Ξεκίνησε στη Βουλή η συζήτηση του Κρατικού Προϋπολογισμού

20:25 6/12/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ξεκίνησε λίγο μετά τις 18.00 στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση επί του νέου κρατικού προϋπολογισμού που θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα του Σαββάτου με τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας.η οποία έχει τον πολιτικό χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.

Οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και οι εξελίξεις στο μέτωπο των διαπραγματεύσεων αναμένεται να βρεθούν στο

επίκεντρο της συζήτησης.

ΣΥΡΙΖΑ: Ρεαλιστικός, αναπτυξιακός και πλεονασματικός ο προϋπολογισμός

Ο προϋπολογισμός του 2017 είναι ρεαλιστικός, αναπτυξιακός και πλεονασματικός, ανέφερε ο γενικός εισηγητής του του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Μπγιάλας και πρόσθεσε ότι έχει και κοινωνικό πρόσωπο καθώς θεσμοθετεί και χρηματοδοτεί το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης για όλη τη χώρα με 760 εκατ. ευρώ για 250 χιλιάδες νοικοκυρια, δίνει, επιπλέον, ενίσχυση του Κοινωνικού Προϋπολογισμού για Υγεία, Παιδεία και Πρόνοια με 300 εκατ. ευρώ και τρίτον και προστατεύει την πρώτη κατοικία για τα οικονομικά ευάλωτα νοικοκυριά με 100 εκατ. ευρώ.

Ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ αναφερόμενος στο φορολογικό σκέλος, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους στους οποίους έχει δεσμευτεί, αλλά επειδή αναγνωρίζει τη μεγάλη φορολογική επιβάρυνση έχει λάβει μέτρα μακροοικονομικής αντιστάθμισης: την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών της τάξης 2% του Α.Ε.Π. μέσα στο 2016 και άλλου 2% του ΑΕΠ μέσα στο Ιούνιο του 2017, την ενίσχυση του κοινωνικού προϋπολογισμού και τη διεύρυνση φορολογικής βάσης με τη νομοθέτηση ηλεκτρονικών συναλλαγών. Η διεύρυνση της φορολογικής βάσης είναι ο μόνος τρόπος για να μπορέσουμε έτσι να μειώσουμε τους φορολογικούς συντελεστές, είπε ο κ. Μπγιάλας.

Απευθυνόμενος στη ΝΔ την κάλεσε να εγκαταλείψει τα αφηγήματα του success story γιατί έχουν καταρριφθεί στην πράξη με το ιστορικό της αποτυχίας της. Το σχέδιο της αριστερής παρένθεσης έγινε ένα σχέδιο δεξιάς τελείας, είπε επίσης ο κ. Μπγιάλας που κατηγόρησε τη ΝΔ ότι δραπέτευσε από την εξουσία διότι το πρόγραμμα της είχε αποτύχει, όπως είχε αποτύχει και να πιάσει τους στόχους του πρωτογενούς πλεονάσματος.

ΝΔ: Η Κυβέρνηση έχει αλλεργία στις μεταρρυθμίσεις

Ο γενικός εισηγητής της ΝΔ Κώστας Χατζηδάκης, σχολιάζοντας τα όσα ανέφερε ο συνάδελφος του, του ΣΥΡΙΖΑ, επισήμανε ότι όλες οι προβλέψεις του Προϋπολογισμού είναι συνδεδεμένες με την πραγματοποίηση μεταρρυθμίσεων, αλλά είναι γνωστό ότι η κυβέρνηση έχει αλλεργία στις μεταρρυθμίσεις.

Συνδέετε την πρόβλεψή σας για ανάπτυξη 2,7% με την πρόβλεψη για αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης και των επενδύσεων. Λέτε ότι θα αυξηθεί κατά 1,8% η ιδιωτική κατανάλωση, τη στιγμή που φορτώνετε με τόσα φορολογικά βάρη τους πολίτες!, είπε ο κ. Χατζηδάκης και υπογράμμισε ότι οι φόροι που θα επιβαρύνουν τους πολίτες είναι ουσιαστικά ένας καινούργιος ΕΝΦΙΑ. Τι διαπιστώνουμε στη δομή του προϋπολογισμού; Φόρους! Τους αγαπημένους σας φόρους! Συγκεκριμένα, νέους φόρους ύψους 2,5 δισ. ευρώ για το 2017. Ένας νέος ΕΝΦΙΑ δηλαδή! Ο ΕΝΦΙΑ που κατά τον κ. Τσίπρα, δεν διορθώνεται, καταργείται, τελικά, όμως διπλασιάζεται!, είπε ο κ. Χατζηδάκης.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι αυξάνονται οι φόροι τη στιγμή που το ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο οφειλών προς το Δημόσιο αυξήθηκε από τα 75,2 δισ. ευρώ το 2014 στα 91,5 δισ. ευρώ τον Αύγουστο του 2016, ενώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία από 15,3 το 2014 έφτασαν τα 16,6 δισ. τον Ιούνιο του 2016

Είπε επίσης, ότι την ίδια ώρα που οι πολίτες φορτώνονται με φόρους, η φοροδιαφυγή συνεχίζεται, οι επενδύσεις δεν έρχονται, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου αυξάνονται, μπαίνουν λουκέτα στις επιχειρήσεις και οι διαρθρωτικές αλλαγές της κυβέρνησης, μας πάνε πίσω αντί να μας πάνε μπροστά.

Χρυσή Αυγή: Φοροκεντρικός και υφεσιακός ο προϋπολογισμός

Την θέση ότι ο προϋπολογισμός είναι μη εκτελεστέος, διατύπωσε στην συζήτηση του προϋπολογισμού ο γενικός εισηγητής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Παναγιώταρος, ο οποίος αναφέρθηκε και στη απόφαση του Eurogroup, λέγοντας ότι η κυβέρνηση μας δουλεύει λεπτό γαζί, διότι μια λογιστική διευθέτηση γίνεται για το χρέος και την ίδια ώρα ο λαός θα φορτώνεται με νέα μέτρα και πλέον όλοι βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας.

Είπε επίσης, ότι η ανεργία έχει ξεπεράσει το 30% και σχεδόν μισό εκατομμύριο Ελλήνων φεύγουν στο εξωτερικό.

Δημ. Συμπαράταξη:Αυτοί που θα έσκιζαν τα μνημόνια, υπογράφουν τώρα με κλειστά τα μάτια

Αυτοί που θα έσκιζαν τα μνημόνια, υπογράφουν τώρα με κλειστά τα μάτια, δήλωσε ο γενικός εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιάννης Κουτσούκος, σημειώνοντας ότι συζητάμε έναν προϋπολογισμό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, με επώδυνα μέτρα, περικοπές, φόρους σε βάρος όλων των κοινωνικών ομάδων, ενώ θα μπορούσαμε να έχουμε γυρίσει σελίδα εδώ και καιρό.

Θα έπρεπε σήμερα, μετά το σοκ της αυτογνωσίας και τις θυσίες του λαού μας, να έχουμε τελειώσει με τα μνημόνια και τη λιτότητα, ανέφερε ο Γιάννης Κουτσούκος. Είπε ακόμη ότι αυτό που συνέβη στο Eurogroup δείχνει τον καιροσκοπισμό της κυβέρνησης, η οποία ενώ συμφώνησε σε δεσμεύσεις πιο συντηρητικού χαρακτήρα, τώρα προσκυνάει στο PSI και επειδή αδυνατεί να διαπραγματευθεί, δίνει πολλά για να πάρει λίγα.
Πρόσθεσε δε, ότι η κυβέρνηση αποδέχεται στόχους για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% και μετά το 2018 και υπονομεύει την πορεία της χώρας για τα επόμενα χρόνια.

ΚΚΕ: Η Κυβέρνηση προσπαθεί να κρύψει την λιτότητα

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ με την πολιτική της, νομιμοποίησε τα προηγούμενα μνημόνια και μέτρα και πάτησε σε αυτά με το τρίτο μνημόνιο, συνεχίζοντας με την περικοπή μισθών και συντάξεων, με αύξηση των φόρων, ανέφερε ο γενικός εισηγητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να κρύψει ότι η λιτότητα θα συνεχιστεί πολλά χρόνια ακόμη και στο μεταξύ μια σειρά κλάδων θα εξαφανιστούν με την εφαρμογή ενός οικονομικού μοντέλου, που θα καταστρέψει παραγωγικές δυνάμεις.

Αναρωτήθηκε επίσης, ποιός μπορεί να πιστέψει ότι θα έχουμε συνεχή και αδιατάραχτη ανάπτυξη 3,5% επί μια δεκαετία, την ίδια ώρα μάλιστα, που χαμηλοί ρυθμοί ανάπτυξης μαστίζουν όλα τα καπιταλιστικά κράτη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτογραφία: Eurokinissi

Keywords
Τυχαία Θέματα