Βρυξέλλες: Σύνοδος χορηγών για τη Συρία εν μέσω διαμάχης Ε.Ε – ΗΠΑ

10:26 4/4/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

«Η σύνοδος διεθνών χορηγών για βοήθεια στους πρόσφυγες της Συρίας, ξεκινά στις Βρυξέλλες, υπό τη σκιά αντιπαράθεσης μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΗΠΑ. Η αμερικανική κυβέρνηση ξεκαθαρίζει ότι «το να απαλλαγούμε από τον ηγέτη της Συρίας Μπασάρ Αλ Άσαντ δεν αποτελεί πλέον προτεραιότητα», ενώ η Ε.Ε διατρανώνει ότι «ο Άσαντ δεν έχει μέλλον στη Συρία».

Μάλιστα, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, εξέδωσαν κοινό ανακοινωθέν, υπογραμμίζοντας ότι οι 27 θα εμπλακούν στην ανοικοδόμηση της Συρίας μόνο υπό την προϋπόθεση «γνήσιας και χωρίς αποκλεισμούς πολιτικής μετάβασης».

«Μπορείτε να επιλέξετε τις μάχες σας, αλλά η δική μας προτεραιότητα δεν είναι ο Άσαντ», τόνισε η αμερικανίδα πρέσβειρα στον ΟΗΕ Νίκι Χάλεϊ.

Από την πλευρά της, η Τουρκία, που δέχτηκε 3 και πλέον εκατομμύρια πρόσφυγες από τη Συρία, αρνήθηκε να επιβεβαιώσει αν προτίθεται να παραστεί, στη διεθνή σύνοδο κορυφής που διοργανώνεται από την Ε.Ε και τον ΟΗΕ στις Βρυξέλλες, με τη συμμετοχή αντιπροσώπων από 70 χώρες, μεταξύ αυτών η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Νορβηγία, το Κουβέιτ, το Κατάρ.

Η επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε Φρεντερίκα Μογκερίνι διέψευσε πληροφορίες ότι η ενδεχόμενη απουσία της Τουρκίας, σημαίνει και κορύφωση της ευρωτουρκικής κρίσης, την ώρα που η Άγκυρα εκτοξεύει απειλές σχετικά και με την εφαρμογή της συμφωνίας για το προσφυγικό.

EU at odds with Trump administration over Assad's role in Syria

— The Guardian (@guardian) April 4, 2017

Η Ε.Ε έχει ήδη δεσμευτεί για 1,2 δις ευρώ για το 2017, ωστόσο ακολούθησαν οι ολέθριοι για το Χαλέπι, βομβαρδισμοί, που επιδείνωσαν την ανθρωπιστική κρίση, με θύματα 13,5 εκατομμύρια αμάχους στη Συρία την οποία έχουν εγκαταλείψει περισσότεροι από 5 εκατομμύρια πρόσφυγες.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕReuters, Guardian

Keywords
Τυχαία Θέματα