Υποχωρεί το ευρώ στον απόηχο των ιταλικών polls υπέρ του «ΟΧΙ»

01:10 5/12/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Το ευρώ κατέγραφε απώλειες έναντι του δολαρίου και άλλων κύριων νομισμάτων μετά την ανακοίνωση των exit polls στο ιταλικό δημοψήφισμα και των πρώτων εκτιμήσεων με βάση τις καταγεγραμμένες ψήφους που έδειχναν απόρριψη της συνταγματικής μεταρρύθμισης.

Η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου εμφάνιζε μικρές διακυμάνσεις γύρω από το 1,0624 πριν την ανακοίνωση των εκτιμήσεων για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος

για να υποχωρήσει κοντά στο 1,0542 στις 13:00 π.μ. ώρα Ελλάδος. Η ισοτιμία ευρώ/γιέν υποχωρούσε κάτω από το 119.

Τα exit polls έδειχναν 57%-61% στο ΟΧΙ έναντι 39%-43% στο ΝΑΙ στις 13:00 μ.μ. ενώ ανάλογες ήταν οι προβλέψεις με βάση τις καταγεγραμμένους ψήφους.

Το ευρώ διολισθαίνει σχεδόν συνεχώς έναντι του δολαρίου από τις αρχές Νοεμβρίου, όταν βρισκόταν στο 1,1138, προεξοφλώντας εν μέρει μια την απόρριψη της συνταγματικής μεταρρύθμισης.

Οι αναλυτές περίμεναν ότι θα υπάρξουν αναταράξεις μετά από ένα ενδεχόμενο ΟΧΙ στο δημοψήφισμα.

Η διαπραγμάτευση των ιταλικών ομολόγων δεν έχει ξεκινήσει αλλά αναμένεται να βρεθούν υπό πίεση το πρωί με αποτέλεσμα την άνοδο των αποδόσεων τους.

Ομως, η ΕΚΤ έχει διαμηνύσει με διαφόρους τρόπους ότι δεν θα μείνει απαθής σε μια τέτοια περίπτωση και θα προβεί σε αγορές στα πλαίσια του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE).

Ο Ιταλός πρόεδρος της ΕΚΤ κ. Ντράγκι, αναμένεται να εκμεταλλευθεί την νομική δυνατότητα που έχει για αυξημένες αγορές ιταλικών ομολόγων για μερικές εβδομάδες χωρίς να απευθυνθεί στο ΔΣ της ΕΚΤ, όπου ίσως κάποιοι φέρουν αντιρρήσεις, για έγκριση.

Keywords
Τυχαία Θέματα