Υποδοχή της ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών στο Χρηματιστήριο

19:45 16/6/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Η ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών, που αποτελεί βασικό μέτοχο του ΑΔΜΗΕ με ποσοστό 51%, είναι η πρώτη εταιρία δημόσιου χαρακτήρα που εισάγεται μετά από έντεκα χρόνια στο Χρηματιστήριο και η έναρξη της διαπραγμάτευσης θα γίνει την προσεχή Δευτέρα, 19 Ιουνίου.

Οι μέτοχοι της ΔΕΗ θα αποκτήσουν κατ΄ αναλογία τις μετοχές της ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών, που

θα διαπραγματεύονται από τη Δευτέρα στο Χρηματιστήριο με τιμή εκκίνησης τα 2,12 ευρώ. Στο τέλος της διαδικασίας, το Δημόσιο θα ελέγχει το 51 % των μετοχών του ΑΔΜΗΕ, με στρατηγικό επενδυτή την κινεζική State Grid που έχει αποκτήσει το 24 % των μετοχών της εταιρίας (η τελετή υπογραφής θα γίνει την Τρίτη).

«Η κυβέρνηση επέλεξε να διατηρήσει τον δημόσιο έλεγχο στο ρυθμιζόμενο μονοπώλιο δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας υψηλής τάσης, καθώς αποτελεί εθνικής σημασίας κεφάλαιο για την Ελλάδα, με στόχο την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού» τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας σήμερα στην τελετή υποδοχής της ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών στο Χρηματιστήριο.

Ο διευθύνων σύμβουλος του Χρηματιστηρίου, Σωκράτης Λαζαρίδης, αναφέρει ότι η ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών θα είναι η 26η προσθήκη στον δείκτη FTSE υψηλής κεφαλαιοποίησης, στον οποίο για το επόμενο διάστημα θα μετέχουν και οι δύο εταιρείες.

Από την προσεχή Δευτέρα οι δύο μετοχές (ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών) θα διαπραγματεύονται παράλληλα και η τιμή της μετοχής της ΔΕΗ θα καθοριστεί από την αγορά με «την πτώση που αναμένεται να μην ανταποκρίνεται στην πραγματική αξία της επιχείρησης».

«Η πραγματική αξιολόγηση προκύπτει όταν αθροίσουμε τις κεφαλαιοποιήσεις των δύο εταιριών» τόνισε ο κ. Λαζαρίδης.

Για φυσικό μονοπώλιο με γεωστρατηγικό ρόλο στην ανατολική Μεσόγειο, έκανε λόγο ο διευθύνων σύμβουλος της ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών, Ιάσων Ρουσόπουλος.

Ύστερα από 70 χρόνια αποχωριζόμαστε ένα δημιούργημα της ΔΕΗ, ανέφερε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Μανώλης Παναγιωτάκης, δηλώνοντας αισιόδοξος ότι και οι δύο μετοχές θα πάνε πολύ καλά.

Σημειώνεται ότι η ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών ανήκει κατά 100 % στη ΔΕΗ, η οποία θα μεταβιβάσει τις μετοχές της Συμμετοχών στους σημερινούς (16-6-2017) μετόχους της. Οι μεγαλύτεροι μέτοχοι της ΔΕΗ, που θα λάβουν μετοχές της Συμμετοχών, είναι το Δημόσιο (που ελέγχει μαζί με το ΤΑΙΠΕΔ το 51 % της ΔΕΗ) και το γκρουπ Silchester με 13,8 %.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα