Βόλος: «Σήριαλ» το έργο του αντλιοστασίου στα Αστέρια Αγριάς

15:58 1/9/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Εκδικάστηκαν σήμερα στο Πρωτοδικείο του Βόλου τα ασφαλιστικά μέτρα που είχαν καταθέσει οι κάτοικοι στα «Αστέρια» Αγριάς εναντίον της ΔΕΥΑΜΒ. Προηγουμένως ο πρόεδρος του δικαστηρίου απέρριψε αίτημα του νομικού συμβούλου της επιχείρησης που ζήτησε αναβολή της συνεδρίασης καθώς οι συνήγοροι των κατοίκων είχαν καταθέσει αίτημα για ανάκληση της απόφασης ανάκλησης (για συνέχιση εργασιών) που είχε εκδοθεί 12 Αυγούστου επί της προσωρινής διαταγής, ή χορήγηση προσωρινής διαταγής, μέχρι την έκδοση της απόφασης των ασφαλιστικών μέτρων. Ο πρόεδρος του δικαστηρίου δεσμεύτηκε να εκδώσει απόφαση επί του αιτήματος

των συνηγόρων των κατοίκων μέχρι αύριο, ενώ έδωσε προθεσμία στους δύο διάδικους να καταθέσουν τα σημειώματά τους με τις συμπληρωματικές θέσεις τους μετά και τη σημερινή εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων, τη Δευτέρα το μεσημέρι.

Από πλευράς των κατοίκων κατέθεσε η Πρόεδρος του ΤΕΕ Νάνσυ Καπούλα κι από πλευράς της ΔΕΥΑΜΒ ο επιβλέπων μηχανικός του έργου κ. Φαφούτης.

Η κα Καπούλα επανέλαβε ότι το έργο δεν κινδυνεύει να απενταχθεί σύμφωνα και με διαβεβαιώσεις του αρμόδιου υπουργείου καθώς είναι συνεχιζόμενο στο νέο ΕΣΠΑ 2014-2020, ενώ ήδη έχει λάβει τέσσερις παρατάσεις, διαδικασία που είναι συνήθης. Τόνισε ότι η περιοχή είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένη από τη λειτουργία του εργοστασίου της ΑΓΕΤ και του κυκλοφοριακού κόμβου. Τόνισε ότι είναι δυνατή, με μικρό κόστος και σε σύντομο χρονικό διάστημα η υλοποίηση της πρότασης του ΤΕΕ για μετατόπιση του αντλιοστασίου κατά 170μ. και ότι το έργο που έχει εκτελέσει μέχρι στιγμής η ΔΕΥΑΜΒ στο σημείο είναι στο προπαρασκευαστικό στάδιο για να ακολουθήσει η πασαλόμπηξη των 56 πασάλων που εκτίμησε ότι θα τοποθετείται ένας την ημέρα, άρα είναι αδύνατον να παραδοθεί στις 30 Σεπτεμβρίου.

Επισημαίνεται ότι ο χώρος που έχουν ξεκινήσει οι εργασίες του αντλιοστασίου είναι χώρος πρασίνου έκτασης 300τ.μ. και το αντλιοστάσιο θα καταλάβει περί στα 50τ.μ. με απόσταση 3-4 μ. από τα σπίτια. «Πλέον δε θα είναι χώρος πρασίνου» τονίστηκε από την κ. Καπούλα και τους συνηγόρους, ενώ όπως έγινε ννωστό και για το 1ο αντλιοστάσιο υπήρξε μικρή μετατόπιση.

Ο συνήγορος της ΔΕΥΑΜΒ Αντ. Ξηρός, ζήτησε από την κ. Καπούλα να δηλώσει αν όλα αυτά που καταθέτει, τα καταθέτει ως Πρόεδρος του ΤΕΕ ή ως φυσικό πρόσωπο με την κ. Καπούλα να απαντά ως Πρόεδρος του ΤΕΕ και τον κ. Ξηρό να καταθέτει αίτημα ια προσκόμιση της γνωμοδότησης της Δ.Ε. του ΤΕΕ.

Ο κ. Ξηρός επιπλέον επισήμανε ότι το έργο διαθέτει όλες τις εγκεκριμένες μελέτες και ότι δεν απαιτείται έγκριση από την ΕΠΑΕ που ισχυρίστηκε η κ. Καπούλα, καθώς υπάρχει διάταξη του Νόμου στον Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων ότι για έργα αποχέτευσης, δεν απαιτείται ούτε καν οικοδομική άδεια.

Επιπλέον η συνήγορος του Δήμου κ. Τσακανίκα επισήμανε ότι η πρόταση για μετατόπιση είναι χρονοβόρα και θα κοστίσει χρήματα, ενώ η κα Καπούλα επέμεινε ότι το δημόσιο θα προχωρήσει σε παραχώρηση χρήσης, κάτι που έγινε από τον ΟΣΕ και το αντλιοστάσιο Α2. Σε ερώτηση της κ. Τσακανίκα που είναι το μεμπτό στην όλη υπόθεση, η κ. Καπούλα, τόνισε ότι οι μελετητές δε ζήτησαν τα στοιχεία του οικοπέδου κι όπως είπε «Με αυτό το σκεπτικό θα μπορούσε το έργο να γίνει και στην αυλή του σπιτιού μου. Θα έπρεπε να υπήρχε σχέδιο πόλης. Αν ήταν χαρακτηρισμένος χώρος πρασίνου, τότε ο Δήμος θα πρέπει να δώσει αντίστοιχο χώρο πρασίνου. Δεν υπάρχουν έγγραφο που να λένε ότι ο Δήμος, μπορεί να παρέμβει εκεί. Σύμφωνα με το σχέδιο πόλης, ο χώρος ανήκει στο ρυμοτομικό σχέδιο Αστέρια Αγριάς. Δεν είναι κοινόχρηστος».

Στη συνέχεια κατέθεσε ο επιβλέπων μηχανικός του έργου κι υπάλληλος της ΔΕΥΑΜΒ κ. Φαφούτης ο οποίος εκτίμησε ότι το κόστος για μετατόπιση του αντλιοστασίου εκτιμάται στα 300.000 ευρώ ίσως και περισσότερο και επανέλαβε ότι ούτως η άλλως στη συγκεκριμένη θέση θα πρέπει να κατασκευαστεί αντλιοστάσιο, για να δεχθεί στο μέλλον και τα λύματα της συνοικίας των Αστεριών, ενώ αν το έργο δεν ολοκληρωθεί μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου η ΔΕΥΑΜΒ θα χρεωθεί το έργο ως μη επιλέξιμη δαπάνη.

Επίσης σημείωσε ότι ο ανάδοχος έχει καταθέσει έγγραφο για τις αποζημιώσεις που θα ζητήσει. Ο επιβλέπων μηχανικός, σημείωσε ότι το συγκεκριμένο αντλιοστάσιο είναι στεγανό κι άοσμο και θα γίνει αποκατάσταση του χώρου.

Όπως προέκυψε από την εξέταση του κ. Φαφούτη από τον συνήγορο των κατοίκων Ν. Μόσχο, η ΔΕΥΑΜΒ αρχικά δεν διερεύνησε όλες τις πιθανές θέσεις, αποδείχθηκε ότι ο χώρος δεν είναι κοινόχρηστος ενώ ξεκαθαρίστηκε ότι η χωροθέτηση του αντλιοστασίου έγινε τον Αύγουστο του 2014 με τη μελέτη εφαρμογής από τον ανάδοχο. «Η θέση υπήρχε απλά με τη μελέτη έγινε η τοπογραφική αποτύπωση» υποστήριξε ο κ. Φαφούτης.

Ο κ. Μόσχος ανέφερε ότι από την παρουσίαση που έγινε στο Πορφυρογένειο το 2013 δε θα μπορούσε ένας απλός πολίτης να καταλάβει που ακριβώς θα χωροθετηθεί το αντλιοστάσιο για να υπάρχουν από τότε αντιδράσεις, οι οποίες εκδηλώθηκαν αμέσως μόλις πληροφορήθηκαν που θα γίνει το αντλιοστάσιο, την Άνοιξη του 2016. Άλλωστε υπάρχει και αρνητική γνωμοδότηση και από το Τ.Σ. Αγριάς την ίδια περίπου περίοδο.

Keywords
Τυχαία Θέματα