Βόλος: Συγκέντρωση και πορεία για τα εργασιακά

21:26 18/10/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Στη βουλή κατατέθηκε σήμερα η πρόταση σωματείων και φορέων για τα εργασιακά ενώ στο Βόλο σήμερα πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας σωματείων και φορέων που αποτελεί την αφετηρία εργατικών αγώνων για την κατοχύρωση συλλογικών συμβάσεων εργασίας, κατώτατο μισθό 751 ευρώ, την κάλυψη των απωλειών.
Χαιρετισμούς απηύθυναν η Χρυσούλα Τασολάμπου, η Σμαράγδα Λιάτσικου και φοιτητής από το τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Η Πρόεδρος του Σωματείου

Υγειονομικού Προσωπικού Μαγνησίας Σμαράγδα Λιάτσικου επισήμανε ότι όλοι οι εργαζόμενοι θα πρέπει να συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις απέναντι σε όλα αυτά που έχουν οργανώσει κάποιοι άλλοι για μας και φυσικάείναι εναντίον μας. «Κατατέθηκε η πρότασή μας ενάντια στο πόρισμα των δήθεν σοφών που δεν ξέρουμε τι ξέρανε για όλους εμάς που ζούμε με το φόβο αν θα πληρωθούμε, με το άγχος αν θα έχουμε δουλειά, αν θα έχουμε υγεία και κράτος πρόνοιας»

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Φοιτητών Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, Θύμιος Πατσαρίσιος σημείωσε ότι η θέση του φοιτητικού κινήματος είναι μαζί με τους εργαζόμενους, ενάντια στις αλλαγές που φέρνουν στα εργασιακά, «γιατί εμείς είμαστε οι αυριανοί εργαζόμενοι, που θα έχουμε μισθούς πείνας, χωρίς υγεία, χωρίς κανένα δικαίωμα», όπως τόνισε.

Στην κεντρική ομιλία η Εύη Καρυδάκη μεταξύ άλλων:

Χαιρετίζουμε τα πάνω από 450 εργατικά σωματεία, Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα, Συνδικάτα που συνυπογράφουν το κάλεσμα και την πρόταση νόμου που καταθέσαμε στη Βουλή σε όλα τα κόμματα, εκτός της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής. Η σημερινή μας συγκέντρωση, σηματοδοτεί και την αρχή ενός νέου κύκλου αγώνων. Τα σωματεία μπαίνουμε μπροστά και παρουσιάζουμε, καταθέτουμε το δικό μας σχέδιο, το δικό μας πόρισμα.
Αυτή η μεγάλη πρωτοβουλία που πήραμε οι Ομοσπονδίες που συσπειρωνόμαστε στο ΠΑΜΕ, αγκαλιάστηκε από πολλούς περισσότερους συνδικαλιστές και εκλεγμένες διοικήσεις. που έχουμε ακόμη και διαφορετικές αντιλήψεις.
Γιατί όμως αγκαλιάστηκε;
Γιατί η πρόταση αυτή, για τα φλέγοντα ζητήματα των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας (ΣΣΕ), την κάλυψη των απωλειών σε μισθούς συντάξεις, κοινωνικές παροχές, την κατάργηση των αντεργατικών νόμων,.. δίνει αγωνιστική διέξοδο και περιεχόμενο απέναντι στη διαρκή επίθεση που δεχόμαστε από την κυβέρνηση, το κεφάλαιο και το πολιτικό του προσωπικό.
Η σημερινή μας συγκέντρωση, όπως και σε όλες τις συγκεντρώσεις πού έγιναν χθες σε όλη την Χώρα, επιβεβαιώνει την απόφασή μας να μη συμβιβαστούμε με τη μίζερη ζωή, με τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης της ΕΕ. Προχωράμε μπροστά!
Η σημερινή μας συγκέντρωση δείχνει το δρόμο του αγώνα και της διεκδίκησης με επίκεντρο τις δικές μας ανάγκες και τα συμφέροντα.
Σήμερα, στέλνουμε το δικό μας μήνυμα ότι θα αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις:
Για να μην υπάρχει εργαζόμενος κάτω από 751 ευρώ.
Για την επαναφορά των κλαδικών συμβάσεων, της υποχρεωτικότητας τους και της κατάργησης του αίσχους των ατομικών συμβάσεων και τις Ενώσεις Προσώπων.
Για την ανάκτηση των απωλειών που είχαμε.
Για την κατάργηση των αντεργατικών νόμων.
Για αυξήσεις στους μισθούς, στις συντάξεις, στις κοινωνικές παροχές.
Ο αγώνας που ξεκινάμε για ΣΣΕ μπορεί και πρέπει να τροφοδοτήσει την πάλη μέσα στους χώρους δουλειάς, σε αντιπαράθεση με τη γραμμή της εργοδοσίας και του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού.
Μπορεί στις σημερινές συνθήκες τα πράγματα να δείχνουν πολύ δύσκολα. Ο αγώνας όμως δεν έχει κριθεί. Η εργατική τάξη, η φτωχολογιά δεν έχει δοκιμάσει ακόμη να αξιοποιήσει την τεράστια δύναμη που έχει»

Keywords
Τυχαία Θέματα