Υπογραφή σύμβασης για το LEADER

14:25 7/11/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Σε πορεία υλοποίησης μπαίνει το Τοπικό Πρόγραμμα Στρατηγικής Τοπικής Ανάπτυξης με Πρωτοβουλία Τοπικών Κοινοτήτων CLLD / LEADER (Μέτρο 19 του ΠΑΑ 2014-2020) για την Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας με την υπογραφή, σήμερα, της Σύμβασης Συνεργασίας μεταξύ της ΑΝ.ΚΑ Α.Ε. και της Συνεταιριστικής Τράπεζας Καρδίτσας ΣΥΝ.Π.Ε. Η σύμβαση υπογράφτηκε σήμερα από τον Πρόεδρο της ΑΝ.ΚΑ., δήμαρχο Καρδίτσας κ. Φ. Αλεξάκο και τον πρόεδρο της Τράπεζας

κ. Μπούκη, με τους δυο άντρες να δηλώνουν ότι φορείς στηρίζουν την Συνεταιριστική Τράπεζα και εκείνη με τη σειρά της έχει τη δυνατότητα να στηρίξει την τοπική κοινωνία. Η Τράπεζα κατέθεσε πανελλαδικά τη χαμηλότερη προσφορά, ενώ αυτή τη στιγμή είναι κ ο δεύτερος μεγαλομέτοχος της Αναπτυξιακής Καρδίτσας. Η επιλογή της Συνεταιριστικής Τράπεζας Καρδίτσας ΣΥΝ.Π.Ε. ως Τράπεζας Συνεργασίας, πραγματοποιήθηκε κατόπιν διαγωνιστικής διαδικασίας, και αφορά την τραπεζική διαχείριση της εγκεκριμένης δημόσιας δαπάνης (επιχορήγησης) του τοπικού προγράμματος LEADER/CLLD της ΑΝ.ΚΑ Α.Ε. που ανέρχεται στο ποσό των έξι εκατομμυρίων τριακοσίων χιλιάδων Ευρώ #6.300.000,00 €# σύμφωνα με την υπ’ αριθ. 3206/2016 απόφαση έγκρισης του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων.
Η Στρατηγική Τοπικής Ανάπτυξης με πρωτοβουλία Τοπικών Κοινοτήτων CLLD/LEADER θα υλοποιηθεί από την Ομάδα Τοπικής Δράσης ΑΝ.ΚΑ Α.Ε. στο σύνολο της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας (με εξαίρεση το εντός σχεδίου πόλεως τμήμα της Δημοτικής Κοινότητας Καρδίτσας).

Ειδικότερα, η περιοχή παρέμβασης του προγράμματος CLLD/LEADER αποτελείται από 144 Δημοτικές / Τοπικές Κοινότητες που ανήκουν στους 6 Δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας με μόνιμο πληθυσμό 76.488 κατοίκους (απογραφή ΕΛΣΤΑΤ 2011), έκταση 2.630,36 km2 και πληθυσμιακή πυκνότητα 29,08 κάτοικοι/km2.
Για την αποτελεσματική εφαρμογή της Στρατηγικής Τοπικής Ανάπτυξης η ΟΤΔ της ΑΝ.ΚΑ Α.Ε. θα βασιστεί στην εμπειρία και τεχνογνωσία που απέκτησε κατά τη διάρκεια εφαρμογής των προγραμμάτων του Άξονα 3 & 4 του ΠΑΑ 2007-2013, των ΟΠΑΑΧ και των Κοινοτικών Πρωτοβουλιών LEADER ΙΙ και LEADER+.
Στην πενταμελή Επιτροπή Διαχείρισης Προγράμματος (ΕΔΠ LEADER 2014-2020), η οποία αποτελεί το αρμόδιο όργανο λήψης αποφάσεων για την εφαρμογή του τοπικού προγράμματος, συμμετέχουν με εκπροσώπους οι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ βαθμού :
κ. Αλεξάκος Φώτιος – Πρόεδρος, ως εκπρόσωπος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Θεσσαλίας
κ. Μάττας Γεώργιος – Γραμματέας ως εκπρόσωπος της Περιφέρειας Θεσσαλίας,
και ο ιδιωτικός τομέας της περιοχής με:
κ. Ψαχούλας Ορέστης – Αντιπρόεδρος, ως εκπρόσωπος της Συνεταιριστικής Τράπεζας Καρδίτσας,
κ. Ζυγογιάννης Κωνσταντίνος, ως εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου Καρδίτσας και της επιχειρηματικότητας
κ. Αγραφιώτης Βασίλειος, ως εκπρόσωπος της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων Νομού Καρδίτσας.
Η πρώτη πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την επιλογή δικαιούχων αναμένεται στις αρχές του 2018 με την ολοκλήρωση του σχετικού θεσμικού πλαισίου από το ΥπΑΑΤ και το συνολικό ύψος της εγκεκριμένης δημόσιας δαπάνης, θα κατατίθεται σταδιακά, με τη μορφή προκαταβολών και μερικών πληρωμών, από τον Οργανισμό Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ) στους τραπεζικούς λογαριασμούς που θα διατηρεί η ΑΝ.ΚΑ Α.Ε. για το σκοπό αυτό στη Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας και από τους οποίους θα πραγματοποιούνται οι πληρωμές της ενίσχυσης προς τους δικαιούχους του Τοπικού Προγράμματος.
θα αφορά επενδυτικά σχέδια (προτάσεις) στις δράσεις:
Στήριξη της μεταφοράς γνώσεων, της ενημέρωσης, της επιμόρφωσης και των ανταλλαγών για απόκτηση δεξιοτήτων,
Στήριξη επιχειρήσεων μεταποίησης, εμπορίας και ανάπτυξης γεωργικών προϊόντων,
Ενδυνάμωση επιχειρηματικότητας και αύξηση της προστιθέμενης αξίας προϊόντων και υπηρεσιών, η οποία αφορά επιχειρήσεις του δευτερογενή και τριτογενή τομέα,
Βασικές υπηρεσίες, ανάπλαση χωριών και διατήρηση της τοπικής κληρονομιάς,
Ενδυνάμωση επιχειρηματικότητας του δασοκομικού τομέα,
Ανάπτυξη συνεργασιών, δικτυώσεων, συνεργατικών σχημάτων και εφοδιαστικών αλυσίδων αξίας,
Σχέδια διατοπικής και διακρατικής συνεργασίας
Ως δικαιούχοι του προγράμματος προβλέπονται φυσικά και νομικά πρόσωπα (μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις), συλλογικά σχήματα αλλά και δημόσιοι φορείς της περιοχής.
Τα ποσοστά χρηματοδοτικής ενίσχυσης θα είναι 45, 50 ή 65% για τις ιδιωτικές επενδύσεις (ανάλογα με το ύψος προϋπολογισμού, την κατηγορία και τον τύπο της επένδυσης) και από 80% έως 100% για τα δημόσιου χαρακτήρα έργα και τις συλλογικές ενέργειες.

Η Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας με τη συμμετοχή της στην μετοχική σύνθεση της ΑΝ.ΚΑ Α.Ε. και την εκπροσώπησή της στην ΕΔΠ LEADER 2014-2020 αποτελεί τον σταθερό αναπτυξιακό βραχίονα της περιοχής παρέμβασης και διασφαλίζει επαρκή κρίσιμη μάζα χρηματοοικονομικών πόρων για την επιτυχή εφαρμογή της Στρατηγικής Τοπικής Ανάπτυξης με Πρωτοβουλία Τοπικών Κοινοτήτων.
Η Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας με πάνω από 8.000 μέλη, έχοντας αποκτήσει την εμπιστοσύνη όχι μόνο του επιχειρηματικού κόσμου αλλά και του συνόλου των κατοίκων του νομού, εξελίσσεται συνεχώς δίνοντας δυναμικά το παρόν της στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας αποτελώντας έτσι ένα σταθερό αναπτυξιακό βραχίονα.
Αξίζει επιπλέον να σημειωθεί ότι κατόπιν αντίστοιχης διαγωνιστικής διαδικασίας η Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας αποτέλεσε την Τράπεζα Συνεργασίας και στο πλαίσιο υλοποίησης του προηγούμενου Τοπικού Προγράμματος LEADER για την Περίοδο 2007-2013, στο οποίο εντάχθηκαν και χρηματοδοτήθηκαν συνολικά 71 επενδυτικά σχέδια με το ποσό των 3.364.871,41€. Η Τράπεζα υποστήριξε την τοπική επιχειρηματικότητα με την έκδοση Εγγυητικών Επιστολών και την χορήγηση βραχυπρόθεσμου δανεισμού έναντι της επιχορήγησης σε πλήθος δικαιούχων του προγράμματος.

Keywords
Τυχαία Θέματα