, λύσει το πρόβλημα των απορριμμάτων, θα τεθεί πολύ ψηλά στα μάτια των Ζακυνθινών.

Ότι κι αν κάνουν ο Δήμαρχος ούτε εγκεφαλικό έπαθε, ούτε τα παράτησε. Παρακαλούνται οι φορείς και ιδιαίτερα αυτοί που ασχολούνται με την υγεία και τον τουρισμό, να καταδικάζουν δηλώσεις και παρεμβάσεις που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την ύπαρξη της Ζακύνθου.

Τον εφιάλτη αυτόν τον ζήσαμε και δεν θα τον ξαναζήσουμε προς απογοήτευση ορισμένων κύκλων».

Τέλος, τονίζει ότι:

«Εντός του 2017 θα γίνουν διεθνείς ηλεκτρονικοί διαγωνισμοί για την ανάδειξη αναδόχου λειτουργίας του εργοστασίου ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων, όπου ο καθένας θα μπορεί να λάβει μέρος είτε βρίσκεται στην Ελλάδα, είτε στο εξωτερικό.
Το τι χάος παραλάβαμε το γνωρίζουν οι Ζακυνθινοί, οι οποίοι μας περιβάλλουν με αγάπη και εμπιστοσύνη. Δεν θα τους απογοητεύσουμε…».

Keywords
Τυχαία Θέματα